ZDRAVJE ROMSKIH OTROK

02. oktober 2010 ob 13:15 | 147
ZDRAVJE ROMSKIH OTROK


Živim v romskem naselju Šmihel, zato so moja opažanja predvsem vezana na to okolje. Menim, da se tukajšnje navade ljudi in otrok v bistvu ne razlikuje od drugih romskih naselij na območju Dolenjske in Bele krajine.

Romsko naselje je sila neprimerno okolje za razvoj romskih otrok V tem prostoru se otroci že zelo zgodaj srečajo z raznimi nezdravimi navadami, ki negativno vplivajo na njihovo zdravje in na njihov telesni razvoj. Že v rani mladosti otroci pijejo močno pravo kavo, ki jim jo dajejo starši večkrat na dan, kot nadomestek za topli napitek, kot sta čaj ali bela kava.

Druga težava so cigareti. Otroci začnejo zelo zgodaj kaditi. Nekateri kadijo že preden začnejo hoditi v šolo. Kadijo v prisotnosti staršev in le ti ne reagirajo. Njihovo kajenje jemljejo kot otroško igro in največkrat se jim zdi, da je otroško kajenje samoumevno in da ni nič nevarno. Zaradi kajenja so otroci večkrat bolni in imajo slab imunski sistem. To veliko napako bi bilo potrebno odpraviti in to lahko napravijo le starši otrok, s tem, da se jih poduči o vseh škodljivostih kajenja in na kaj vse učinkuje nikotin. V naseljih bi se morala organizirati predavanja ali pa bi to organizirala šola, ki bi na roditeljskih sestankih izobraževala starše. V zvezi s otroškim kajenjem bi bilo potrebno izpeljati nekakšno akcijo, ki bi trajala čez celo leto, več let z namenom, da bi bilo vsaki dan, vsaki mesec, vsako leto manj otrok kadilcev. Takšno akcijo bi imenoval: MOJ OTROK NE KADI. Menim, da bi akcija imela zelo dober odziv. Je pa to odvisno od organizatorja in staršev.

Podobno je tudi z uživanjem alkohola. Otroci imajo zelo lahek dostop do alkohola, zato ga začnejo že zelo zgodaj uživati. Med Romi je še vedno preveč alkoholikov. Alkohol je prisoten vsaki dan. Starši so tisti, ki s svojimi navadami povzročajo, da otroci uživajo pivo, vino in še kaj drugega. Tudi na tem področju bi bilo potrebno veliko izobraževanja.

Poseben problem v razvoju romskega otroka pa je hrana, oziroma prehrambene navade. Le teh njihovi starši ne poznajo in o njih zelo malo vedo, saj se o tem niso nikoli učili. Veliko je družin, ki se zaradi slabega socialnega stanja slabo prehranjujejo in njihovi otroci ne poznajo rednih obrokov. Dogaja se, da nekatere matere še vedno hrano nabirajo v »kantah za smeti«, da svoje otroke hranijo z mesom poginulih živali in da se hranijo z nezdravimi in oporečnimi živili (gniloba, bakterije in bacili, pretečeni roki). Nekateri otroci nimajo rednih obrokov, primanjkuje v jedilniku zelenjave in kuhane hrane.

Po moji oceni romska družina poje preveč mesa in raznih mesnih izdelkov, kot so slano suho meso, slanina, razne salame, klobase. Na njihovem jedilniku je tudi preveč belega kruha, testenin in razne konzervirane hrane. Vsa ta hrana negativno vpliva na zdravje. Večina Romov je srčnih bolnikov in imajo kronične bolezni na ožilju, želodcu, dihalih…. Veliko jih je, ki imajo povišan holesterol, sladkor in imajo težave s pritiskom.

Romski otroci zelo veliko spijejo manj kvalitetnih umetnih sokov, gaziranih pijač, kokakole. Zelo malo pijejo zdrave vode, čajev in mlečnih napitkov.

Romski starši potrebujejo še veliko izobraževanja s področja prehranjevanja. Rabijo znanje o zdravih živilih in zdravi pripravi hrane. V to izobraževanje bi se morali vključiti različni strokovnjaki: zdravniki, kuharji, živilski strokovnjaki in verjetno še kdo. Predvsem je pomembno, da se spremenijo življenjski vzorci prehranjevanja, njihove stare navade in seveda je nujno, da se jim zviša socialni status.

Zavedam se, kakor se zavedajo tudi starši, da bo to težak korak in da se to ne bo spremenilo čez noč. To naj bi bil proces, ki bo trajal več let. Spremembe pa so nujne in ukrepati je potrebno takoj.

Opažam, da so romski starši slabi vzgojitelji in da s svojim neodgovornim odnosom do vzgoje lastnih otrok, otrokom delajo veliko škodo. Starši bi se morali zavedati, da so oni tisti prvi vzgojitelji in učitelji, ki otroka popeljejo na pot zdravega in poštenega življenja. Vsi so prepričani, da imajo otroke radi, ali ne zavedajo se, da jih iz ljubezni hranijo z nezdravo hrano zaradi katere zbolijo in postanejo kronični bolniki. Tisti starš, ki da svojemu otoku pit črno kavo ali alkoholno pijačo in ki mu dovoli, da kadi je slab oče ali slaba mati, ali pa je neuk in neizobražen. Takim ljudem se mora pomagati. Znano je, da je krajša življenjska doba Romov od 10/15 let. Vse, to in še kaj se imenuje »NASVALI I ČORORIPE« (Bolezen in revščina).

In še nekaj. To sem moral zapisati. Z dneva v dan opazujem otroke, tiste, ki še ne hodijo v šolo, mlajše iz nižjih razredov OŠ in starejše, ki so v višjih razredih. Moram priznati, da sem zaradi njihovega obnašanja velikokrat žalosten in razočaran. To kar vidim, poslušam, doživljam je zelo neprimerno in ne vzgojno. Brez kančka slabe vesti si upam zapisati, da mnogi romski otroci iz različna romska naselja, ne poznajo bontona o lepem vedenju. Njihovo obnašanje do starejših oseb je nespoštljivo, ne znajo pozdravljati, lepo govoriti. Nenehno kričijo, se kregajo in drug drugemu nagajajo in njihova kulturna raven je na zelo nizki ravni oz. stopnji. Pri vsem tem pa me posebno žalosti, da to njihovih staršev ne moti in da na nekakšen tih način, takšno obnašanje odobravajo. Le malo je staršev, ki dojemajo, da so opisane navade obnašanja ne vzgojne.


Menim, da je prišel čas, da tudi mi Romi dostojno živimo. Res je, da so pristojni organi in inštitucije glede zdravja Romov in romskih otrok, naredili »KORAKO ANGLE« (Korak naprej). Lahko pa bi še več. Marsikaj moramo spremeniti, predvsem mi starejši, da bodo naši otroci imeli dober vzgled. Upam, da nam bo uspelo. Upam, da bo današnje srečanje velik korak k jutrišnjemu dnevu in da to srečanje ne bo samo nekakšno mlatenje prazne slame. Tega je bilo do sedaj že dovolj. Romi rabimo konkretne usmeritve in jasne odločitve. »BAJTALO« SREČEN bom, če bo v letu 2011 DRUGAČE? Kajti ROMSKI PROBLEM, NI LE ROMSKI PROBLEM, temveč je tudi SLOVENSKI IN EVROPSKI PROBLEM.

Rajko Šajnovič

Rajko Šajnovič

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev