Defenzivna vožnja vas lahko obvaruje pred nezgodo

21. oktober 2010 ob 12:08 | 3976
V članku si bomo ogledali kaj je defenzivna vožnja in kako se lahko z defenzivno vožnjo izognemo nesreči. Za tiste, ki vas zanima več se lahko seznanite s poglobljeno predstavitvijo na sledeči povezavi kaj je defenzivna vožnja.

Voznik z defenzivnim stilom vožnje je oseba, ki raje pelje 10km/h manj od predpisane hitrosti kot 10km/h več, saj bi s tem po njegovem že tvegal. Takih ljudi sicer ni veliko, saj si večina od nas vožnjo jemlje kot nekaj vsakdanjega in nezahtevnega. Seveda pa nam ne bi škodilo, če bi vedeli nekaj o defenzivni vožnji in kako jo prakticirat. Če vas zanima si lahko to preberete v besedilu, ki sledi.

Paziti moramo kaj počnemo

Pravilo št. 1 defenzivne vožnje je opazovanje. Ko vozimo moramo ves čas opazovati dogajanje okoli nas, da lahko predvidimo določene situacije. Če malo razmislite, boste ugotovili, da pri prometnih nesrečah dostikrat slišite besede enega izmed voznikov, ki se glasijo: »Sploh ga nisem opazil!«. To pomeni, da vsaj eden od voznikov ni bil dovolj pozoren, zaradi česar je prišlo do prometne nesreče.

Nikoli ne zaupajte drugemu vozniku

Eno od pomembnih načel defenzivne vožnje je tudi to, da ne smemo zaupati drugemu vozniku. Naj vam dam primer. Če se približujete križišču in imate znak, ki vam sporoča, da vozite po prednosti cesti z leve strani pa se križišču približuje vozilo, ki pelje po ne prednosti cesti in ne kaže znakov zaviranja, potem raje ustavite. Ne puščajte odprtih možnosti, ker ne vemo kako bo voznik, ki se nam približuje reagiral. Morda sploh ne ve, da vozi po ne prednostni cesti.
Pri defenzivni vožnji se je dobro držati reka ki se glasi: »Nikoli ne moreš biti preveč pozoren.«

Držanje varnostne razdalje

V avtošolah nas vedno učijo, da moramo držati varnostno razdaljo, ki naj bo dolga za eno dolžino avtomobila za vsakih 10km/h, ki jih vozite. Torej, če vozite 100km/h naj bi bila pravilna varnostna razdalja 60m, če vzamemo v obzir, da je avto dolg 4,30m. Seveda pa je to v praksi malo težje izvedljivo, saj pri višji hitrostih težko oziroma sploh ne moremo določiti koliko smo oddaljeni od avtomobila pred nami. Zato obstaja boljši sistem.

Določimo si neko točko na ali ob cesti. Najlažje je da za primer vzamemo steber cestne osvetljave ali pa drevo. Ko vozilo pred nami prečka točko, ki smo si jo izbrali začnemo odštevati 2 sekundi. Če točko prečkamo v manj kot dveh sekundah je naša varnostna razdalja premajhna, če pa jo prečkamo v dveh sekundah ali več pa mamo zadostno varnostno razdaljo.

Take vrste testov lahko opazimo tudi na naših avtocestah. Eden izmed njih se nahaja med Koprom in Ljubljano. Moramo pa se zavedati, da to pravilo oziroma ta preizkus velja le če so dobri vremenski pogoji. V dežju, snegu, megli ali temi se ta preizkus ne obnese, zato v takih primerih raje peljite počasi in imejte daljšo varnostno razdaljo.
Pripeljimo se na cilj raje malce kasneje kot nikoli.

V spodnjem videu je predstavljena defenzivna vožnja.

.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev