Stanovanje strahov 2.

19. avgust 2010 ob 21:47 | 186
Ministrstvo za javno upravo
LJUBLJANA

Rajko ŠAJNOVIČ
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 19.07.2010

MESTNA OBČINA NOVO MESTO
Občinska uprava
Oddelek za razvoj
in premoženjske zadeve

Zadeva: Rajko Šajnovič – stanovanjska problematika

V zvezi z mojo stanovanjsko problematiko je bilo res že veliko napisanega, vendar pa še do zdaj nisem dobil ustreznega odgovora, kaj šele, da bi se rešil moj problem. Odgovorne službe mi že leta in leta dajejo iste odgovore, za katere lahko rečem, da so običajni izgovori ustanov, ki bi pač morale ukrepati. Zgodba v zvezi z mojo hišo, ki mi jo je vzela občina, stanovanjem v Šmihelu, stanovanjem na Jakčevi ulici in leseno barako je delno resnična in niti ni toliko pomembna, kajti jaz sem še vedno brez ustreznega stanovanja. Valiti krivdo samo na mene, je vsekakor klišejski odgovor strokovnih uslužbencev iz posameznih služb, ki so bile in so še odgovorne. Iz dokumentov, ki so se nabrali v zvezi s to problematiko, je razvidno, da so moje težave reševali ljudje, ki nimajo niti malo človeškega v sebi. Odgovori so strogo uradniški, s poudarkom, da niso njihove službe odgovorne in da je to v pristojnosti nekoga drugega. Nihče se ni potrudil, da bi raziskal moje težave in vzroke, ki so pogojevali selitve.

Glede 7000 DEM, ki naj bi jih dobil od mestne občine NM kot kupnino za stanovanje na Jakčevi ulici, zahtevam, da mi pristojne službe posredujejo ali pokažejo ustrezne dokumente, iz katerih bo to razvidno, vsekakor pa me tudi zanimajo dokumenti o lastništvu tega stanovanja. Zakaj nisem obdržal tega stanovanja, sem že velikokrat napisal in menim, da je bila moja odločitev glede na takratne razmere pravilna. Stanovanje sem vrnil, ker sem se bal nasilnih dejanj od ljudi, ki so mi grozili in uničevali moje premoženje.

V vseh pisanjih sem vedno omenjal, da bi se rad odselil stran od Romov, ker imam drugačne nazore in ker zaživeti si želim človeka vredno življenje. Rad bi se počutil svobodnega pri mojem kulturnem ustvarjanju. Potrebujem mir. To je v bistvu glavni razlog, da nisem bil zadovoljen z nobenim od ponujenih stanovanj. Srčno si z ženo želiva, da bi živela nekje na deželi.

Stanovanje v katerem zdaj živim je neustrezno, kar je bilo ugotovljeno z inšpekcijskim pregledom dne 22. 06. 2009. V zvezi s tem je bila lastniku objekta Mestni občini NM izdana tudi upravna odločba za odpravo neskladnosti. Omenjeno stanovanje ne odgovarja standardom, ki jih predpisujejo pravni akti, ki urejajo omenjeno problematiko. Stanovanja v stanovanjski enoti Šmihel so neuporabna in nevarna za zdravje in življenje ljudi. Če menite, da je moja trditev pretirana, vas prosim, da odredite inšpekcijski pregled. Vsekakor sem mnenja, da obstajajo elementi za kazensko ovadbo.

Prosim vas, da zadevo uredite v skladu z navodili Urada za narodnosti in da me pokličete na razgovor, da se dogovorimo o odstranitvi napak in o poteku sanacije. Upam, da ne bo ostalo samo na nekakšnih obljubah in formalnih zabeležkah. Usedimo se za isto mizo in si natočimo čistega vina.

Vedite, ni mi lahko, iščem resnico in svoj prostor pod soncem.

Lep pozdrav!


Rajko Šajnovič


V vednost:

- Urad za narodnosti
- Svet romske skupnosti v RS
- Varuh človekovih pravic RS
- Evropski varuh človekovih pravic
- Bogdan Miklič, rom. novinar

Takole kličem na pomoč !

Rajko Šajnovič
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 8.8.2010

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE
ZDRAVSTVENI INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE
Območna enota Novo mesto


Zadeva: Prošnja za inšpekcijski pregled stanovanja

Spoštovani,

Sem Rajko Šajnovič, delovni invalid III. kategorije, Rom iz romskega naselja Šmihel. Stanujem v skupinski stanovanjski enoti, ki je že predvidena za rušenje in je neprimerna za bivanje.

Kličem vas na pomoč, ker so strešne kritine ostarele, uničene...Večkrat imam poplavo v bivalnem prostoru, zato je prostor nenehno vlažen in iz zdravstvenih razlogov neprimeren. V času dežja pa obstoja nevarnost, da bo mene ali mojo ženo ubila elektrika. Električna inštalacija je zastarela in že dotrajana, že kar nekajkrat me je elektrika stresla, zato sva z ženo v strahu, da se bo nama kaj zgodilo. V zadnjem času imava elektriko izklopljeno, kar pa nama otežuje življenje, saj nimava možnosti kuhanja in opravljanja drugih stvari. Bojim se tudi, da bo zaradi kratkega stika prišlo do požara. O omenjenem stanju sem obvestil Mestno občino Novo mesto, ki je lastnik stanovanja in Center za socialno delo Novo mesto, kjer sem dobil odgovor, da moram o tem poskrbeti sam. Zadevo sem začasno saniral z polivinilasto ponjavo, ki sem jo dobil v dar, je pa to le začasna rešitev. Za adaptacijo strehe nimam denarja, saj ga nimam niti za preživetje.

Ker vem, da je ogroženo moje in ženino življenje, zdravje in premoženje, vas prosim, da pregledate in ocenite nepravilnosti in o tem obvestite lastnika stanovanja in pristojne organe pregona.

Lep pozdrav,

Rajko ŠajnovičENAJSTA BOŽJA ZAPOVED

Opomba:

Do sedaj še nisem dobil odgovor od inšpekcije, ki je pristojna za stanovanjski pregled. Zakaj ne!

Ali jim ni mar za človeška življenja?
Kaj je vzrok temu?
Ali gre za osebno sovraštvo ali za politično ozadje?
Zakaj Mestna občina Novo mesto ne upošteva pristojnih zakonskih norm, zakaj ne upošteva Ustave?

OČITNO JE, DA NAS ROME NE JEMLJEJO RESNO, SAJ SE NAM DRŽAVNI URADNIKI POSMEHUJEJO IN NAS NEVEDNE ROME PUŠČAJO V OBUPU.

Kdo jim daje takšno moč, mar ni nikogar, ki bi na tem področju naredi red, da bi arogantne in samovšečne uslužbence poklical na odgovornost in jih v skladu z obstoječo zakonodajo tudi kaznoval.

Vsa takšna dejanja – obnašanja kažejo na nestrpnost posameznikov do Romov. Kaj nismo že v Evropi? Ali je pri nas še vedno dovoljeno nacistično razslojevanje ljudi …

KAJ TAKŠNO OBNAŠANJE NE KAŽE NA KAZNIVO DEJANJE?

Kdo jim daje takšno moč, zakaj so nedotakljivi? Zakaj smo Romi še vedno drugorazredni ljudje?

Sprašujem se, zakaj je naša visoko demokratična država samo politična floskula, ki nima prave vsebine?

ZAKAJ SMO ROMI ZA OBČINSKO POLITIKO ZANIMIVI LE TAKRAT, KADAR SE ŠTEJEJO GLASOVI, KI POSAMEZNIKU ALI STRANKI DAJEJO OBLAST ALI STOLČEK

INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE IN PROSTOR
STANOVANJSKE INŠPEKCIJE

Odgovor:

V zvezi z vašo vlogo z dne 9. 8. 2010 – vzdrževanje stavbe (stanovanja) Šmihel 74, Novo mesto (ki je predvidena za rušitev), vas na podlagi določil Zakona o inšpekcijskem nadzoru obveščamo, da niso izpolnjeni pogoji za začetek inšpekcijskega postopka stanovanjske inšpekcije po uradni dolžnosti v skladu s 126.čl. Zakona o splošnem upravnem postopku.
Z vpogledom v zemljiškoknjižni izpisek Okrajnega sodišča v Novem mestu zk. vl. Št. 4 k. o. Šmihel pri Novem mestu, je ugotovljeno, da na stavbi Šmihel 74, Novo mesto, ni vzpostavljena etažna lastnina. Na podlagi istega zemljiškoknjižnega vpisa je tudi ugotovljeno, da je na predmetni stavbi, ki stoji na zemljišču s parc. Št. 547/45 k. o. Šmihel pri Novem mestu, zaznamovana črna gradnja (na podlagi odločbe gradbene inšpekcije so zaznamovane tudi prepovedi po ZGO-1). Na podlagi uradnih evidenc je tudi ugotovljeno, predmetna stavba ni večstanovanjska stavba.
Glede na zgoraj navedene ugotovitve, stanovanjska inšpekcija nima pravne podlage za morebitno ukrepanje v konkretni zadevi.
Pristojnost stanovanjske inšpekcije je podana za večstanovanjske stavbe na katerih je vzpostavljena etažna lastnina , zato je v konkretni zadevi v primeru spora zanj pristojno sodišče.
Obenem vam tudi predlagamo, da v zvezi z opustitvijo vzdrževanja električnih inštalacij obrnete na Inšpektorat RS za energetiko in rudarstvo in na Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Stanovanjski inšpektor:
Matej Jereb


Moj odgovor:

Rajko Šajnovič
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 17.8.2010

Inšpektorat RS za okolje in prostor
Dunajska 47
1000 Ljubljana

Zadeva: DOPOLNITEV DOPISA ŠT. 06132-366/2010

Spoštovani,

Pišem vam, ker v dopisu nisem navedel vseh podatkov. Predmet moje pritožbe je bil stanovanjski objekt v romskem naselju Šmihel, ki ga je leta 1979 zgradila Mestna občina Novo mesto in je tudi lastnica. V zgradbi je 8 stanovanjskih enot in v njih je nekoč živelo 8 romskih družin. Od tega so nekateri stanovalci že pokojni. Drugi so se izselili in si postavili lesene barake. Nekateri pa so si postavili novo hišo. Na tem objektu je 8 hišnih številk – od 72/79. Stanovalci na št. 72/73 so si na temeljih teh dveh stanovanjskih enotah zgradili dvonadstropno hišo - dvojček. Na št. 74 živim jaz in moja žena. Na št. 75 je stanovanje prazno. Na št. 76 živi 5 članska romska družina. Na št. 77 je stanovanje prazno. Na številko 78 in 79 živijo nekaj članov romske družine. Kar pomeni, da bo MO NM porušila ta objekt od št. 74 do 79

Cenjeni Inšpektorat RS za okolje in prostor prosim, da pridete na pregled tega objekta in se sami prepričajo, da sem navedel resnična dejstva.. Moja pritožba se nanaša le na stanovanje s hišno številko 74, kjer živim skupaj z ženo.. Vsa dokazna gradiva imam doma in vam jih bom prijazno pokazal skupaj s CD-jem - video posnetkom.

S spoštovanjem,


Rajko Šajnovič


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev