Jeza

20. marec 2014 ob 16:30 | 158
To zgodbo je povedal štirinajstletni fant. Ko je bil star enajst let, je bil zelo jezen na svojega očeta. Vsakokrat, ko je padel in se udaril je oče kričal nanj. Prisegel si je, da bo drugačen, ko sam odraste. Ko se je njegova mlajša sestra igrala z drugimi otroki, je padla z gugalnice in si odrgnila koleno. Koleno je bilo krvavo, fant pa je postal zelo jezen. Hotel je zakričati : Kako si neumna!, Zakaj si to naredila?, vendar se je pravočasno ustavil.
Ker je vadil dihanje in pozornost, je jezo prepoznal, in se ni pusti ujeti vanjo.

Odrasli so dobro poskrbeli za njegovo sestro, očistili rano in nanjo dali obliž, zato se je počasi umaknil in predihaval svojo jezo. Naenkrat se je spomnil, da je točno tak kot njegov oče. Rekel mi je : Ugotovil sem, da bom jezo, ki je v meni, prenesel na svoje otroke, če z njo ne bom ničesar naredil. Hkrati pa je videl še nekaj drugega.
Videl je, da je bil njegov oče verjetno prav tako žrtev, kot je on sam. Seme jeze se je na očeta verjetno preneslo od njegovih starih staršev. To je bil izjemen povgled za štirinajstletnega fanta, vendar ga je lahko dosegel, ker je vadil pozornost. Rekel sem si, da moram nadaljevati z vajo, da bom lahko jezo preoblikoval v nekaj drugega. In čez nekaj mesecev je njegova jeza izginila.

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
borigi
borigi4 leta nazaj

Vsak človek, ne glede na starost in ali vzgojo, bi se moral vsaj enkrat... pa naj bo letno, če že ne gre tedensko, zazreti globoko vase in razmisliti kakšne so njegove reakcije na razne stvari in potem ugotoviti kaj mu ni všeč in ko to ugotovi potem vaditi, vaditi in vaditi, da se izmota iz vzorca obnašanja ki ga ne želi.
Žal pa je seveda zato potrebno najprej biti razsoden in se znati oddaljiti od samega sebe...

z.zenska
z.zenska4 leta nazaj

Sveta ne moremo spremeniti, tudi staršev ne, lahko pa sebe ..naša odločitev je,koliko in kdaj bomo ali ne bomo ponavljali vzgojnih vzorcev od doma..in LAHKO smo drugačni,lahko ravnamo druagče, pametneje, nežneje ,mileje...pa bo vzgoja prav tako dosegla svoj namen...vzgojiti dobrega, poštenega in modrega človeka. Z batinami se res tega ne da...in če otrok pade a ni dovolj kaznovan že s tem,da ga boli???
In če kje, pri vzgoji to še posebej velja :" Kar boste sejali, to boste želi!"

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Se popolnoma strinjam ... ravno sem hotela komentar napisati ... o prenašanju vzorcev, katerim se, zato, ker je za vse drugo potrebno preveč truda, tako preradi prepuščamo in nanje tudi v veliko primerih izgovarjamo ... pa vendar, če ne želiš biti tak, kot vidiš svoje in svoj ožji krog, se lahko spremeniš samo ti sam ... drugih ne boš mogel spreminjati. In kar te ne ubije, te lahko le okrepi ... je pa res, za spremembe so potrebni napori, trud, pogum, včasih se nam zdi "misija nemogoča", pa vendar ... vse je mogoče, če je dovolj volje, želje, hotenja, potrebe ... iz meni znanih razlogov v življenju nisem udarila otroka ... odvzela sem otroka celo materi, ki so ji v trgovini popustili živci ... dokler se ni umirila ... in bila mi je hvaležna, zelo hvaležna ... najstnici sem pri njenih osemnajstih prisolila eno zaušnico, katere si nisem mogla odpustiti ... pekla me je bolj, kot me je peklo karkoli v življenju, pa teh pekočih bolečin ni bilo ravno malo ... dokler mi sama ni dejala, naj že sestopim iz tega samoobtoževanja in obžalovanja, da jo je zaslužila in da bi ji jo morala dati morda celo že prej ... a tega, da sem popustila jezi in hkrati nekemu notranjemu strahu in obupu, tega si kljub vsemu še vedno nisem popolnoma odpustila ... ne gre za to, da otrok včasih ne porebuje nečesa, kar presega samo lepo besedo, ker je vse skupaj odvisno tudi od otroka, vendar je dovolj načinov, da tepeža NI, da otrok fizične bolečine od staršev NE OBČUTI ... konec koncev so danes tako zaščiteni tudi otroci, da se lahko kaj hitro zgodi, da se bo starš zagovarjal pred sodiščem, kjer mu za tak prekršek lahko prisodijo do 5 let ... torej, učiti sebe in učiti otroka jezo kontrolirati in ko nam to uspe, smo zmagali ! :):):)

Temida1959
Temida19594 leta nazaj

Ko jezi zadiši kri, je ni več mogoče prikriti.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev