Tudi Romi hočemo zdravo državo

19. december 2010 ob 09:00 | 102
I ROMA PESKE ŽELINAMO SASTI DRŽAVA

Spoštovani, nisem šolan, nisem izobražen, nisem doktor, ne magister, ne politik. Sem preprost človek, sem Rom in za mnoge moje narodnjake, tako pravijo oni, preveč pošten za Cigana, ki ga pišem z veliko začetnico. Pravijo, da imam predolg jezik. Je pa tudi res, da me nekateri spoštujejo, nekateri pa tudi ogovarjajo. Dobro vedo: da vem, znam in zmorem, kar pa žal nekaterim med njimi ni dano. Ko jim pomagam, kaj podarim, sem v njihovih očeh prijazen, sposoben, dober … Žal pa na to kmalu pozabijo. Nekateri hvalijo – samo doma in nikjer drugje; nekateri so nevoščljivi, ker sem takšen kakršen sem. Znan je star pregovor: Vsak hvali le svojega konja. Nekateri se mi posmehujejo, zato ker sem samo v hiši in pravijo, da samo pišem, pišem. Vesel sem in srečen, da sem takšen kakršen sem.
Moram povedati, da Romi vemo, kaj je prav in kaj je narobe, kaj je dobro in kaj je slabo. V svojem jeziku rečemo: LAČHO I NAHEL; KERI ČAČE I NA KERI ČAČE. Znano nam je, kakšna je resnica, takšna je kot prsti na roki, ki so si tako drugačni. Hudo je, tudi med nami Romi. Veliko nas živi v revščini, na robu preživetja. Znana nam je resnica, da reven pomaga revnemu in zato pravimo: ČORORO POMOZINELA ČORORESKE« in da bogat ne vidi revnega in revščino: BERVALO NA HIKI ČORORE I ČORORIPE. »ZARALE PESKE ŽELINEN OVI JOŠ ZARALEDE« Močni si želijo biti še močnejši. »PAMETNO PESKE ŽELIN OVI JOŠ PAMETNEDE« Pametni si želijo biti še pametnejši. »BERVALE PESKE ŽELINEN OVI JOŠ BERVALEDE« Bogati si želijo biti še bogatejši. »ČORORO, PA AŠČOVI ČORORO« Reven pa ostane reven. »KAMERE SNIMINEN A ČORORIPE NA HIKEN« Kamere snemajo a revščino ne vidijo. Tudi Romi spremljamo dogajanja doma in v svetu. Gledamo televizijo, beremo časopise, poslušamo radio. Tudi nam je znano, kaj se dogaja v naši državi.
Starejši Romi smo zaskrbljeni in se sprašujemo: SO PE KAVA KERI? Le kaj se to dogaja. Bojimo se za svoj jutri, zato se sprašujemo: DAR MA HILO, SO LAKO OVI TAHA? Da, bojimo se za svoj jutri, bojimo se za svoje otroke in da bomo izgnani. Kaj se ve, kaj se lahko zgodi. Ljudje nas nimajo preveč radi.
Veliko nas razmišlja o tem, kako nam je bilo lepo včeraj. Danes je za nekatere zelo hudo. Velikokrat v molitvah prosimo Boga: DEVLORO POMOZIN. Mnogi so prepričani : HEDE HINE PRIJE, NEK KANA, da je bilo nekoč bolje.
In na koncu še resnična zgodbica iz romskega naselja.
Sosed reče: »Slovenija ni več pravna država, ni več socialna država, ni več demokratična država.«
Eden od poslušalcev skoraj jezno vpraša:« Kakšna pa je potem slovenska država? In nato drugi s strahom: »Le kaj bodo naredili z nami?«
Vsi skupaj so enotnega mnenja: »Hočem zdravo državo.«

Rajko ŠAJNOVIČ

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev