Reka Iška je izginila

23. september 2010 ob 15:06 | 442
Ljubljana, 23, september 2010 - Reka Iška, ki izvira v Iškem vintgarju med Krimom in Mokrcem je 22. septembra nenadoma presahnila. To se je zgodilo tri dni po končanih obilnih padavinah, ki so povzročile katastrofalne poplave, na območju kamor se stekajo številni pritoki iz okoliških hribov. "Med mostom nad reko v Iški vasi do Strahomerja je struga suha in prazna, vidne so razpoke na dnu", pravi župan Janez Cimperman. Ljudje so zaskrbljeni, ker gre za kraški svet in se bojijo, da so ogroženi objekti v neposredni okolici.

Reka Iška je izginila    Foto: Občina Ig


Reka je začela presihati v sredo nekaj po 9. uri dopoldan. V roku dveh ur je pretok izginil. Vodostaj je bil pred tem nad povprečjem, zaradi velikih količin poplavne in hudourniške vode.

Po pripovedi domačinov naj bi se vse skupaj začelo že v noči iz ponedeljka na torek. Takrat je namreč okoli 2. ure ponoči močno bobnenje prebudilo prebivalce Iške, Strahomerja in Iške vasi. Čutiti je bilo mogoče tresenje tal. Nekateri ugibajo, da je verjetno prišlo do tektonskih premikov in podora pod strugo Iške v globinah. Dejstvo je tudi, da gre za kraški teren. O pojavu so že bile obveščene službe Agencije RS za okolje.

Ribiči in domačini so reševali ribe in rake, ki so ostale na suhem in jih prenesli na tisti del reke, kjer novi pritoki omogočajo njihovo preživetje.

Vir: barje.net

Komentarji 5

če želiš komentirati, se
dado.yahoo
dado.yahoo7 let nazaj

Malo čuden pojav ko poplavljena reka kar naenkrat zgine.

jappa
jappa7 let nazaj

...jah...kras....to je kras...

dule82
dule827 let nazaj

če bi bil whisky namest reke bi bla ziher ninca kriva;)

nos
nos7 let nazaj

Pahor je kriv!

nanisimi
nanisimi7 let nazaj

Hm na drugi strani Male gore dobrih deset km zračne linije pa je zalilo Dobrepolje ???

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev