Islandci nam sporočajo:

14. december 2012 ob 09:36 | 78
Islandci nam sporočajo:

Naša borba je trajala pol leta, zavzemali smo se za ljudsko ustavo in pravni sistem, ki kaznuje odgovorne in ne ljudi.

Tudi pri nas smo imeli težave s skrajneži, ki se radi borijo s kamenjem in napadajo policiste.
Oblekli smo se v ORANŽNO, in ko so skrajneži napadli policiste, smo se pred policiste postavili vsi, ki smo se oblekli oranžno. Naredili živi zid in na ta način pokazali, da naš poteka s srci, razumom in po pameti. Tako smo pokazali vladi in svetu, da mislimo resno, da vztrajamo, vendar pa se za svoje cilje ne borimo za nasiljem.
Po pol leta smo dosegli željene cilje; novo ustavo, ki jo pišejo in tudi v prihodnje dopolnjuje ljudstvo (direktna demokracija), v zapor smo poslali pokvarjene bankirje in politike, ki so z njimi sodelovali. Danes imamo zato spet stabilno ekonomijo in ljudje smo se skupaj pobrali iz najhujšega bankrota v moderni zgodovini človeka. Samo s srcem in razumom


Posreduj Sloveniji
Rešitev krize po islandsko
Ali obstajajo tudi druge poti za izhod iz krize, ne le grška, oz. slovenska?
Kako so ob krizi postopali na Islandiji?
Na Islandiji so ljudje odločili, da mora vlada odstopiti, glavne banke so bile nacionalizirane. Odločili so se, da ne vrnejo dolga Veliki Britaniji, Nizozemski in ostalim upnikom, ki je nastal zaradi nesposobnih domačih finančnih politikov, te pa so postavili pred sodišča. Ustanovljena pa je bila tudi ljudska skupščina, ki je na novo napisala Ustavo. – In vse to na miren način.
Prava revolucija proti oblastem, ki so ustvarile sedanjo krizo. Zato o tem tudi ni bilo nobenega obveščanja: Kajti, kaj bi se zgodilo, če bi ostali državljani EU vzeli to kot primer?
POTEK DOGODKOV
2008:
- Glavna državna banka je nacionalizirana. Krona, valuta Islandije je devalvirana in trg vrednostnih papirjev se ustavi. Država je v stečajnem postopku.
- Državljani protestirajo pred parlamentom in zahtevajo nove volitve, kar povzroči odstop predsednika vlade in njegove celotne vlade. Država je v izredno slabem gospodarskem položaju. Nato predlagajo zakon o vračanju dolga Veliki Britaniji in Nizozemski v višini 3,500 milijonov evrov, ki naj bi jih plačali prebivalci Islandije mesečno v naslednjih 15 letih, s 5,5-odstotnimi obrestmi.
2010:
- Ljudje gredo na ulice in zahtevajo referendum.
- V januarju 2010 predsednik prekliče odobritev vračanja dolga in napove referendum.
- V marcu je na referendumu za preklic vračanja dolga glasovalo 93 odstotkov Islandcev.
Medtem je vlada uvedla preiskavo, da bi pred sodišče postavila odgovorne za krizo. Vse odgovorne na visokih položajih in odgovorne bankirje so aretirali. Interpol pa izda ukaz, naj vsi vpleteni zapustijo državo. V tej krizi je bila na novo izvoljena skupščina za pisanje nove Ustave, ki naj vključuje tudi izkušnje pridobljene iz te krize in ki bo nadomestila obstoječo. 25 državljanov je bilo izbranih, brez politične pripadnost, med 522 kandidati. Vse kar potrebujejo za kandidaturo je, da so odrasli in imajo podporo 30 ljudi. Stranke so izključene. Ustavna skupščina se začne v februarju leta 2011, da bi predstavila “carto magno” iz priporočil, ki jih različne skupine predlagajo po vsej državi. To mora potrditi sedanji Parlament in parlament, ki bo konstituiran na naslednjih parlamentarnih volitvah.
Povzetek islandske revolucije:
1. Odstop celotne vlade
2. Nacionalizacija banke
3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah
4. Sodni pregon odgovornih oseb
5. Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva
Smo bili o tem obveščeni prek medijev? Je kateri koli politični program, v radiu ali televiziji to komentiral? – NE(!) Islandski ljudje so bili sposobni pokazati, da obstaja način kako premagati “Sistem”. Dali so učno lekcijo demokracije! “Sistem” pa to čuva kot najbolj varovano skrivnost. Slovenci bi o tej (javnosti prikriti) izkušnji morali krepko razmisliti.

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
macica50
macica504 leta nazaj

ja res bi blo o tem fejst za razmislt

snebetje
snebetje4 leta nazaj

točno

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev