.:08_02_09 ~ KONSTRUKTIVNA_SLOVENSKA_KULTURA:.

08. februar 2009 ob 21:00 | 324
slika


Nemško ~ slovenski odnosi 1848 ~ 1918

Kulturno_politične razmere in dogajanje v letih med 1786 in 1918 je zelo razburkano. V tem obdobju se nakazujejo trendi usmerjanja družbenega razvoja, ki so aktualni danes. Gre za obdobje, v katerem je prihajalo do hitrih sprememb in preobratov. Z industrijskima revolucijama so se odnosi v družbi izboljšali, nakazan in realiziran je bil napredek na in v vseh nivojih.

Opazovano obdobje je pomembno za razvoj celotnega sveta in tako seveda tudi prostora, kjer se danes nahaja država Slovenija.

Četudi danes govorimo o in doživljamo globalizacijo, je v obdobju, ki leži niti ne 300 let nazaj, svet z vidika odnosov in nekaterih mnenj bil razcepljen in nepovezan, opremljen s težnjami k destruktivnemu podrejanju in zasužnjevanju.

Dejstvo, danes je drugače, priča o tem, da ima človeška družba sposobnost, razvijati se zelo konstruktivno in skladno v ustreznih časovnih enotah.

Prav tako ne obstajajo potrebe po nepotrebnih zaostrovanjih odnosov ter oboroženih konfliktih.

V seminarski nalogi sem sestavil ponazoritev kulturno~političnih razmer v obdobju časa delovanja nemškega gledališča na Ptuju, z analizo in komentarjem slovensko nemških odnosov v opazovanem in evidentiranem obdobju.

Misel in zavedanje, ki se vzpostavita ob razčlembi in analizi tematike, sta:
brez konstruktivne komunikacije ni konstruktivnih odnosov, brez konstruktivnih odnosov ni konstruktivnega napredka in razvoja.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Karakteristike nemško ~ slovenskih odnosov 1848 ~ 1918

Osnovna karakteristika nemško ~ slovenskih odnosov opazovanega obdobja je, da so nemške težnje bile usmerjene k velikonemški ideji, slovenske k razvijanju in ohranjanju narodnostne identitete.

Predhodna zgodovinska dogajanja kažejo, da sta naroda vselej bila povezana. Da sta naroda lahko bivala v sožitju, je bilo treba najti soglasja. Nad povprečnim dojemanjem dogodkov in povezav sožitje zmeraj obstaja. Trubar, denimo, se je po azil zatekel v takratno Nemčijo, za tem, ko je bil izgnan iz takratne Slovenije. Danes velja za človeka, ki je utemeljil slovenski književni jezik in kot prvi zapisal besedo Slovenec. Slovenija je svoje korenine v nekem pogledu dobila ravno v Nemčiji. Vse nemške poti na Balkan so vodile preko Slovenije. Slovenstvo se je izkazalo kot narod, ki premore občutek razumevanja germanske racionalnosti in slovanske emocionalnosti. Problemi v teh odnosih so nastajali zaradi nerazumevanja dogodkov. Današnja analiza potrdi, da sta naroda vseskozi hodila skladno, težavo v odnosih je povzročilo le nedojemanje te skladnosti.

Poglobljena analiza najde spoje in jih predstavi na način, da v bodoče trenja ne bodo prisotna, da bo namesto prepirov pogovorna oblika polilog, da bo namesto jemanja kroženje. S tem se napake preteklosti ne bodo ponavljale.

Nemško ~ slovenski odnosi so torej tema, ki je aktualna tudi danes. V bistvu gre za dva naroda, ki sta spojena v zanju zelo pomembnih odločitvah. Med njima se je dolgo časa nahajala „umetna stena“, ki je oteževala konstruktivni razvoj. Z družbenim razvojem na globalni ravni ta stena pada, odnosi se preusmerjajo v smer skupne gradnje prihodnosti. Pomembno zavedanje na poti v prihodnost je: slovenstvo naj ne pozabi, da je Trubar Besedo Slovenec zapisal v Nemčiji, ko ga je tja izgnal lasten narod. Nemci ne smejo pozabiti, da je Slovenstvo tisto, ki tvori most med germanskimi in slovanskimi narodi. Sožitje med Germani in Slovani je cilj. Pravilna pot do tega cilja je le pot brez ovir preko tega mostu.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Za Prikaz celotnega seminarskega Dela Prekopirajte Povezavo v iskalno Vrsto Brskalnika.

WWW.TOSCH.TV/PDF/^_^08_02_09~AGENCIA~KONSTRUKTIVNI_ODNOSI_DEU@SLO_1786@1918^_^.PDF

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

POJMA SAMOSTOJNOST IN SUVERENOST V DRŽAVOTVORJU
~
Za konstruktivno Dojemanje Smisla Državotvorja in Državnosti, je v opazovanem Kontekstu treba pravilno Doumeti Termina Samostojnost in Suverenost.
~
Slovenijo prebivalke in prebivalci od leta 1991 pretežno Imenujejo Samostojna in neodvisna Država. Z Ozirom na Dejstva Zakonitosti Generacije in Regeneracije Družbe je tovrstno Poimenovanje in Dojemanje sporno in v določenih Stadijih destruktivno.
V državotvornih Kontekstih se za Poimenovanje Držav, katere niso primarno Podvržene zunanji Politiki, Uporablja Izraz suverene Države. Suverenost kot Pojem Odločnosti in ustreznega konstruktivnega Samoizbiranja ter Samoodločanja Skupnosti.
~
Imenovanje in Pojmovanje Države kot samostojne in neodvisne Skupnosti Državljank in Državljanov v Percepciji skupnega Prostora in Časa Prebivalstvo v mednarodnih Integracijah pogojno Omejuje in Izključuje iz Skupnosti, katere so Sestavljene iz dogovorno in pogodbeno definirane Množice suverenih Držav, katere ob primarni suvereni Politiki Upoštevajo in Udejanjajo tudi sekundarno, kolektivno Politiko.
Tovrstna Skupnost je tudi Evropska_Unija.
~
Termin Samostojen v Kontekstu Državotvornosti Namen Izpolnjuje le pogojno, saj se ta Izraz Uporablja na in v ostalih Segmentih Opisovanja Stanj.
Običajno se Stanje Samostojnosti Uporablja za Opisovanje Oseb, katere so Dosegle Zmožnost Preživljanja z lastnim Dohodkom in v lastnem Domu, torej ločeno od Staršev ali Skrbnikov. Termin se Uporablja za Opisovanje Stanj posameznih Oseb, ne Kolektivov ali Skupnosti. Redko Srečamo Poimenovanje, kot je samostojna Skupnost. Pretežno uporabljan Izraz za Skupnost, katera sledi Politiki Samoodločanja, je avtonomna Skupnost, pogojno tudi avtonomna Država.
~
Bistvenega Pomena je konstruktivno Doumevanje suverene Države kot tiste Skupnosti, katera svoje notranje politične Tokove in Področja Vzpostavlja in Uravnava po lastni Izbiri in s tvorno mero Odločnosti, zunanje politične Tokove in Področja pa Uravnava v konstruktivni Interakciji in Konsenzu z ostalimi suverenimi Državami Skupnosti.
~
.:TOŠ@TOSCH_Mihael:.
12_02_09

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~Komentarji 1

če želiš komentirati, se
dule82
dule829 let nazaj

naučil sem se nekaj novega!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev