RASTLINE IN NJIHOV VPLIV NA NAS

07. januar 2016 ob 18:55 | 76
Rožmarin
Vnos kofeina oz. pitje kave lahko zmanjšate tudi z rastlinami. Rožmarin postavite v kuhinjo, saj vas njegov vonj prebudi. Za boljši učinek preprosto utrgajte dve ali tri iglice rožmarina, jih zmečkajte med prsti in poduhajte.
Rožmarin izboljšuje koncentracijo
Če bi radi spodbudili svoje možgane, si pomagajte na preprost način: poduhajte rožmarin.

Ob umskih naporih koncentracija včasih pade na nezavidljivo raven. V takšnih trenutkih stopite v kuhinjo, vendar ne iščite pomoči v hladilniku, ampak med začimbami. Natančneje: poiščite stekleničko z rožmarinom in nekajkrat globoko vdihnite njegov vonj. Ta namreč dokazano izboljšuje koncentracijo, hitrost in natančnost misli.
Rožmarin ni zgolj za spomin
Omenjene trditve so znanstveniki dokazali s pomočjo prostovoljcev, ki so reševali matematične naloge. Zanimalo jih je predvsem, kako hitro bodo lahko sodelujoči miselno obdelali nove informacije, ko bodo izpostavljeni vonju rožmarina. Med preizkusom so znanstveniki sodelujočim merili količino 1,8-cineola v krvi. Gre za glavno sestavino rožmarina - več je je bilo, hitrejši in natančnejši so bili sodelujoči.
Dobrodošla pomoč narave
Odkritje nedvomno govori v prid aromoterapiji in lahko pomaga vsem, ki imajo težave z ohranjanjem koncentracije ali bi si jo želeli izboljšati. Zakaj si ne bi pomagali s pomočjo narave? Prižgite si dišavno lučko z eteričnim oljem rožmarina ali imejte na svoji delovni mizi vejico te sredozemske dišeče začimbnice.
Aloe veraZa mnoge najljubši prostor doma ima eno negativno plat: opekline, ki na nas prežijo, kadar kuhamo. Prvo pomoč nam bo ponudila aloe vera. Če rastlina ni starejša od treh let, si njeno tekočino pokapajte neposredno na rano.
Ublažila bo bolečino in pospešila celjenje.
dnevna soba.

Spatifil
Kemikalije s pohištva, barva s sten ali vonj nove preproge lahko zrak onesnažijo desetkrat huje od tistega, kar se dogaja na prometni ulici. Med testiranimi rastlinami ima največjo sposobnost vpijanja škodljivih hlapov prav spatifil. Tri takšne rastline v sobi bodo zrak zagotovo očistile.


Živkasta kosmuljka


NASA je po nekaj letih raziskav, kako v zaprtih prostorih proizvesti čim več kisika, ugotovila, da igra glavno vlogo pri preprečevanju onesnaženja, ki nastaja z izhlapevanjem formaldehida iz plinskih peči, dezinfekcijskih sredstev, barv in podobno, prav kosmuljka. Kosmuljka je v šestih urah raven brezbarvnega plina znižala za kar sedemkrat.


Fikus

Visoke koncentracije prahu spodbujajo astmo in alergije. Odločite se za majhen fikus benjamin s kopico listov, ki bo prah privlačil bolje od drugih rastlin.Spalnica
BromelijaVečina rastlin podnevi sprošča kisik, ponoči pa ogljikov dioksid, medtem ko bromelija ponoči sprošča več kisika. Večja koncentracija kisika omogoča boljši spanec.


Filodendron

Neželeni zvoki višajo krvni tlak in raven stresa. Če ti zvoki prihajajo iz sosednje sobe, jo okrasite s filodendronom, okrasno rastlino z velikimi listi, ki zvok oziroma hrup vpija bolje od tistih z ozkimi listi.


Sivka


Vonj sivke deluje pomirjajoče na živčni sistem, zato je idealen zaveznik mirnega sna. Prav zato so naše babice cvetove sivke dajale v blazine.


Pisarna
Sončnica in kaktus
Raziskava na Univerzi v Teksasu je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo na svoji mizi rastline, več zamisli. Na delovno mizo si postavite rastlino z rumenimi cvetovi, saj rumena spodbuja ustvarjalnost.
Na inštitutu za geobiologijo v Švici so dokazali, da imajo uslužbenci, ki imajo na mizi kaktus, nižji krvni tlak in delajo za 12 odstotkov hitreje od drugih uslužbencev v prostoru.


Poprovka
Škodljivo sevanje z računalnikov nekaterim rastlinam ustreza, saj ga vpijajo in pretvarjajo v kemično energijo, ki jo uporabijo za presnovo in rast. Ob zaslon postavite peperomijo - več kot bo ob njej sevanja, bujnejša bo.

Večino teh rastlin že imamo v stanovanju in nam dajejo dober občutek".

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev