Bela, bela in spet bela...

17. maj 2009 ob 08:32 | 694
Bela: čistost, red, lahkotnost, popolnost, iluzornost
Fizikalno je bela vsota vseh barv. Bela je popolna barva. Bela simbolizira luč, vero, idealno, dobroto, začetek, novo, čistost, nedolžnost, skromnost, resnico, nevtralnost, modrost, znanost, natančnost. Pšenica je beli dala ime. V angleščini "white" (belo) in "wheat" (pšenica), v švedščini "vit" in "vete". V drugih jezikih se bela povezuje z leskom luči. "Bianco" v italijanščini, "blanc" v francoščini. "Leukos" v grščini pomeni "svetiti se". Bele živali obravnavamo kot bitja, ki so blizu Bogu. Zevs se je Evropi prikazal v obliki belega bika, Sveti duh se je prikazal kot bela golobica, Kristus je belo jagnje. V Indiji so bele krave utelešenje luči. Na Kitajskem sta čaplja in ibis sveta ptiča nesmrtnosti. Tako je postala bela tudi barva duhovnikov. Bela je liturgična barva najvišjih cerkvenih praznikov v katoliški cerkvi. Papež nosi kot najvišji predstavnik vedno belo. V Egiptu je bila bela barva veselja in sreče. To je otrok bele kokoši, pravijo Rimljani za nekoga, ki ima vedno srečo. Bela proti črni, to je dobro proti zlemu, dan in noč, Bog proti hudiču. Beli magi so na pomoč klicali Boga. Vse kar je čisto je ponavadi belo. Čistost je lahko nadzorovati. Delovne halje v bolnišnicah in v trgovinah z živili so bele barve. Bela je barva nedolžnosti. Belo žrtveno jagnje kot simbolna podoba Kristusa. Belo barvo povezujemo ljudje z golo čistostjo, lučjo in sijočim snegom. V čarovništvu se bela uporablja pri ritualih, ki imajo za cilj duhovno razsvetljenje, očiščenje, jasnovidnost, zdravljenje in odkritje resnice. Eskimi imajo približno dvesto različnih poimenovanj za belo barvo, odvisno od barvnega odtenka in strukture njihovega belega okolja. Beli, vsaj v našem kulturnem krogu, ne pripisujemo negativnih pomenov, na Kitajskem je pa bela barva žalovanja in smrt.
Pomen bele v kulturah in verah:
* Bela je domovina luči, ki rojeva vse vidno. Ta predstava prežema večino svetovnih ver.
* Medtem ko je v vzhodnih kulturah, npr. na Kitajskem bela barva žalovanja in smrti, so v zahodnih kulturah v belo oblečene neveste.
* Korejske ženske nosijo belo k pogrebu.
* V katoliški cerkvi je bela barva luči, ob Gospodovih in Marijinih praznikih. V evangeličanski cerkvi pri vseh Kristusovih praznikih.
Obstaja veliko različnih razlag in pomenov barv, to so bili le eni izmed mnogih...

Komentarji 6

če želiš komentirati, se
Anna45
Anna459 let nazaj

LEPO, DA SEM TE ULOVILA TU...
KAR NEKI SEM BLUZILA IN NAŠLA TO...
BRAVO...
SEM VESELA, DA SEM S TVOJO POMOČJO SPOZNALA NEKAJ VEČ O BARVAH...
VEM PA, DA NA NAS UPLIVAJO...TO JE ZAGOTOVO...
UPA, DA BOŠ TUDI DRUGE BARVE MALO OPISALA... BOM ČAKALA NA TO...
IMEJ SE LEPO IN DOBRA IDEJA...
VSAKA ČAST...

sonce
sonce9 let nazaj

jaz imam največ belih oblačil...zanimivo...

crna-macka
crna-macka9 let nazaj

Spacially zmeraj združi lepoto in poučnost...

aknardaj
aknardaj9 let nazaj

Veš,da o vseh teh pomenih nisem nikoli razmišljala...mi pa niti ni prav pri srcu..vsaj na meni ne bi bila dolgo bela..ha,ha:)

sponka.com
sponka.com9 let nazaj

..ob pogledih na bele cvetove,
duša se spočije. čudoviti prikazi..

Specially imej čudovito nedeljo, hvala..

Specially
Specially9 let nazaj

Lepo nedeljo tudi tebi...hvala...;-)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev