Uroš o aklimatizaciji na višino

04. junij 2009 ob 16:02 | 299
Moje vodilo je, da vsi udeleženci treka dosežejo svoj cilj.
V svojem povzetku sem hotel izpostaviti zadrego, v kakršno me spravljajo vprašanja, ki se redno zastavljajo – ali je trek naporen? Ali sem zanj dovolj pripravljen?
Če mi takšno vprašanje zastavi kak sopotnik, s katerim smo že hodili po Himalaji, je odgovor zelo preprost. Če si prehodil Ladak, boš tudi Nepal, Sikim itd., in obratno. Tistim, ki jih ne poznam, pa sem skušal malo obširneje pojasniti, da je vprašanje kompleksno in odgovor relativen.

Reka Sora si je izdolbla prehod in ustvarila veličasten kanjon.
Erna opozarja na težave z višino, ki lahko bistveno vplivajo na našo učinkovitost pri hoji na višini. Če je Erna naša Erna, sopotnica iz lanskega Ladaka, potem o težavah z višino govori na podlagi lastne izkušnje. Opozorilo je na mestu, a kot je sama povedala, vpliva višine ne moremo predvideti, tako da »začetniku« v zvezi z višino lahko dam še manj dokončen odgovor.

Lahko pa nekoliko dopolnim njena opozorila: Res je, da višine ne moremo »natrenirati«. Lahko pa se nanjo pripravimo z optimalno aklimatizacijo. Kdor dovolj natančno prebira naše trekinške programe, bo opazil kratke etape v začetnih dneh in aklimatizacijske ture. Opazil bo, da nekam dolgo vztrajamo v Lehu, da si privoščimo dodaten dan bivanja v Manangu in v Namče bazarju. Opazil bo udeležbo na predavanjih o višinski bolezni in merjenje saturacije krvi. Udeleženci se bodo spomnili debat o višinski bolezni, uporabi diamoksa, »šole počasne hoje«, številnih navodil in priporočil… Če bi se komu dalo primerjati stare programe z novimi, bi opazil spremembe dnevnih etap, do katerih je prišlo prav zaradi zagotavljanja boljše aklimatizacije.

Moje vodilo je, da vsi udeleženci treka dosežejo svoj cilj. Na njihovo fizično pripravljenost ne morem vplivati razen s priporočilom, da pred trekom malo zgostijo svoje fizične aktivnosti. Vsekakor pa lahko vplivam tako, da načrtujem trekinge, ki omogočajo kar najboljšo pripravo na višino. Pri tem sledim aklimatizacijskim načrtom, ki jih priporočajo poznavalci, nekaj tudi lastnim izkušnjam, ki se počasi nabirajo.

Namgjalov vrh nad Lehom: tempelj in stara utrdba ladaških kraljev.
Tudi kakšna neprijetna je vmes, kar je predvsem dokaz, kako nepredvidljiva je višina in me vedno znova preseneča. A če povzamem, dober načrt aklimatizacije je učinkovit v več kot 90 odstotkih, nekaj statističnega prostora moramo pač prepustiti muhavosti višinske bolezni, za katero tudi v medicinskih krogih velja, da še ni zadovoljivo pojasnjena.

A smo tudi na to dobro pripravljeni: dobra podpora lokalne agencije, dovolj spremljevalnega osebja, da lahko kogarkoli kadarkoli pospremimo nižje, v dolino, do prvega zdravnika, utečene poti za kar najhitrejšo helikoptersko evakuacijo in dobra zavarovalna polica so zagotovilo, da tudi če se kdaj majhna statistična verjetnost uresniči lahko hitro ukrepamo.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev