Implantati – za koga so primerni in za koga ne

23. januar 2012 ob 09:09 | 72
Zaradi spodbudnih rezultatov so danes indikacije za uporabo implantata kot možno protetično rešitev zelo široke. Za implantate se odločamo kadar pacientu manjka le en zob v sklenjeni zobni vrsti in so sosednji zobje intaktni ali imajo le majhne zalivke. Kadar manjkajo zobje za izdelavo fiksnoprotetičnega mostička in bi v nasprotnem primeru bili primorani izdelati protezo, ki si je pacient ne želi.

Prav tako se za vsaditev impantata odločamo kadar ima pacient neugodne anatomske pogoje za izdelavo proteze ali kadar je koordinacija mišic v ustni votlini slaba in pacient ne more stabilizirati proteze.Še ena pomembna indikacija za vsaditev implantata je kadar ima pacient neugodno število zob ali neugodno postavitev preostalih zob v čeljusti, da bi lahko izdelali dober fiksno protetični ali snemno protetični nadomestek.

Kdo ni primeren za vsaditev implantata
Na prvo mesto bi postavila higienske navade in čiščenje zob.Impantat je tuj material vnesen v neše telo in zato zahteva še natančnejše čiščenje kot lastni zobje. Kadar pacienti niso skrbni in se jim nabirajo obloge po zobeh vsekakor ni primeren kandidat za vsaditev implantata, v kolikor ne bo spremenil svojih navad čiščenja in ščetkanja zob.

Kadar je prisotna slaba ustna higiena se kaj kmalu pojavi vnetje tkiva okoli implantata kar imenujemo Pereiimplantitis. Kasneje pa zaradi kronično prisotnega vnetja pride do razmajanja in celo izpada implantata.

Implantati pri kadilcih ali obolelih
Prav tako strastni kadilci niso naj primernejši kandidati za vsaditev implantata. Namreč pri kadilcih dim, ki ga vdihavajo in se zadržuje v ustni votlini vsebuje precejšne količine ogljikovega monoksida, le ta pa je krivec za zmanjšanje prekrvavitve v tkivih. Kot posledica manjše prekrvavitve pa je lahko upočasnjeno vraščanje in kasneje obstojnost implantata.

Med kontraindikacije za vsaditev implantata, bi še dodala nekontrolirana sladkorna bolezen, različne krvne bolezni in motnje v strjevanju krvi, pacienti ki iz katerega koli razloga uživajo imunosupresivna zdravila, pacienti, ki so obsevani, ter kot zadnje še pacienti z duševnimi motnjami in zasvojenci z različnimi tipi drog.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev