stave

17. avgust 2008 ob 13:04 | 522
Direktor večjega proizvodnega podjetja je vsak dan prihajal na delo ob pol šestih zjutraj. Prav tako njegova tajnica Ančka, ki ga je že pred šesto uro postregla s kavico. Direktor je tako vsako jutro pil kavico in skozi okno opazoval delavce, ki so hodili v službo. V oči mu je padel visok, mlad, vitek mladenič, ki je v službo prihajal oblečen kot maneken. Vsak dan je bil oblečen v obleko različnega kroja in barve, vsak dan moderno kravato z različnimi vzorci in vsak dan drugačno srajco. Nekega dne se je direktor le odločil da vpraša Ančko, kdo je ta mladenič.
"To je naš Tonček" mu pove Ančka. "Dela v sortirnici odpadnega materiala in zasluži najmanj v naše podjetju."
"Le kako si lahko privošči taka oblačila?" se vpraša direktor.
Nekega jutra naroči tajnici naj pokliče Tončka v njegovo pisarno. Malo zatem Tonček potrka in vstopi. Direktor ga prijazno sprejme, Ančki pa naroči naj mu ponudi kavico. V razgovoru direktor Tončka pohvali kako je vsak dan lepo oblečen in ga previdno vpraša, kako si lahko privošči takšna elegantna oblačila ob tako mizerni plači.
"Veste, gospod direktor, plača je res majhna in z njo si tega razkošja ne bi mogel privoščiti. Vendar pa uživam, če sem lepo urejen, zato večkrat stavim in vse stave dobim. Stavim vedno za denar in iz izkupička si kupujem oblačila."
"Kako? Stavite? Na kaj pa stavite? Igrate loto, športno napoved...?" zanima direktorja.
"Ne, ne! V razgovoru z nekom trdim eno, moj sogovornik nekaj drugega, stavim z njim za določen denarni znesek in na koncu se ugotovi da imam jaz prav. Tako pridem do denarja."
"Pa res vedno zmagate?"
"Vedno! No, gospod direktor, z vami stavim, da imate samo eno jajce."
"No, no, Tonček! Takšnih stav se pa ja ne boste šli! Takšna stava je za vas že vnaprej izgubljena!"
"Ne, gospod direktor! Jaz trdim, da imate samo eno jajce, vi trdite, da imate dva! Staviva za sto tisočakov in jutri ob osmi uri bom prišel v vašo pisarno, da bom preveril koliko jajc imate. Če imate resnično dve jajci, vam bom izplačal sto tisočakov, če imam prav jaz in imate samo eno jajce pa mi boste vi izplačali sto tisočakov."
"Prav," reče direktor,"toda opozarjam vas, da bo stava moja."
Ko je Tonček odšel iz pisarne je direktor takoj potipal svoje mednožje in preveril ali resnično ima dve jajci. Bilo je tako. Ko se je vrnil domov je ženi povedal za stavo in žena je takoj preverila in potrdila, da bo stava njegova. Ko je zvečer opravil zakonske dolžnosti je takoj spet potipal in preveril število svojih nosilcev semenčic. Zopet dve jajci. Zjutraj, ko se je prebudil je ponovno preveril. Pomirjen je odšel v službo v prepričanju, da bo dobil sto tisočakov.
Ob osmi uri je na vrata direktorjeve pisarne potrkal Tonček.
"Dobro jutro, gospod direktor! Prišel sem preveriti koliko jajc imate."
"Tonček, izgubili ste. Jaz imam dve jajci kot vsak normalen moški!" reče direktor.
"Prosim, da slečete hlače in spodnjice, da bom preveril vašo trditev."
Direktor nekoliko sramežljivo, toda v upanju na zasluženih sto tisočakov, sleče hlače, Tonček pa počepne, vzame v roke direktorjeva moda in tiplje:
"Ena...dva...ena...dva...ena...dva! Ja gospod direktor, vi imate pa vendar dve jajci!" je vzkliknil Tonček.
"To sem tudi ves čas trdil. Stava je moja in s tem tudi sto tisočakov!"
Tonček je odprl denarnico, iz nje vzel dvajset pettisočakov in jih odštel direktorju.
"Tukaj jih imate. Izvolite in na svidenje!"
"Počakajte no malo" ga je zadržal direktor. "Včeraj ste trdili, da vse stave dobite, danes pa se je izkazalo nasprotno. Kako to?"
"Veste, gospod direktor, jaz nisem popolnoma nič oškodovan. Jaz bom prejel petsto tisočakov od delavcev s katerimi sem stavil, da vas bom danes vlekel za jajca. Kar poglejte jih, kako otožno gledajo skozi okno, ker so izgubili stavo."

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
miro940
miro9408 let nazaj

ta je pa dobra.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev