.:14_02_09 ~ KONSTRUKTIVNA_LJUBEZEN@KONSTRUKTIVE_LIEBE:.

14. februar 2009 ob 21:00 | 465
Valentinovo, Dan Ljubezni, Sem Namenil Prikazu konstruktivnega Dojemanja in Pojmovanja Ljubezni.

Tega Dne ne Imenujem le Praznik, Imenujem ga tudi Polnik.
Iz Mene Prazni destruktivna Čustva, v Mene Polni konstruktivna Čustva.


.:14_02_09 ~ TOŠ@TOSCH ~ DIREKT ~ LJUBEZEN@LIEBE:.


:14_02_09 ~ DIGITTALIS ~ MOZAIK_RESNICE ~ LJUBEZEN@LIEBE:.


.:16_12_08 ~ TOSCH ~ DIREKT ~ AMOR:.


.:08_12_08 ~ TOSCH ~ DIREKT ~ SEX:.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

19_09_01 sem na Filozofski Fakulteti v Ljubljani Diplomiral na in v študijski Smeri Nemcistika. Tematika diplomskega Dela, katerega sem Napisal, je FAUST, Avtorja Johanna Wolfganga von Goetheja. Področje Analize: faustovska Ljubezen v Goethejevem Faustu 1.

V Delu FAUST 1, Avtorja Johanna Wolfganga von GOETHE_JA, je zaradi naivne destruktivne Ljubezni Umrl Valentin, Brat Marjetke.

Tukaj se Nahajata Uvodnik in Povzetek diplomske Naloge, Zapisana Septembra 01.

.:.

UVOD
Že ob prvem srečanju z Dr. Faustom in Mefistom pade v oči Faustova razklanost, iskanje višjih duhovnih vrednot in soočanje z želenim in dosegljivim ter dejansko mogočim.

Ljubezen in naklonjenost, katero si vsakdo od nas globoko želi, ostajata Faustu tuji. V svoji želji po izpolnitvi na koncu sklene usodni pakt s hudičem.

Johann Wolfgang Goethe je svojega „Fausta“ gradil na tradicionalni tematiki, vendar je dogajanje obogatil s Faustovim stremenjem po ljubezni. Ljubezni, ki temelji na paktu s hudičem.

V svojem diplomskem delu sem skušal raziskati, kako faustovska ljubezen vpliva na tragični potek drame. Na prvem mestu je stal pakt s hudičem in njegov vpliv na čustveni razvoj in notranje doživljanje glavnih figur. Temeljna vprašanja, na katera sem skušal odgovoriti, se glasijo:

Kaj dejansko je faustovska ljubezen

Kako se Faustova razklanost kaže v njegovem notranjem dogajanju

Kako lahko Mefisto v tem pogledu vpliva na Fausta

Vloga Marjetke

Ali je Mefisto del Fausta

Konec faustovske ljubezni


Pri analizi sem izhajal iz predpostavke, da pakt s hudičem tudi v čustvenem dogajanju igra poglavitno vlogo, kar se je na koncu izkazalo za pravilno in dokazljivo. Želim Vam obilo užitka ob branju mojega diplomskega dela.

Mihael Toš

~

POVZETEK

Ljubezen - vsekakor fenomen, ki vsebuje nešteto vprašanj kakor tudi čustev. Sam težko govorim o pravi ljubezni - mislim, da sem še premlad, da bi jo imel moč izkusiti v zadostni meri. Ljudje ljubezen dojemamo kot enega elementarnih čustvenih stanj, razumemo pa jo le stežka. Predstavlja nam edinstven most med srečo in nesrečo, vsakdo jo pozna, vsakdo jo čuti - a kaj dejansko pomeni ljubiti, ostaja za mnoge večno neodgovorjeno vprašanje.

Če pogledamo faustovsko ljubezen, smo lahko presenečeni, kako je prisotna tudi v dejanskem življenju, življenju, ki nas obdaja, tukaj in zdaj. Zagotovo ni bil Faust prvi, ki je začutil to zanj značilno razklanost. Nagonski svet v spopadu z višjim, duhovnim. Vsakdo se mora sam odločiti, tako kakor se je moral Faust. Njegova težava je bila neodločnost in tudi Mefisto, ki mu je zaprl oči in ga zvlekel v nagonskost. Izkazalo se je, da je Mefisto dejansko Faust. Senca, ki morda živi v vsakem od nas. Ali imamo vsi svojega Mefista, bi se vprašali. Saboterja, katerega vodijo le najnižji nagoni?

Zagotovo je ljubezen iluzija, če je najprej ne izkusimo, se je tako rekoč ne „naučimo“. Ljubezen lahko postane tudi usodni problem. Marjetka, na primer, je poosebljala lastnosti strastno ljubeče ženske. Kar ji je na koncu bilo v usodno pogubo. Paradoks, a svoja neizmerna čustva je na koncu morala plačati s smrtjo. Rekli bi, „potegnila je ta krajši konec“, čeprav ni storila drugega, kakor da je Faust podarila ljubezen. Zakaj, ne vemo natančno. Zakaj tako brutalna kazen, če ljubiš brez zadržka? Ker živiš v misli, da faustovska ljubezen obstaja le v knjigi, mogoče na gledališkem odru... Faustovska ljubezen na ta vprašanja odgovarja pritrdilno. Negativna moč pakta s hudičem se v ljubezni izkaže še kako očitno. V Marjetkinem primeru se je propad začel z ljubeznijo, končal s smrtjo. Osnovna lastnost faustovske ljubezni je propad ljubečega, končna zmaga hudiča.

Svojo čustvenost moramo varovati, drugače lahko sami nevede zapademo v dramo, kakršna je Goethejev Faust. Vloge in usoda le-teh je že zapečatena. Ljubeča ženska se zaljubi v faustovsko ljubečega moškega. Nikoli ne vemo, kje se ob tem začne naš tragični konec...

Vsekakor velja paziti; Faustova ljubezen je lahko smrtno nevarna.

.:.

Tukaj se Nahajata Uvodnik in Povzetek diplomskega Dela, Popravljena 14_02_09.

UVOD
Že ob prvem srečanju z Dr. Faustom in Mefistom je Opazna Faustova Razklanost, Iskanje višjih duhovnih Vrednot in Soočanje z želenim in dosegljivim ter dejansko Možnim.

Ljubezen in Naklonjenost, kakršno si vsaka Oseba Želi, ostajata Faustu doslej Nedoseženi. V lastni Želji po Izpolnitvi na koncu Sklene Pakt s Hudičem.

Johann Wolfgang von Goethe je svojega „Fausta“ Gradil na tradicionalni Tematiki, vendar Je Dogajanje Obogatil s Faustovim Stremenjem po Ljubezni. Ljubezni, ki Izhaja iz Pakta s Hudičem.

Z diplomskim Delom Želim Pokazati, kako faustovska Ljubezen Vpliva na tragični Potek Drame. Na prvem Mestu je Pakt s Hudičem in Vpliv tega Pakta na čustveni Razvoj in notranje Doživljanje glavnih Figur. Temeljna Vprašanja, na katera sem skušal Odgovoriti, So:

Kaj dejansko je faustovska Ljubezen?

Kako Se Faustova Razklanost kaže v njegovem notranjem Dogajanju?

Kako lahko Mefisto v tem Oziru Vpliva na Fausta?

Vloga Marjetke v Dogajanju Drame?

Ali je Mefisto del Fausta?

Konec faustovske Ljubezni?Pri Analizi sem Gradil na Predpostavki, da Pakt s Hudičem tudi v čustvenem Dogajanju te Drame Igra poglavitno Vlogo. Ta Predpostavka se je Izkazala za pravilno in Dokazljivo.

Želim Vam obilo Užitka ob Branju tega diplomskega Dela.

TOŠ_TOSCH_Mihael, 14_02_09.

~

POVZETEK
Ljubezen ~ vsekakor Fenomen, ki Vsebuje obilo Čustev, Vprašanj ter Odgovorov. Sam rad Govorim o pravi Ljubezni ~ Želim in Hočem Jo Izkusiti v ustrezni Meri.

Ljudje Ljubezen Dojemamo kot enega elementarnih čustvenih Stanj. Predstavlja Nam varen Most med Srečo in Nesrečo. Vsakdo Jo Pozna, Vsakdo Jo Čuti ~ kaj dejansko Pomeni Ljubiti, za nekatere Ostaja do neke Mere neodgovorjeno Vprašanje.

Ko Pogledamo faustovsko Ljubezen, smo lahko Presenečeni/e, kako Je Prisotna tudi v dejanskem Življenju. Življenju, katero nas Obdaja tukaj in zdaj. Zagotovo ni bil Faust prvi, kateri Je Začutil to zanj značilno Razklanost. Irealni Svet v Konfliktu Interesov z realnim Svetom. Vsaka Oseba se mora sam/a Odločiti, tako kakor se Je moral Faust. Njegova Težava je bila Neodločnost, v polni Meri Upreti Se Mefistu, ki mu je zaprl Oči in ga Vlekel v destruktivno Nagonskost. Izkazalo se je, da je Mefisto destruktivni Del Osebnosti Fausta.

Zagotovo je Ljubezen pogojno Težava, če je najprej ne Izkusimo, ne Doumemo Bistva, Jo želimo Izrabljati za Ustvarjanje destruktivnih miselnih Sfer. Ljubezen ob Nedoumevanju pod Pogoji Postane tudi usodni Problem. Marjetka, na Primer, je Poosebljala Lastnosti zmotno Ljubeče Ženske. Kar ji je na Koncu bilo v usodno Pogubo. Svoja zmotna Čustva je na Koncu morala Plačati s Smrtjo. Rekli bi, „Potegnila je ta krajši Konec“. Da bi Faustu Podarila Ljubezen, za katero Je z Življenjem Plačal tudi Brat marjetke, Valentin, ker in ko je bil Pripravljen Braniti Čast Družine.

Destruktivni Ljubezni Pripada tudi brutalna Kazen. Destruktivna Moč Pakta s Hudičem se v Ljubezni Izkaže nedvoumno in Očitno. V Marjetkinem Primeru v Drami FAUST 1 se je vidni Propad začel z naivno Ljubeznijo, končal s Smrtjo. Osnovna Lastnost Ljubezni pod Vplivom Pakta s Hudičem je Propad ljubečega, Zmaga Hudiča.

Negovanje konstruktivne Čustvenosti Varuje Pred Zapadom v Tragedijo.


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev