RAJKOVE PESMI - MOJE ŽIVLJENJE

03. april 2011 ob 17:46 | 95
RAJKOVE PESMI – MOJE ŽIVLJENJE

Moje življenje je bilo vedno v nasprotju z mojimi željami in pričakovanji. Zgodilo se je nešteto dogodkov, zaradi katerih me je bolelo in zaradi katerih še danes trpim. Rodil sem se v revščini in verjetno bom tudi umrl v revščini. Pa vendar se včasih počutim zelo bogat. Nisem tipičen predstavnik dolenjskih Romov. Pa ne zato, ker sem pesnik in znam pisati, ampak zato, ker hočem biti drugačen – ČLOVEK, ki v srcu nosi ljubezen do vsega, kar je romskega. Rad imam naš jezik in naše običaje, zato se velikokrat vračam v okrilje svojih spominov, iz katerih črpam vsebine, ki jih zapisujem in pesniško obdelujem.

Vsepovsod sta me preganjala revščina in trpljenje, nečloveški odnosi in večno zaničevanje so v meni puščali brazgotine. Ljudje so me vedno označevali kot cigana, ki sodi poleg smetišča in se ne zna obnašati. Veliko sem »kričal« in se boril za svoje in romske pravice, vendar sem bil le malokrat uslišan. Ni bilo ljudi, ki bi mi prisluhnili, me razumeli, mi pomagali. Vse to je v meni ubijalo moč in povzročalo vse več bolečine, ki je kipela in v obliki besed in stavkov lajšala mojo dušo.

Vedno sem hotel biti drugačen, pa mi ni uspevalo, zato ker sem bil zaznamovan z revščino, s ciganskim vonjem, cigansko besedo in preprostostjo. Predvsem pa sem vedno hotel ostati človek in na človečnosti še danes gradim svoje življenje.

Vesel sem, da sva se z Lojzetom Podobnikom srečala in uspešno sodelujeva, vesel sem, da je nastala pesniška zbirka Rajkove pesmi in da sem prevedel njegovo pesniško zbirko Romov krik. Prepričan sem, da to ni najino zadnje sodelovanje. V Lojzetu sem našel zanimivega sogovornika, človeka, ki sprejema moje razmišljanje, čuti mojo stisko, razume romsko ranjeno srce. Zato je moj prijatelj. Hvala mu, ker mi je pomagal, da je izšla pesniška zbirka Rajkove pesmi, ki sva jo napisala v soavtorstvu.

Rajko Šajnovič

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev