Ne morš da verjameš

07. avgust 2013 ob 21:24 | 154
Bi dali popolnemu neznancu svojo kartico in PIN številko hkrati? Odgovor je sigurno ne. A prevarantom po celi Evropi uspeva prav to. Preberite, kako iznajdljivi so in na kakšen način bi zagotovo prevarali tudi vas.


Resnična zgodba enega izmed angleških novinarjev dokazuje, kako spretni , iznajdljivi in organizirani so danes prevaranti. V neverjetni zgodbi opisuje, kako je ostal brez 5.500 funtov (6.350 evrov) in se ob tem počutil popoln idiot. A njegova izkušnja kaže, da se to lahko zgodi vsakemu.Andy Welch je nekega nedeljskega večera prejel telefonski klic s strani službe za pomoč uporabnikom, enega izmed največjih svetovnih izdajateljev kreditnih kartic. Prijazen gospod se je vljudno predstavil, vprašal Andy-a, če je uporabnik njihove kartice, nato pa mu še povedal, kje je opravil zadnji nakup in tako prepričal Andy-a, da ga resnično kličejo iz omenjene službe. Za tem mu je prijazni gospod povedal, da so njegovo kartico zlorabili in da je bilo od njegovega zadnjega nakupa zapravljenih še preko 1.100 funtov (1.270 evrov).Gospod je nato Andy-a prosil, naj pokliče na telefonsko številko, ki je navedena na hrbtni strani kartice ter prijavi zlorabo in kartico prekliče, hkrati pa mu je dal še referenčno številko, da bodo v klicnem centru vedeli za kateri primer gre.
Logičnim navodilom je Andy sledil brez premisleka, nenazadnje so ga le napotili na uradno številko, zapisano na kartici.

Tudi tam se mu je javil prijazen gospod, ki mu je Andy povedal zgolj referenčno številko, ki jo je prejel od prejšnjega sogovornika. Rajesh Khan, kot se je predstavil novi sogovornik, je že imel vse osebne podatke in jih je Andyu zgolj prebral v potrditev: ime, priimek, datum rojstva in naslov.
Povedal mu je še, da so njegovo kartico očitno klonirali ob zadnjem obisku bankomata in da so jo uporabili za nakup različnih izdelkov podjetja Apple. Dodal je še, da so k njemu napotili kurirja, ki bo prevzel njegovo kartico, da jo bodo forenzično pregledali in tako morebiti lažje odkrili goljufe.

Rajesh ga je prosil še, če lahko v tipkovnico telefona odtipka PIN številko svoje kartice, da bodo lahko dostopili do podatkov na čipu, ki se nahaja na kartici, kar je Andy tudi storil. In zakaj ne bi. Pogovarjal se je namreč z uradnim predstavnikom banke, ki ga je poklical sam, na uradno številko.

Sledila so navodila, kako naj kartico zapakira, da se ne bo poškodovala in pogovor je bil končan. Rajesh ga je zopet poklical čez nekaj ur, da ga je obvestil, da je kurir na poti in bo na njegovem naslovu v roku petih minut, ob tem pa še opisal voznika, avto in navedel registrsko številko avtomobila. Kurir je kartico prevzel in čez dobro uro je Andy prejel pomirjujoč klic, da je kartica prispela v banko ter da so jo že poslali na forenzično obdelavo.Naslednji da so Andy-a zopet poklicali iz banke in ga obvestili, da je goljufom nekako uspelo zapraviti še dodatnih 4.000 funtov (4.620 evrov), a da so se pri tem ušteli in kupili karte za vlak, tako da so policijo že obvestili, kje in kdaj naj jih počaka.
Andy se je veselil, da bo morda le dobil povrnjen ves denar in z nestrpnostjo čakal na naslednji klic, ki pa ga ni in ni bilo. Nato je po nekaj dneh le ponovno zavrtel telefonsko številko na zadnji strani kreditne kartice. Sledil je šok, ko je zaslišal besede: 'Ampak gospod Welch nihče ni prijavil zlorabe vaše kartice!'

Po nekaj mučnih trenutkih tišine in neurju v glavi, se je Andyu posvetilo kakšen idiot je bil in kako so ga prevarali. Nekdo si je očitno vzel čas, dobro preučil njegove navade, izbrskal nekaj javno dostopnih osebnih podatkov in ga olajšal za vse prihranke in tudi bodoče zaslužke. Kar je najhujše, pa je spoznanje, da jim je kartico in PIN številko dal kar sam.

A glavno vprašanje, ki se mu je vrtelo po glavi, je bilo, kako je vse to mogoče, če pa je bil on tisti, ki je klical v banko. Na to vprašanje so mu odgovorili policisti. Po tem, ko je prejel prvi klic, goljufi niso prekinili zveze, ampak zgolj počakali, da je odtipkal številko banke, nato pa se mu je na isti telefon javil drug sogovornik.

Ko so v banki pregledali nakupe storjene z njegovo kartico so ugotovili, da nihče ni nakupoval v trgovini Apple in da je v trenutku, ko je prejel prvi klic, bil njegov račun še nedotaknjen. Večino denarja so goljufi porabili za nakup dragih oblačil in ocvrtega piščanca.

Komentarji 8

če želiš komentirati, se
mary61
mary614 leta nazaj

PA KAJ JE DANES NEKI NOVEGA?

whisky
whisky4 leta nazaj

preber.........

gizmus
gizmus4 leta nazaj

ne nasedam virtualno

loock007
loock0074 leta nazaj

ocvrt piščanec...ta je pa dobra

whisky
whisky4 leta nazaj

ja lačn so ratal..

zdenka59
zdenka594 leta nazaj

Zdaj se pa res dogajajo strvari da si lahko srečen da jo zvoziš !!!Tu pri nas v okolici se dogaja da ko ima kakšna hiša pogreb te lopovi okradejo!!!!GROZA!!!Sramota ,že smrt je kruta potem pa še tako,saj človek ne more verjet!!!

whisky
whisky4 leta nazaj

takle mamo.......

zdenka59
zdenka594 leta nazaj

Na žalost!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev