Romski otroci v šolo

06. september 2010 ob 14:26 | 133
Tako je bilo nekoč, ko sem bil še bivši predsednik prvega romskega društva v Slovenji, ki smo ga ustanovili v Novomeški občini že 25. marca 1983 leta!

ROMANE ČHAVORA DU ŠOLA
Romski otroci v šolo

Neredno obiskovanje pouka šoloobveznih romskih otrok, neocenjeni in slabi učni uspehi pri pouku, nerazumevanje in nepoznavanje romskega jezika s strani učiteljice v Osnovni šoli Beršljin, nesodelovanje s strani učiteljev z starših šoloobveznih otrok in obratno, zdravstvene težave romskih učencev, nepoznavanje slovenskega jezika romskih učencev, neorganiziran prevoz romskih učencev…
Starši šoloobveznih otrok so bili zelo prestrašeni pošiljati svoje otroke v šolo predvsem zato ker so našli mrtvega šoloobveznega romskega otroka v jaršku poleg železniške proge KANDIJA in v neposredni bližini Osnovne šole Šmihel. Starši niso več pošiljali svoje otroke v šolo. Takrat so starši vodili svoje šoloobvezne otroke še peš v šolo ker niso imeli avtomobilov kot jih imajo danes. Učiteljice so skorajda jokajoče poročale na sestanku bivše Strokovne skupine za reševanje romske problematike Novo mesto o nevzdržnem in neuspešnem šolanju romskih otrok. Takratna predstavnica Zavoda za šolstvo je bila učiteljica ga.MAGDA JAZBEC. In Rom Rajko Šajnovič, ki je bil član te Skupine je »Našel rešitev« Predlagal je v svojem imenu oz. v imenu društva ROM Novo mesto in v imenu staršev šoloobveznih otrok, da pristojni civilni organi oz. inštitucija zaposlijo enega Roma, ki bi s kombijem vozil šoloobvezne romske otroke v šolo in domov. Moj predlog je na sestanku predsedstva oz. Izvršnega odbora društva ROM Novo mesto bil pozitivno sprejet. Ravno tako so ga s presenečenjem sprejele že navedena Strokovna skupina za reševanje romske problematike Novo mesto. Kot najbolj primernega Roma smo imenovali in demokratično izvolili DARKOTA TUDIJA. Med vsemi Romi in romske mladine je bil najbolj znan oz. priljubljen in aktiven član našega oz. takratnega romskega društva, kot član Zveza prijateljev romske mladine in kot član športnega društva Rom Novo mesto v malem nogometu. In tako so Darkota Tudija zaposlili na Centru za socialno delo Novo mesto kot »ROMANO ČHAVORANO ŠOFERI« (Romskega, otroškega šoferja), oz. prevoznika šoloobveznih romskih otrok od »KHERIJAL DŽI ŠOLA I ZURU ŠOLA DŽI KHERE« (Doma do šole in iz šole do doma). Drugi pereči problem pri reševanju romske problematike v Novem mestu je bil tudi »BIČHALI POŠTA ROMENGE« (Pošiljanje pošte Romom) oz. prejemanja pošte za Rome. Romi smo takrat »PHIRIMBE PHIRAME PU POŠTA« (Peš hodili na pošto) v Novem mestu. Problem je bil zlasti glede »PREJEMANJE POŠTNE POŠILJKE ROMOV« s strani uradnih in pravnih organov oz. inštitucije, ki so pošiljali Romom razne poštne pošiljke. Policija je bila nemočna ker so težko našli prave romske osebe oz. naslovnike ker jih pač niso poznali po imenu, priimku…
Takrat poštarji še niso nosili poštne pošiljke Romom v njihova naselja tako kot danes. Problem glede poštne pošiljke Romom so imeli tudi »POŠTA, URADO VASO DAVKE, MATIČNO URADO, SESE, SODNIJA, URADO VASO BUTI, SOCIALNO CENTRO, SODNIKO VASO ŠTRAFINI, OBČINA«…(Pošta, Davčni urad, Matični urad, Policija, Sodišče, Urad za delo, Center za socialno delo, Sodnik za prekršek, Občina)…In Rajko Šajnovič je bil »DEKLICA VASO SA« (Deklica za vse).
Kot pobudnik, organizator, predlagatelj, Romski predstavnik, predsednik romskega društva, član Strokovne skupine za reševanje romske problematike v Novem mestu sem zopet jaz Rom Rajko Šajnovič »ALAČHJO REŠITVA« (Našel rešitev). Ker so vsi Romi poznali Darkota Tudija sem znova predlagal v svojem imenu, v imenu romskega društva in v imenu Romov Občine Novo mesto, da smo za »ROMANO POŠTARI« (Romskega poštarja) po demokratično izvolili Darkota Tudija. On, je bil zadolžen za izročanje poštne pošiljke romskim naslovnikom. In problem je bil pozitivno rešen. Darko Tudija je bil zelo priden, uspešen in aktivni romski delavec. Še vedno je zaposlen na Center za socialno delo v Novem mestu. Tokrat pa ga lahko vidimo in srečamo kot »TELEFONISTO« (Telefonista). In to je »ČAČO ROM« (Pravi Rom) Darko Tudija, ki je pridni dolgoletni delavec, dober gospodar, mož, oče in ded. Ob tej priložnosti sem mu podarilPRIZNANJE, POZDRAVE, ČESTITKE IN JAVNO POHVALO. Pa ne zato ker je mož moje nečakinje Milene Tudija. Temveč zato ker takšen Rom – moški ali ženska morajo biti oz. bi morali biti znani in priznani tudi v očeh javnosti? O tem poročam veselo, srečno in ponosno tudi kot Romski pisatelj. Zato ker je Darko Tudija dejansko in resnično »ČAČO ROM« (Pravi Rom). Takšnih Romov pa je žal zlasti pri nas na Dolenjskem zelo, zelo »HARI« (Malo).


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev