Slovenija na pomoč

04. oktober 2010 ob 18:24 | 112
Avtor: Rajko Šajnovič

Datum: 4.10.2010

KLIČEM NA POMOČ REPUBLIKO SLOVENIJO

Zadeva: Rajko Šajnovič – stanovanjska problematika

Kršenje mojih temeljnih človekovih pravic in svoboščine, kršenje pravic romskega invalida in kršenje pravice romskega kulturnega ustvarjalca s strani Mestne občine Novo mesto na čelu Občinske uprave, oddelka za razvoj in premoženjske zadeve oz. na čelu g. župana Alojzija Muhiča.


V zvezi z mojo stanovanjsko problematiko je bilo res že veliko napisanega, vendar pa še do zdaj nisem dobil ustreznega odgovora, kaj šele, da bi se rešil moj problem. Odgovorne službe mi že leta in leta dajejo iste odgovore, za katere lahko rečem, da so običajni izgovori ustanov, ki bi pač morale ukrepati. Zgodba v zvezi z mojo hišo, ki mi jo je vzela občina, stanovanjem v Šmihelu, stanovanjem na Jakčevi ulici in leseno barako je delno resnična in niti ni toliko pomembna, kajti jaz sem še vedno brez ustreznega stanovanja. Valiti krivdo samo na mene, je vsekakor klišejski odgovor strokovnih uslužbencev iz posameznih služb, ki so bile in so še odgovorne. Iz dokumentov, ki so se nabrali v zvezi s to problematiko, je razvidno, da so moje težave reševali ljudje, ki nimajo niti malo človeškega v sebi. Odgovori so strogo uradniški, s poudarkom, da niso njihove službe odgovorne in da je to v pristojnosti nekoga drugega. Nihče se ni potrudil, da bi raziskal moje težave in vzroke, ki so pogojevali selitve.

Glede 7000 DEM, ki naj bi jih dobil od mestne občine NM kot kupnino za stanovanje na Jakčevi ulici, sem zahteval, da mi pristojne službe posredujejo ali pokažejo ustrezne dokumente, iz katerih bo to razvidno, vsekakor pa so me tudi zanimale dokumenti o lastništvu tega stanovanja. Žal pa odgovora sploh še nisem dobil. Zakaj nisem obdržal tega stanovanja, sem že velikokrat napisal in menim, da je bila moja odločitev glede na takratne razmere pravilna. Stanovanje sem vrnil, ker sem se bal nasilnih dejanj od ljudi, ki so mi grozili in uničevali moje premoženje.

V vseh pisanjih sem vedno omenjal, da bi se rad odselil stran od Romov, ker imam drugačne nazore, zaživeti si želim človeka vredno življenje. Rad bi se počutil svobodnega pri mojem kulturnem ustvarjanju. Prvič pa poročam o tem, da nam nagajajo nekateri posamezni otroci. Zaradi varnosti pa ne smem komentirati kako in na kakšen način? Boli mene in boli mojo bolno ženo duševno trpljenje. Potrebujem mir. To je v bistvu glavni razlog, da nisem bil zadovoljen, ko so mi ponujali kontejner v tem naselju. Srčno si z ženo želiva, da bi živela kjer koli v okolici Novega mesta v bloku. Pripravljena sva sprejeti enoinpolsobno stanovanje tudi v kletne prostore. Pomembno je, da imava primerne sanitarije, toplo, mirno in varno stanovanje, ker sva že starejša človeka, bolna in invalida.

Stanovanje v katerem zdaj živim je neustrezno, kar je bilo ugotovljeno z inšpekcijskim pregledom dne 22. 06. 2009. V zvezi s tem je bila lastniku objekta Mestni občini NM izdana tudi upravna odločba za odpravo neskladnosti. Omenjeno stanovanje ne odgovarja standardom, ki jih predpisujejo pravni akti, ki urejajo omenjeno problematiko. Stanovanja v stanovanjski enoti Šmihel so neuporabna in nevarna za zdravje in življenje ljudi. Če menite, da je moja trditev pretirana, vas prosim, da odredite inšpekcijski pregled. Vsekakor sem mnenja, da obstajajo elementi za kazensko ovadbo.

Prosim vas, da zadevo uredite v skladu z navodili Urada za narodnosti in da me pokličete na razgovor, da se dogovorimo o tem. Do sedaj tega še niso storili? . Upam, da ne bo ostalo samo na nekakšnih obljubah in formalnih zabeležkah. Usedimo se za isto mizo in si natočimo čistega vina.

Vedite, ni mi lahko, iščem resnico in svoj prostor pod soncem.

Takole kličem na pomoč !

Rajko Šajnovič
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 8.8.2010

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE
ZDRAVSTVENI INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE
Območna enota Novo mesto

Zadeva: Prošnja za inšpekcijski pregled stanovanja

Spoštovani,

Sem Rajko Šajnovič, delovni invalid III. kategorije, Rom iz romskega naselja Šmihel. Stanujem v skupinski stanovanjski enoti, ki je že predvidena za rušenje in je neprimerna za bivanje.

Kličem vas na pomoč, ker so strešne kritine ostarele, uničene...Večkrat imam poplavo v bivalnem prostoru, zato je prostor nenehno vlažen in iz zdravstvenih razlogov neprimeren. V času dežja pa obstoja nevarnost, da bo mene ali mojo ženo ubila elektrika. Električna inštalacija je zastarela in že dotrajana, že kar nekajkrat me je elektrika stresla, zato sva z ženo v strahu, da se bo nama kaj zgodilo. V zadnjem času imava elektriko izklopljeno, kar pa nama otežuje življenje, saj nimava možnosti kuhanja in opravljanja drugih stvari. Bojim se tudi, da bo zaradi kratkega stika prišlo do požara. O omenjenem stanju sem obvestil Mestno občino Novo mesto, ki je lastnik stanovanja in Center za socialno delo Novo mesto, kjer sem dobil odgovor, da moram o tem poskrbeti sam. Zadevo sem začasno saniral z polivinilasto ponjavo, ki sem jo dobil v dar, je pa to le začasna rešitev. Za adaptacijo strehe nimam denarja, saj ga nimam niti za preživetje.

Ker vem, da je ogroženo moje in ženino življenje, zdravje in premoženje, vas prosim, da pregledate in ocenite nepravilnosti in o tem obvestite lastnika stanovanja in pristojne organe pregona.

Opomba: Do sedaj še nisem dobil odgovor od inšpekcije, ki je pristojna za stanovanjski pregled. Zakaj ne!

Ali jim ni mar za človeška življenja?
Kaj je vzrok temu?
Ali gre za osebno sovraštvo ali za politično ozadje?
Zakaj Mestna občina Novo mesto ne upošteva pristojnih zakonskih norm, zakaj ne upošteva Ustave?

OČITNO JE, DA NAS ROME NE JEMLJEJO RESNO, SAJ SE NAM DRŽAVNI URADNIKI POSMEHUJEJO IN NAS NEVEDNE ROME PUŠČAJO V OBUPU.

Kdo jim daje takšno moč, mar ni nikogar, ki bi na tem področju naredi red, da bi arogantne in samovšečne uslužbence poklical na odgovornost in jih v skladu z obstoječo zakonodajo tudi kaznoval.

Vsa takšna dejanja – obnašanja kažejo na nestrpnost posameznikov do Romov. Kaj nismo že v Evropi? Ali je pri nas še vedno dovoljeno nacistično razslojevanje ljudi …

KAJ TAKŠNO OBNAŠANJE NE KAŽE NA KAZNIVO DEJANJE?

Kdo jim daje takšno moč, zakaj so nedotakljivi? Zakaj smo Romi še vedno drugorazredni ljudje?

Sprašujem se, zakaj je naša visoko demokratična država samo politična floskula, ki nima prave vsebine?

ZAKAJ SMO ROMI ZA OBČINSKO POLITIKO ZANIMIVI LE TAKRAT, KADAR SE ŠTEJEJO GLASOVI, KI POSAMEZNIKU ALI STRANKI DAJEJO OBLAST ALI STOLČEK. LAŽNO IN PRED MEDIJEM MI JE OBLJUBO DAL BIVŠI ŽUPAN MO NM BOŠTJAN KOVAČIČ. REŠITEV MOJEGA STANOVANJSKEGA PROBLEMA NAM JE PONUDIL TUDI V LETU 2010 ŽUPAN GOSPOD ALOJZ MUHIČ. ALI JO BO POŠTENO IZPOLNIL? DO SEDAJ ŠE NI. VOLITVE SO PRED VRATA. SVOJ GLAS BOM DAL GOSPODU ŽUPANU, KI SE PONOVNO KANDIDIRA ZA ŽUPANA MO NM POD POGOJEM, ČE BO ČASTNO IZPOLNIL SVOJO DANO OBLJUBO?

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev