MATILDA

29. december 2008 ob 20:56 | 2635
Matilda
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Matilda je osrednji literarni lik v istoimenski knjigi, ki jo je napisal Roald Dahl leta 1988.


Vsebina

* 1 O AVTORJU
* 2 VSEBINA
* 3 O MATILDI
* 4 LITERATURA

[uredi] O AVTORJU

Roald Dahl je britanski pisatelj, ki se je rodil 13. septembra 1916 v južnem Walesu. Med letoma 1929 in 1932 je obiskoval Reptonsko šolo, med 1936 in 1945 pa je služboval v britanskih letalskih silah. Leta 1953 se je poročil z Patricijo Neal. Imela sta štiri otroke. Umrl je novembra 1990.

[uredi] VSEBINA

Matilda živi z očetom, mamo ter bratom Mihaelom. Oče je po poklicu prodajalec avtomobilov, ki ponavadi avto kupi po nizki ceni, mu v motor natrosi žagovine, števec prevrti nazaj in ga nato drago proda. Mati vsako dopoldne odide na tombolo. Matildo je puščala ta čas doma. Ker je Matilda rada brala, je pogosto odhajala v bljižno knjižnico in tam cele popoldneve brala težke knjige. Starši so mislili, da je neumna in je pri učenju niso spodbujali. Starši, predvsem oče, je bil velikokrat neznosen, zato se je Matilda odločila, da ga bo kaznovala. Tako mu je nekega dne namazala njegov najljubši klobuk z zelo močnim lepilom in tako se mu je prilepil na glavo. Spet naslednjič si ji šla k prijatelju sposodit papagaja in ga namestila v kamin. Papagaj je vse zelo prestrašil, saj so vsi bili prepričani, da je v hiši duh. Spet drugič je očetu v tekočino za lase natočila belilo. Tako so se očetovi rjavi lasje pobelili in razmršili. S sedmimi leti je Matilda začela hoditi v šolo. Že prvi dan je navdušila učiteljico Medico, saj je znala poštevanko števila 2, znala je brati in še marsikaj drugega. Učiteljica je takoj odhitela k grozni ravnateljici Volovškar in ji predlagala, naj Metilda preskoči nekaj razredov. Ta jo je zavrnila, saj je prej govorila z Matildinim očetom, ta pa ji je rekel, da je Matilda velika zgaga. Matilda se je zelo spoprijateljila z učiteljico Medico. Ta pa je skrbela, da se Matilda v njenem razredu nikoli ni dolgočasila. Nekega dne se je v razred najavila ravnateljica, da preveri znanje otrok. Otroke je nato zaradi nepravilnih odgovorov mučila. Matilda je bila nanjo zelo jezna in je s svojo notranjo energijo prevrnila kozarec vode na ravnateljico. Nikomur ni bilo jasno, kaj se je zgodilo. Po pouku jo je učiteljica Medica povabila v svoj skromen dom. Učiteljica ji je povedala svojo žalostno zgodbo odraščanja, nepojasnjene smrti očeta in o hiši, ki si jo je prilastila njena teta, ravnateljica Volovškar. Matilda je po tistem dnevu trenirala premikanje stvari z notranjo energijo in šlo ji je zelo dobro. Nekega dne, ko se je ravnateljica spet prikazala v njihovem razredu je na tablo napisala sporočilo Medičinega očeta. Revnateljica se je tako ustrašila duha. da je zapustila hišo in odšla neznano kam. Tako je Medica dobila nazaj hišo in denar, ki ji je ga zapustil oče. Matilda se je nato preselila k njej, saj njenim staršom ni bilo mar zanjo in so v to privolili. Šola je dobila novo, prijaznjejšo ravnateljico, Metilda pa je preskočila nekaj razredov. Tudi notranjo energijo ni mogla več uprabljati, saj jo je sedaj porabila za reševanje zapletenih šolskih nalog.

[uredi] O MATILDI

Matilda je zelo bistra deklica iz neurejene družine. Pri treh letih se je sama naučila brati. Do svojih prvih šolskih dni je prebrala že vse otroške knjige in zelo veliko knjig za odrasle. Zanimalo so jo vsa področja in brala je zelo razvnovrstne knjige. Tudi računati se je naučila in množila na pamet zelo velika števila. Za svoja leta je bila tako zelo pametna, da je s svojo notranjo energijo premikala predmete. Čeprav je imela veliko moč, ni nikor z njo škodila in je vedno imela dobre namene. Po značaju je zelo mirna, nenaduta, vendar iznajdljiva. Kadar je menila, da si kdo zasluži kazen, ga je kaznovala na zelo nenavaden način. Nikoli se ni pred nikomer postavljala, z vsemi se je dobro razumela. Njena najboljša prijateljica je bila sošolka Sivka, njena velika zaupnica pa učiteljica Medica. Na svoje starše ni bila močno navezana, saj je niso razumeli in so jo vedno imeli za smet. Tudi do brata ni gojila močnih vezi. Matilda je hitro vzljubila učiteljico Medico. Na začetku je v njej videla zaščitnico, nato se je med njima spletlo prijateljstvo. To prijateljstvo se je počasi spremenilo v materisko ljubezen, saj je Matilda v učiteljici videla mati, katero si je vedno želela. Tudi učiteljica Medica jo je vzljubila kot svojo hčerko in ji ponudila varen in urejen dom.

[uredi] LITERATURA

- Matilda, Roald Dahl, Mladinska knjiga, 1997

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev