Po čem je naša zasebnost?

22. november 2009 ob 21:00 | 208Pozdravljam najnovejšo akcijo informacijske pooblaščenke na DURS-u. Čeprav po svoje razumem, da se je težko upreti mamljivi skušnjavi položaja, ki omogoča vpogled v najbolj osebne podatke slovenskih celebrities (in vseh ostalih smrtnikov), takšno početje vseeno obsojam. Prav je, da odgovorni dobijo kazen (čeprav le opomin) od Nataše Pirc Musar, a še bolj prav bi bilo, da bi DURS (se pravi, država) vsem prizadetim izplačala odškodnino. Pa jo je sploh možno iztožiti (domnevam namreč, da DURS nad idejo ne bo navdušena)?

Naše pravo pozna dve obliki škode - premoženjsko in nepremoženjsko. Medtem ko je treba premoženjsko v celoti povrniti (v naravi ali denarju), ste do odškodnine za nepremoženjsko škodo upravičeni samo, če lahko dokažete, da ste utrpeli strah, telesne ali duševne bolečine. Saška Lendero in Katarina Kresal prav zagotovo nista fizično trpeli, ko sta izvedeli, koliko nepooblaščenih firbcev je kukalo v njune osebne podatke. Če bi od države zahtevali odškodnino, bi torej morali dokazati, da sta trpeli psihično. Bolj ko bi bili v opisih svojih duševnih stanj nazorni in ilustrativni, več šans bi imeli za odškodnino. In obratno, če bi priznali, da sicer nista posebej trpeli, a se vendar čutita prizadeti, bi sodišče po vsej verjetnosti tožbeni zahtevek na plačilo odškodnine zavrnilo.

To je tipičen primer, ko se pogojevanje denarne odškodnine z duševnimi bolečinami izkaže za nepotrebno in preživelo. Zakaj bi morali vsak zase dokazovati, kako trpimo, ker davčni uslužbenci kukajo v naše podatke? Zakaj za denarno odškodnino ne zadošča dokaz, da je nekdo posegel v tujo (davčno) zasebnost? Saj je menda jasno, da nas to moti, tudi če zato nimamo motenega spanca ali seksualnega življenja?!

Ker bo vedno več možnosti za zlorabo osebnih podatkov in posege v zasebnost, bo vedno več tudi kršitev. Zasebnost mora imeti svojo ceno. Skrajni čas je, da ji to prizna tudi odškodninsko pravo.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev