.:05 12 08 ~ TOSCH ~ ANIMO ~ ZDRAVILA ~ LORSILAN:.

.:DEA ~ IDEA ~ IDEAL:. ~ .:DEO ~ VIDEO ~ VIDEOKAMERA:.

Razno ogledov 430 dodan 05. 12. 2008

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
Smalley22
Smalley229 let nazaj

Ljubljana - Z današnjim dnem je v veljavo vstopil pravilnik o oglaševanju zdravil, ki določa podrobnejše pogoje in način oglaševanja zdravil za uporabo v humani in veterinarski medicini. Po pravilniku lahko v širši javnosti oglašujejo le zdravila izdana brez recepta, oglaševanje pa mora biti objektivno in brez pretiravanja o njegovih lastnostih.Pravilnik med drugim loči med oglaševanjem v širši in oglaševanjem v strokovni javnosti. Pri tem kot širšo javnost opredeljuje laične skupine in posameznike, kot strokovno javnost pa osebe, pooblaščene za predpisovanje in izdajanje zdravil.

Pravilnik določa, da se lahko oglašujejo samo tista zdravila, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom v skladu z zakonom o zdravilih. Pri tem mora oglaševanje vzpodbujati smotrno in varno uporabo zdravila, pri čemer morata biti obe predstavljene objektivno in brez pretiravanja o lastnostih zdravila. Oglaševanje ne sme biti zavajajoče, oglaševalska sporočila morajo biti v slovenskem jeziku - na dvojezičnih območjih tudi v jeziku narodne skupnosti -, vse lastnosti zdravila pa morajo biti predstavljene uravnoteženo.

Glede oglaševanja v širši javnosti pravilnik določa, da je v javnosti dovoljeno oglaševati le zdravila, ki se izdajajo brez recepta in za katera v dovoljenju za promet z zdravilom tako odloči organ, pristojen za zdravila. Pri tem je prepovedano oglaševanje zdravil, ki vsebujejo psihotropne in narkotične snovi, kot jih določajo mednarodne konvencije. Prepovedano je tudi oglaševanje zdravil za uporabo v veterinarski medicini, ki se lahko uporabljajo kot pospeševalci rasti ali spodbujevalci proizvodnosti.

Vsak oglas, ki oglašuje zdravilo v javnosti, mora imeti po pravilniku vidno in čitljivo pisno, slikovno ali govorno opozorilo: "pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom in ali s farmacevtom." Kadar gre za zdravilo, ki se uporablja v veterini, pa se mora omenjeni zapis zaključiti "z veterinarjem ali s farmacevtom".

Oglaševanje med drugim tudi ne sme vsebovati podatkov, ki dajejo vtis, da sta posvet z zdravnikom oziroma veterinarjem nepotrebna; ki nakazujejo, da so učinki jemanja absolutno zagotovljeni; ki nakazujejo, da se zdravje osebe ali živali lahko izboljša le zaradi jemanja oglaševanega zdravila; ki nakazujejo, da bi se lahko zdravje osebe ali živali poslabšalo, brez jemanja oglaševanega zdravila; ter se sklicujejo na priporočila znanstvenikov in strokovnjakov.

Glede oglaševanja v strokovni javnosti pa pravilnik določa, da je oglaševalec dolžan poskrbeti, da je oglaševanje namenjeno in posredovano samo osebam, pooblaščenim za predpisovanje oziroma izdajanje zdravil, informacijsko gradivo pa mora biti praviloma označeno z oznako "Samo za strokovno javnost".Uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili


Z uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili, ki stopa v veljavo danes, je vlada določila pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje neuporabnih zdravil in njihovih ostankov. Uredba odgovornost za organizacijo sheme zbiranja odpadnih zdravil nalaga veletrgovcem z zdravili, končne uporabnike pa zavezuje k ustreznemu ravnanju z njimi.


Uredba končnim uporabnikom zdravil - tako fizičnim kot pravnim osebam - nalaga, da odpadna zdravila odlagajo zgolj na za to predvidenih mestih. V primeru, da bodo v mešanih komunalnih odpadkih prisotna tudi odpadna zdravila, bo moral izvajalec občinske gospodarske javne službe glede na uredbo zagotoviti, da se taki komunalni odpadki prevzamejo od povzročitelja odpadkov kot nevarni komunalni odpadki.stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev