Rom na Marsu?

23. december 2010 ob 17:12 | 101
Takole sem napisal pritožbo in pripombo!

Rajko Šajnovič
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 21. 12. 2010

Inšpektorat RS za energetiko in rudarstvo

Zadeva: Pritožba in pripomba na zapisnik št. 06132-432/2010

Dne, 14.12.2010 je republiški elektroenergetski inšpektor g. Sever Andrej, v prisotnosti svetovalca za romsko problematiko MONM g.. Janeza Doltarja in vodje nadzorništva NM – Elektro Ljubljana d. d. g. Petra Selaka, opravil izreden inšpekcijski pregled v mojem stanovanju. Predstavnik romskega naselja Šmihel, g. Bojan Tudija ni bil prisoten.

Elektro energetski inšpektor je ugotovil kar nekaj nepravilnosti, ki niso v skladu s tehničnimi pravili. Zastarela inštalacija in pomanjkanje vtičnic pogojuje, da je kar nekaj kablov razpeljanih po tleh in strinjam se, da to lahko predstavljajo nevarnost za življenje, kot poškodovana napeljava na stropu, tik pod streho, ki v času dežja pušča. V zvezi z omenjeno problematiko sem večkrat obvestil lastnika stanovanj MO NM in Center za socialno delo Novo mesto, vendar pa nihče ni ukrepal, kaj šele, da bi prišel pogledat. Očitki inšpektorja Severja se mi zdijo neutemeljeni in izredno arogantni, kakršen je bil njegov postopek, ki je bil za mene poln žalitev in njegovo obnašanje ni bilo v skladu z etiko in pravili izvajanja tovrstnih postopkov.

Predvsem bi rad poudaril, da nisem od državnih organov pričakoval takšne reakcije, pričakoval sem strokovno pomoč in seveda rešitev v smislu zdravega in varnega bivanja. Iz vsega tega pa lahko sklepam, da me skušajo na grob način utišati in na ta način prikriti dejstva, ki so vezana na mojo stanovanjsko problematiko in problematiko ostalih Romov, ki živijo v podobnih stanovanjih v naselju Šmihel.. Na ta način se skuša Mestna občina Novo mesto izogniti vsem odgovornostim. Sprašujem se, zakaj so dovolili nam živeti v takšnih prostorih desetletja, zakaj ste reagirali šele zdaj. Morda pa nas imate namen izgnati?

Spoštovani inšpektor Sever, zakaj se niste oglasi že prej: verjetno ste čakali na to, da bi elektrika koga ubila, ali pa je vas kdo nagnal, da opravite tisto, kar bi moralo biti storjeno že zdavnaj. O nezdravem bivanju in ogroženosti v neprimernem stanovanju sem obvestil kar nekaj pristojnih institucij v državi. Očitno pa je, da na mestni občini ni nihče reagiral na noje prošnje, dokler o tem nisem obvesti Varuha človekovih pravic.

Po vaši logiki pojmovanja romske problematike bi moral živeti na Marsu, ker tam, menda ne veljajo naši zakoni. Za mene ni prostora na Zemlji, ker v vseh okoliščinah kršim zakone. Mogoče, vendar gospodje, dajte mi možnost človeka vrednega bivanja.

Gospod Sever od vas zahtevam, da se mi osebno opravičite, ker me je vaša arogantnost zelo prizadela. Morda ste pozabili, da smo tudi Romi slovenski državljani. Cigan bi od vas, izobraženega človeka, pričakoval več človečnosti. In še nekaj: ne delam vam sitnosti jaz, sitni ste vi, ker morate delat, tako kot vam kažejo s prstom.


V vednost:
- Inšpektorat RS za energetiko in rudarstvo - g. Andrej Sever
- Mestna občina Novo mesto – Župan g. Alojz Muhič
- Center za socialno delo Novo mesto – dir. g. Alojz Simončič
- Urad za narodnosti RS – mag. g. Stanko Baluh
- Zveza Romov Slovenije – predsednik g. Jožek Horvat Muc
- Svet romske skupnosti RS – predsednik g. Marjan Drvarič
- Državni zbor RS – Komisija za peticije
- Varuh človekovih pravic RS
- Romski novinar Bogdan Miklič

Rajko Šajnovič

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev