Optimizacija spletnih strani

19. januar 2010 ob 01:50 | 204
V današnjem času oziroma pri današnji konkurenci izdelava spletne strani ni več dovolj. Skoraj vsako podjetje ali posameznik, ki ponuja določene storitve že ima svojo spletno stran. Konkurenca na spletu pa je že tako močna, da vas brez prave strategije na žalost ne najde nihče. Rezultat tega je, da na vaši strani ni obiska, s tem ni povpraševanja, brez povpraševanja pa ni prodaje.

Večino obiska dobijo spletne strani, ki so na prvi strani iskalnikov (google, najdi.si, yahoo,...). Obstajata dva različna načina kako se prebiti na prvo stran iskalnikov :

zakup ključnih besed
optimizacija spletne strani


Zakup ključnih besed

Zakup ključnih besed je ena izmed rešitev, kjer imate možnost, da se tudi s slabo spletno stranjo uvrstite na prva mesta v iskalnikih. Čeprav se to sliši zelo enostavna in hitra rešitev, verjemite, da ni. Zelo pomembno je, da se naredijo določene analize, s katerimi preverite trg in konkurenco, da lahko izberete pravilne ključne besede. Tako oglaševanje poteka po principu licitacije. To pomeni da, več kot vas oglašuje za iste ključne besede, večji bo strošek klika ali ogleda vašega oglasa. Če hočemo da bo taka kampanja uspešna, moramo vložiti v njo kar nekaj znanja in izkušenj. Dolgoročno gledano se lahko tako oglaševanje izkaže kot zelo draga naložba.

Optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani je obsežen in zahteven proces. V tem članku bom na kratko preletel samo osnovo optimizacije, da dobite približno predstavo kako zgleda sam proces.

Vse se začne že pred sami izdelavo spletne strani. Potrebno je pregledati konkurenco in ugotoviti zakaj so oni na prvi strani iskalnikov. Naša naloga je, da jih preučimo in poizkusimo biti boljši od njih.

Sledi iskanje ključnih besed. Sam dajem ključnim besedam največji pomen. Moramo se zavedati da je za uspeh ali neuspeh potrebno vložiti isto truda in časa. Z izbiro napačnih ključnih besed, lahko vložimo v naš projekt veliko časa, prometa pa še kar ne bomo imeli.Tako da si morate tukaj vzeti čas in se odločiti za pravilne ključne besede. Velik pomen ima tudi koda (html, css,...). Mora biti čista - s tem mislim da ustreza mednarodnim standartom. Tukaj si lahko veliko pomagamo z določenimi validatorji. Sam uporabljam stran W3C, kjer si lahko svojo stran pregledate in jo "očistite".

Najpomembnejše pri sami strani pa je seveda kvalitetna vsebina. Le zaradi nje se bodo stranke vračale na vašo stran. Lahko ste prvi na vseh iskalnikih ampak brez prave in kvalitetne vsebine bodo stranke kmalu zapustile vašo stran in odšle naprej.

Vašo stran je potrebno prijaviti na vse iskalnike, kajti oni vam pošljejo tako imenovane spiderje in robotke na vašo stran, ki skrbijo za pozicioniranje vaše strani na iskalnikih. Za tem pa se je potrebno podati na nenehni lov za povezave, ki kažejo na vašo stran. Iskalniki dajejo povezavam zelo velik pomen, saj to pomeni da imate na svoji strani kvalitetno vsebino, ki je pomembna za druge uporabnike spleta.

Če boste upoštevali vse zgornje faktorje imate veliko možnost za preboj na prvo stran iskalnikov. To pa na žalost ne pomeni da boste tam tudi ostali. Pri sami optimizaciji ni nikoli konca, in zahteva nenehno vlaganje časa, truda in znanja.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev