Palme...palme

25. november 2009 ob 21:32 | 251
Palme so hočeš ali nočeš v Kopru postale simbol. Brez zadržkov lahko trdim, da je to rastlina, ki ji je na Obali namenjeno daleč največ pozornosti. Nihče še ni govoril toliko o hrastih ali lipah (pa čeprav je bila državni simbol), kot se govori o palmah.
Prejšnji teden pa se je koprskim palmam nasploh dogajalo. V ponedeljek, 16. novembra smo Koprčani doživeli šok - palma je padla!

Iz PU Koper so sporočili, da se je prejšnjo noč 20-letni voznik osebnega avtomobila zaletel v palmo in jo podrl. Policisti so mu izdali plačilni nalog zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in neupoštevanje prometnega znaka za prepoved vožnje v enosmerno ulico (fantina je vozil po Taxi/avtobusni stezi po Pristaniški ulici, ki je sedaj enosmerna).

Iz družbe Eurovrt, ki vzdržuje koprske palme, so za Primorska.info že isti dan sporočili, da bodo palmo zamenjali v najkrajšem možnem času, stare pa ne bodo mogli rešiti, saj jo je avtomobil ob trku zlomil. Boga palma.

Seveda na MOK niso ostali hladni, Mojca Beljan (glavna piarovka občine) je že omenjenemu mediju sporočila, da bodo zahtevali podatke mladega voznika in mu palmo tudi računali. Kašna je bila situacija, ko se je mladostnik vrnil domov ne vem, lahko pa si predstavljam, da starši niso bili ravno navdušeni, ko so videli plačilni nalog in grožnjo občine, da bodo morali še palmo plačati...Konec koncev naj bi bila ena povprečna koprska palma vredna okoli 4.000 evrov (objavjeno na PrimorskaINFO), seveda če ne štejemo še stroškov same postavitve.

Že naslednji dan (torek, 17. november) so odpravili škrbina na Pristaniški ulici - posadili so novo in zdravo palmo. Prebivalci so se pomirili (in nekateri še bolj razjarili, vsaj sodeč po komentarjih v člankih na ObalaNET in PrimorskaINFO)... Pozdravljam hitrost ukrepanja, upam pa da se bodo tudi drugi "infrastrukturni problemi" v prihodnje reševali tako hitro...

Dan je minil in palmam se je spet dogajalo (sreda 18., četrtek 19. november). Omenjeno podjetje je ugotovilo, da počasi stiska mraz in pričelo s sezonskim obredom oblačenja palm v "lične" bambusove plašče. Dobro, mir do naslednje sezone...ali pač?

V petek (20. november) ali soboto, ne vem točno kdaj, so se na Obali (in morda še kje) začeli pojavljati jumbo plakati z napisom "Dobimo se pod palmo"... Katero? Kdaj? Za počet kaj?

Spet nova vprašanja, nobenega odgovora. Dogajanje bo treba spremljat še naprej. Zgleda, da bo ta zima tudi za palme zelo aktivna, na kakšen način pa bomo še videli.

Če vas zanima nadaljevanje sage, vas vabim na moj twitter (twitter.com/mclion), kjer obljubim, da bom redno in jedrnato poročal o tem in drugih fenomenih, ki se dogajajo okoli nas. :)

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev