Zaradi hude nesreče promet na pomurski avtocesti oviran več ur

15. september 2012 ob 20:08 | 107
Na pomurski avtocesti se je danes dopoldne zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila. Ne srečo je šlo le za obširno reševalno vajo.

Del pomurske avtoceste med Lendavo in Mursko Soboto, natančneje pri počivališču Dolinsko, je danes dopoldne bil prizorišče reševalne vaje Pomurka 2012. Scenarij reševalne vaje je predvideval, da je prišlo do trčenja med osebnim vozilom in enoprostornim vozilom. Zaradi megle, spolzkega cestišča in prevelike hitrosti se je v enoprostorno vozilo po prvem trčenju zaletelo še eno osebno vozilo, ki je pristalo na boku v obcestnem jarku. Vsega skupaj je v nesreči bilo udeleženih 16 oseb.

Eden izmed udeležencev nesreče je centru za obveščanje na telefonsko številko 112 sporočil nastanek in lokacijo prometne nesreče. Ta je sprožil reševalno akcijo. Kmalu so na prizorišče prihiteli policisti, za njimi pa še gasilsko vozilo murskosoboških gasilcev ter reševalci. Zaradi obsežnosti prometne nesreče, so aktivirali tudi gasilce iz Gornje Radgone, Ljutomera in Lendave, reševalce iz Ljutomera in Lendave ter reševalni helikopter Slovenske vojske, ki je poskrbel za prevoz hudo poškodovanega ponesrečenca v UKC Ljubljana.

Gasilci, policisti in reševalci so poskrbeli za zavarovanje prizorišča nesreče, ponesrečence sp izvlekli iz poškodovanih vozil, jih oskrbeli ter poskrbeli za prevoz v bolnišnico. V vaji so sodelovali tudi uslužbenci DARS ter AMZS.

Celotno vajo, v katero je bilo vključenih več kot 160 ljudi, so nadzorovali opazovalci, ki so ocenjevali potek vaje ter izvajanje posameznih opravil. Vaja, za katero lahko trdimo, da je bila uspešna, je pritegnila tudi precejšnjo pozornost okoliških prebivalcev in mimovozečih. Znova pa se je pokazalo tudi, da vozniki v takih situacijah pogosto ne znajo reagirati pravilno. Tako smo lahko kar nekajkrat videli prizor, ko je kakšno osebno vozilo zaprlo ali oviralo pot katerega izmed reševalnih ali gasilskih vozil.

Namen in cilji vaje, ki jo sicer izvajajo vsako leto, z izjemo lanskega leta, so preveriti učinkovitost in usklajenost sil za zaščito, reševanje in pomoč, preveriti komuniciranje in postopke, preveriti odzivnost ekip, intervencijske dostope na avtocestah ter ostale dejavnike, ki lahko kakorkoli vplivajo na potek reševalnih akcij pri množičnih nesrečah.

Vir: Sobotainfo

Resevalna vaja - Pomurka 2012

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
Tanika
Tanika5 let nazaj

Iskrene čestitke vsem gasilskim enotam,Murska Sobota,Lendava,Ljutomer in Gornja Radgona in vsem ostalim kateri so sodelovali pri tej vaji. Zaslužijo si pohvale.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev