Ali lahko vse ženske doživijo večkratni orgazem?

07. april 2009 ob 21:39 | 614
Ali so ženske res zmožne večkratnih orgazmov ali si vsi skupaj preveč domišljamo?

Večkratni orgazem je prestiž

Trditev, da je ženska zmožna večkratnih orgazmov, je postala, kot pravi ena od anketirank v Poročilu Shere Hite, stvar tekmovanja in prestiža, nekakšna orgazemska olimpijada. Zaradi tega so se začele številne ženske počutiti manjvredne. Mnogi avtorji so dvomili o večkratnem orgazmu, saj so menili, da so ženske opisovale doživetja, ki v jeziku seksologije padejo med "nedokončne" oblike blažjega, ne pa popolnega orgazma. Tako so sklepali na podlagi ne najbolj prepričljivih pričevanj žensk.

Več poročil govori celo o tem, da po prvem ali drugem orgazmu jakost orgazma naraste. Mnogo žensk ne ve za to svojo zmožnost. Pa tudi med tistimi, ki jo poznajo, se nekatere ne trudijo, da bi potem, ko pride partner do vrhunca, doživele več kot en orgazem, tudi če bi si ga zaželele.


Različne izjave žensk si lahko razložimo z različnimi vrstami orgazma. Sklepamo, da so številne ženske fiziološko zmožne doživeti večkratni orgazem – in nekatere v tem tudi uživajo, medtem ko drugim en vrhunec čustveno in fiziološko povsem zadošča, tretjim pa preobčutljivost ščegetavčka ne dovoli, da bi se lahko vzdražile do nadaljnjih vrhuncev. Skratka, večkratni orgazem je tako močno opevan mit, ki povzroča to, da ženska, ki ga doživlja, vzbuja nekakšen emocionalni manko pri tisti, ki ga ne, brez da bi sploh pomislili, da so parametri orgazmiranja v njunih telesih naravnani drugače.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev