Silvestrovo v rdečem spodnjem perilu

24. december 2014 ob 10:46 | 134
Hop v rdeče – brez zardevanja!

Silvestrovo se od nekdaj bohoti v razkošnih barvah, med temi pa je zagotovo najbolj opazna živo rdeča. Barva, ki jo sicer enačimo z ljubeznijo, ima na silvestrovo posebno simboliko in velja za prinašalko sreče. Zaradi tega je nujno, da ob praznovanju najdaljše noči v letu skočimo v rdeče perilo, prav tako pa velja poskrbeti tudi za kak drug modni dodatek v tej živahni in optimizma polni barvi.

Predstavljamo vam nekaj dejstev o tem običaju, ki jih morda še niste poznali.

#1: Srednjeveški izvor običaja

Nošenje rdečega perila ima najdaljšo tradicijo v Italiji. Kljub temu da je bila na tem področju živo rdeča barva nekaj posebnega že v času Rimljanov, pa je menda rdeče perilo postalo del novoletnega izročila v srednjem veku. Danes si je sicer težko predstavljati, da so v umazanih, razuzdanih in z današnjega vidika precej nenavadnih časih nosili rdeče perilo in marsikdo ob tem presenečeno doda: so v srednjem veku sploh nosili spodnje perilo?

Rdeče perilo zagotovo ni nekaj, o čemer bi obstajali resni zgodovinski zapisi

No, zato bo pač treba enostavno verjeti tako Italijanom kot Špancem, ki pravijo, da izvirajo novoletne rdeče spodnjice prav iz tistega obdobja. Če razmišljamo nekoliko bolj »pametno«, pa seveda lahko ugotavljamo, da sta več stoletij dolga tradicija in srednjeveški izvor morda le dobra marketinška zvijača, ki je pomagala ljudi prepričati, da v dneh pred silvestrovim množično obiskujejo prodajalne s perilom ter zahtevajo tistega, ki si ga marsikdo na običajen dan ne upa obleči: rdečega!

#2: Vraža, v katero »verjame« skoraj vsakdo

Medtem ko temelji božič na veri, temelji praznovanje novega leta v celoti na vražah. Gre za praznovanje, ki smo si ga ustvarili s pomočjo poganskih običajev – nenazadnje silvestrovo ni dan, ki bi imel kakšen koli pomen. Začetek leta je postal z uvedbo sodobnega koledarja, prej pa so bile za začetek in konec ciklusov našega planeta pomembnejši polne lune, enakonočja, najdaljši in najkrajši dan. Logično gledano, bi moral za začetek novega leta veljati prvi dan pomladi oziroma pust, ki po običaju prežene zimo. Kakor koli, silvestrovo se je po celem svetu uveljavilo kot zadnji dan v letu, ko praznujemo odhod starega in pričetek novega. In k temu smo pridali precej praznoverja.

Ena starih slovenskih šeg je npr. tepežkanje

Na 28. decembra naj bi se otroci s šibami odpravili od vrat do vrat ter za srečo in blagor v naslednjem letu s šibo rahlo »namahali« odrasle. Verjamete, da vam lahko to prinese srečo? Se držite navade? Verjetno ste mnenja, da gre zgolj za staro vražo, ki nima ničesar skupnega z realnostjo.

Rdeče perilo pa … Ja, verjetno ravno tako veste, da gre zgolj za vražo

Za »uvožen« običaj, ki izpodriva marsikaterega našega, pristnega in starega – a se mu je težko upreti. Kar priznajmo si, da vsi raje smuknemo v rdeče spodnjice, kot pa jih dobimo s šibo. In ker je običaj simpatičen, pač vsi rade volje »verjamemo« v vražo, da rdeče perilo prinaša srečo.

#3: Zakaj ravno rdeča?

Rdeča velja danes za zimsko praznično barvo. V času božiča dominira zaradi najbolj priljubljenega bradatega debeluha, ki po zaslugi multinacionalke s sladko karamelno pijačo nosi prav rdečo barvo. (Današnjo podobo Božička v rdečih oblačilih so za marketinške potrebe zasnovali pri podjetju Coca-Cola.) Ker so si božični in novoletni prazniki blizu, se je te rdečine nalezlo tudi silvestrovo. Sicer pa velja povedati, da je rdeča v sivih, turobnih zimskih dneh, zagotovo barva, ki nas spravi v dobro voljo ter nas napolni z energijo.

Kri in srce

Italijani, ki naj bi zakrivili tradicijo nošenja rdečega perila, pravijo, da rdeča barva simbolizira kri in srce. Ta v prenesenem pomenu predstavljata življenje – in v času novega leta potrebujemo predvsem energijo, ki bo to življenje obdržala pri moči v celem naslednjem letu. Srce pa je seveda tudi simbol ljubezni, zato naj bi rdeče spodnje perilo prinašalo tudi srečo v ljubezenskem življenju.

#4: Pravila so za to, da jih kršimo

Obleči rdeče perilo po pravilih ni dovolj.
Da bo to imelo magično moč in vam bo prineslo srečo, vam mora biti perilo najprej podarjeno. Torej ga morate prejeti v dar (na primer za božič) in ga ne smete kupiti sami.
Prav tako je izvorno pravilo, da je treba na prvi dan novega leta to perilo vreči stran – ponekod ga celo zažgejo!

Ampak … Bodite no resni. Če ste si kupili običajne spodnjice, bi morda še šlo, če vam je rdeče perilo podaril partner in zanj zapravil lep kupček denarja, pa iz tega seveda ne bo nič. Le kdo bi bil tako trapast?

Rdeče za srečo ne bo nikoli preveč

Poleg tega običajno kršimo še eno zapoved. »Originalni« običaj zahteva, da nosimo zgolj rdeče spodnjice. Danes imamo ženske rade rdeče tako spodnjice kot modrček, tudi rdeč korzet pride vedno prav, tako moški kot ženske pa radi obujemo tudi rdeče nogavice. Težko je reči, ali tudi to prinaša srečo, a zagotovo ni odveč, če za vsak slučaj nadenemo vse, kar je pod zgornjimi oblačili, kar v rdeči.

#5: Vroče želje

Ljudje smo 364 dni na leto precej zadržani. Ženske si ne upajo obleči kratkega krila in pokazati dekolteja, moški ne upajo partnerkam izraziti svojih spolnih fantazij … Samo en dan v letu pa na svoje zadnjice nadenemo perilo v najbolj vroči barvi – in si mislimo, kako smo »poredni«. Pravzaprav …

Pravzaprav je to le nekaj, kar razvnema našo domišljijo. Razen nas samih nihče ne ve, kaj se skriva pod običajnimi oblačili. Res pa je, da je prav naša domišljija tista, ki lahko zaneti najbolj vroče občutke, zato je tudi to povsem dovolj. Samozavest, ki nam jo prinese rdeče perilo, in seksi občutek, ki ga ustvari v naših glavah, je odlična spodbuda, da se sprostimo in nazadnje to, da se pod hlačami skriva poseben kos perila, pokažemo tudi partnerju. Če se je tudi on že cel večer ukvarjal s tem, da ima na sebi posebne spodnjice, ter se vprašal, kaj pod obleko skrivate vi, potem bosta oba komaj čakala, da se odštevanje do polnoči zaključi in se lahko odpravita v posteljo.

In seveda pri tem nikar ne zardevajte – pravijo, da so ženske v rdečem perilu videti mlajše, bolj vitke in bolj živahne, zato bo sramežljivost povsem odveč.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev