Makro ali Marko?

19. marec 2009 ob 09:16 | 433
Zgodbe iz pisarne tajnice leta

Pravijo, da je dobro vsakih nekaj let zamenjati delodajalca ali vsaj delovno mesto. Tudi zato, da odkriješ nove sposobnosti, za katere morda niti nisi vedel/a, da jih imaš, da spoznaš nove ljudi in greš novim izzivom naproti... Pa ob tem (iz)pustimo tisto grozno besedo, ki se morda tihotapi v misli in se začenja s črko r…. Nekatere stvari kljub njej ostajajo iste.

Na Dolenjski list sem prišla pred tremi leti. Pred tem sem delala v povsem drugačnem poslovnem okolju. Mednarodno multinacionalno podjetje s točno določeno organizacijo in sistemom dela je bilo pač pravo nasprotje regionalni časopisni hiši s skorajda šestdesetletno tradicijo. Hitro sem se ujela z novimi sodelavci, ki so začutili, da bo v tajništvu zavel nov veter. Toda zamenjati mojo predhodnico Milko, ki je bila na Dolenjskem listu skorajda 30 let…to res ni bila enostavna naloga. Bili so utečena ekipa in moj prihod je pomenil spremembo.

Spremembo pa je direktorica želela tudi v pisarni. Moja naloga ni bila samo prevzem del, ki jih je opravljala Milka, temveč tudi reorganizacija in posodobitev nekaterih procesov. Od Milke, ki se je pridružila upokojencem, sem tako »podedovala« kup opravil, njeni nasveti ob predaji del so bili dragoceni in s hvaležnostjo ter vedoželjnostjo sem jih sprejemala.

Med specifična opravila je spadal tudi »izračun znakov za lektorico.« Spomnim se, bila je sreda, in Milka je zjutraj naznanila: »Danes bova računali znake za lektorico.« »Uh, sliši se hudo zapleteno«, sem potožila.« »No, ja… samo previdna moraš biti, da se ne zmotiš in traja nekaj časa… težko pa ni,« mi je odvrnila. Veliko Wordovih datotek, ki so se nahajale shranjene v mapi na določenem mestu na strežniku je bilo treba drugo za drugo odpreti, prešteti, koliko znakov s presledki imajo, si to število zapisati, potem sešteti vse skupaj, nato pa je sledila še formula za izračun zneska, ki ga je prejela lektorica. Opazovala sem Milko, a v glavi se mi je začelo postavljati eno samo vprašanje: Kako to delo narediti drugače, kako ga posodobiti, poenostaviti?

In to je ključni trenutek: ko si pri svojem delu kljub rutiniranim opravilom zastavimo vprašanje, ki obeta spremembo na bolje, čeprav to za nas najprej pomeni več dela in osebne angažiranosti.

Razmišljala sem… Vedela sem, kaj želim, niti približno pa ne, kako priti do rezultata. A računalništvo me je od nekdaj zanimalo, tako sem vedela, da so makri zelo uporabne zadevice, ki bi morda lahko bile rešitev moje naloge…. Mrzlično sem iskala informacije po različnih spletnih straneh, forumih, po telefonu sem poklicala celo Microsoftovo pomoč naročnikom. In kdor išče, ta tudi najde. Odkrila sem spletno stran, kjer administrator, ugleden računalniški strokovnjak, odgovarja na vprašanja o programski opremi. Tako sem na forum zastavila vprašanje, konkretizirala nalogo, podala podatke in … dobila odgovor. Seveda ni šlo tako enostavno, kar nekaj poskusov je bilo potrebnih, da je koda posnetega makra delovala, avtomatsko v vseh datotekah preštela znake in ta števila samodejno vpisala v Excel.

Tako sedaj, ob sredah, ko je na vrsti zelo dolgotrajno opravilo »izračunavanje znakov za lektorico«, v Excelu le kliknem posebno ikonico srček, in imam ravno še toliko časa, da naredim požirek kave, kajti znaki so že izračunani….

Avtorica besedila Betka Štefanič, objavljeno v reviji Poslovna asistenca, marec 2009.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev