Rom in DAN MLADOSTI

26. maj 2010 ob 08:37 | 173
DAN MLADOSTI

25. maj, Dan mladosti. Ob teh besedah sem se spomnil časov, ko sem hodil v osnovno šolo, slavnostnega dogodka, ko sem postal PIONIR ... Modra čepica z rdečo zvezdo – prava partizanska kapa, rdeča ruta okoli vratu – imel sem občutek, da sem partizanski kurirček … Rdeča- bela- modra zastavica in veliko otrok, ki radostno mahamo in pozdravljamo nosilce Titove štafete. Tudi sam sem bil nosilec štafete – kako sem bil takrat ponosen, srečen … Vsi pionirji in mladinci smo bili počaščeni, ker smo bili izbranci. Lepo, bilo je neizmerno lepo.
V spomin mi je ostal tudi šolski pozdrav. Ob začetku in ob koncu pouka. Tovarišica je rekla: »ZA DOMOVINO« Mi učenci pa smo nazaj odgovorili: »S TITOM NAPREJ«.

Kot romskemu otroku oz. učencu mi je bilo takrat lepo in rad sem imel ta praznik, DAN MLADOSTI in tudi kasneje, ko sem bil že mladinec. Iz tega obdobja se spominjam trenutkov, ko smo mladinci v Portovalu, na velikem novomeškem stadionu plesali in izvajali gimnastične vaje. To je bil vzlet mladosti, zbrana je bila mladina iz vseh dolenjskih in belokranjskih šol. Tudi Romi smo sodelovali. Na koncu prireditve smo vsi nastopajoči dobili malico: kranjsko klobaso, velik kos belega kruha, skodelico čaja. Bil je tudi repete.

Kot bivši predsednik romskega društva v Novem mestu sem leta 1982 ustanovil Osnovno organizacijo ZSM, romske mladine, v kateri so bili včlanjeni mladi Romi iz vseh romskih naselij iz Novega mesta. V letih 1984/88 sem s pomočjo Filipa Robarja organiziral, da so romski mladinci sodelovali pri nošenju TITOVE ŠTAFETE, ki je potovala tudi skozi največje romsko naselje Žabjak. Titovo štafeto so nosili: 1. etapa Cvetka Tudija, 2. etapa Bojan Kovačič Sine in 3. etapa že pokojni Valentin Brajdič, kot najstarejši Rom. Vse, to in še marsikaj drugega mi je ostalo v spominu. Zato še vedno na ta dan praznujem. DAN MLADOSTI bo moj večni sopotnik.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev