Naši

24. februar 2009 ob 19:19 | 352
Berem naslove v črni kroniki. Streljanje v nm, streljanje v kerinovem grmu... Kaj res ni nikogar, ki bi to bando za večno pospravil? Nihče jim ne upa nič narediti, nič storiti. Še ko jih policisti ustavijo z neizpravnim avtom, polnim ukradene robe grozijo s čeferinom. Da ne pomislim na najbolj znano družino....
Sovražim jih. Ja prav ste prebrali. Ne maram jih še iz otroštva.
Ko sem bila še smrklja v osnovni šoli, so se vozili z osli in konji in z bičem mahali po nas, ki smo ravno šli peš iz šole. V razredu so nam pobirali stvari in grozili. Vsake toliko je zmanjkala kakšna kokoš, o tem, da so zradirali celo njivo sploh ne bom izgubljala besed. Pred leti jih je kolegov oče dobil na svoji njivi in jih marš nagnal. No, potem pa so oni nalomili njega. Seveda ni bilo nobene ovadbe, ker se jih narod boji. Že pred 20-imi leti so nosili nože za pasom in mahali z njimi.
Tistega leta, ko je bila vojna se je kerinov grm spraznil, pobegnili so ko štakorji. Takrat bi morali porušiti tiste barake. Sedaj pa je sredi polja vas, večja kot naša.
Po drugi strani pa.. niso vsi slabi. Žalostno je to, da tisti kateri so se želeli civilizirati, so bili pregnani in prezirani od svojih. V sosednji vasi je bila družina, ki je pošiljala svoje otroke v šolo, on je delal. Njegovi vnuki so krasni, ampak stikov s svojimi pa nima. Največja fora mi je bila, ko sem hodila iz internata domov, pa se je peljal kak dober avto mimo, pogledam mamo, naši... Aha, naši... Naši cigani. Zanimivo je to, da sta v moji okolici dva romska naselja. O enih ni slišat nič, so pa zato drugi bolj glasni.
Kadar je oče pospravljal in se mu je nabralo razne robe, jo je zložil za cesto, se odpeljal med njih in tik tak so odpeljali vse. Pa še kaj zraven bi, če ne bi pazil. Ampak so tudi kulturni. Ko smo menjavali poden, smo zložili pohištvo pred vhod. Naslednji dan sta dva zvonila na vratih, če lahko odpeljeta.
Res so na slabem glasu, tako, da jim včasih obesijo tudi kakšno stvar, ki so jo zagrešili čivili. Mi smo čivili, oni so naši..če se le da živimo eden mimo drugega.

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
arja
arja9 let nazaj

Le tisti,ki živi zraven,ki doživlja vse to,ve kako je.Strah,jeza sovraštvo...in to vse zaradi tega,ker je romom je dovoljeno več,ker so jim določene stvari oproščene že zato,ker so romi.Saj so tudi dobri ljudje med njimi,a več je takih-slabih,ki zasenčijo tiste,ki so v redu.Tu ni enakopravnosti.In je nikoli ne bo.

gaspi666
gaspi6669 let nazaj

...Biti pošten je danes redkost...

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev