kategorije

preživetje v naravi

09. september 2008 ob 23:33 | 1881


Zakaj učenje preživetja v naravi ?

To, o čemer so se mediji razpisali sploh ni novo. Dnevnik VEČER je že leta 2004 pisal o tem, samo da so to vsi spregledali. Sam sledim takšnim novicam že dolgo, zato sem tudi dal iniciativo za učenje Preživetja v naravi - tako, za vsak primer.... Sam sem že aktivno v Šoli preživetja. Če ne drugega, mi daje občutek neodvisnosti in svobode.


»Naš planet je na poti v kaos. Tajno poročilo pentagona opozarja na katastrofo zaradi podnebnih sprememb. Pentagon je pred štirimi meseci dobil tajno poročilo, ki opozarja na svetovno katastrofo zaradi podnebnih sprememb, vendar pa je ameriški obrambni vrh omenjeno poročilo skrival, dokler se ni do dokumenta dokopal britanski tednik The Observer.
Trditve v Observerju bodo najverjetneje postale del ameriške predvolilne kampanje, še posebno ob dejstvu, da je skupina ameriških znanstvenikov obtožila administracijo predsednika Georgea Busha, da potvarja znanstvene podatke v politične namene in prikriva resnično neprijetna dejstva. Poročilo navaja, da naj bi nenadne podnebne spremembe planet pripeljale na rob anarhije, ker si bodo države prizadevale priti do jedrskega orožja za obrambo ali osvajanje vse bolj skopih zalog hrane, vode in energije. Spopadi in vojne naj bi postale stalnice.
Evropa in ZDA bodo po navedbah poročila postale trdnjava in bodo na vse načine preprečevale dotok beguncev z območij, ki jih bodo prizadele poplave, suša ali vojne. Katastrofalno pomanjkanje vode in hrane se bo do leta 2020 vojne razširilo po vsem svetu. Velika Britanija naj bi do tega leta imela zime, kakršne so danes v Sibiriji. Avtorja poročila sta svetovalec Cie in nekdanji vodja načrtovanja pri podjetju Royal Dutch Shell Peter Schwartz in Doug Randall iz organizacije Global Business Network v Kaliforniji, izdelavo poročila pa je naročil Andrew Marshall, sodelavec obrambnega ministra Donalda Rumsfelda.
Grožnje, ki jih navaja poročilo, naj bi bile veliko hujše od grožnje terorizma, saj jih ne bo moč nadzirati ali obvladovati. Poročilo navaja, da je treba podnebnim spremembam nemudoma posvetiti največjo možno pozornost in jih iz znanstvenih debat prenesti na področje nacionalne varnosti. Randall je za Observer opozoril, da je morda že prepozno, saj se bodo katastrofalne spremembe morda začele že jutri, četudi jih še nekaj let ne bo mogoče opaziti. (sta)«
(Vir: Dnevnik VEČER, sreda, 25. februarja 2004, str. 32)


"Energijski viri so omejeni, človek pa potrebuje in zahteva vedno več energije. Bi sploh znali preživeti, če bi prišlo do večjega izpada oziroma pomanjkanje energije?"
(Vir: Drnovšek, Janez: Misli o življenju in zavedanju, LJ : MK, 2006, str.90)

"Podnebne spremembe se vedno bolj kažejo v obliki ekstremnih vremenskih pojavov. Kako naj se nanje pripravimo?" (Vir: isto, str.90)
"Čakajo nas katastrofe. Nekatere je mogoče napovedati, drugih ne."(...)
"Sodobni človek je še bolj ranljiv za katastrofe, kot je bil včasih. Če moderni sistemi razpadejo, ne znamo niti preživeti, kaj šele živeti. Slepa zaverovanost v sodobne potrošniške kvazivrednote se lahko hitro in brutalno konča.
Takrat bo treba začeti znova, skoraj iz nič. Malokdo je na to pripravljen. Televizorji bodo ugasnili, računalniški sistemi razpadli, brezžična telefonija utihnila, električne povezave bodo prekinjene. Kdo bo še znal živeti?
Scenarij je strašen, toda zelo verjeten. Kdo lahko ob tem zamahne z roko? Stvari, ki so danes tako pomembne, ne bo več. Kaj bomo potem?" (Vir: isto, str. 111-112)
»Poskušajmo spet najti stik z naravo.« (Vir: isto, str. 184)
»Bi si bilo morda vendarle vredno pripraviti načrt za preživetje?« (Vir: isto, str. 185)
»Potrebujemo drugačno vzgojo in pripravo na prihodnost. Če bosta glavna razvajenost in pomehkuženo potrošništvo, se nam slabo piše.« (Vir: isto, str. 113)
»Če bomo visoko ozaveščeni, nas ne bo zgrabila panika. Kljub temu pa je dobro imeti vsaj osnovno predstavo o tem, kako se prehraniti in kako se ogreti. Tudi preskrba s pitno vodo bo marsikje težavna.« (Vir: isto, str. 187)


»Težava je v tem, da je človek danes preveč pohlepen, prehitro se razvadimo, malenkosti nam nič več ne pomenijo.«
»Več bi si morali vzeti zase, za sočloveka, domačo žival, ptice zunaj… Vse nam je prineseno in samoumevno, smo pomehkuženi in zelo razvajeni.«
»Rekel bi, da je treba mlade čim prej navaditi na to, da razmišljajo s svojo glavo. Življenje je tisto, kar pride zunaj šole, in vse, kar potrebuješ po njej.«


»Navzven se zdi, da je veščina preživetja …mi, potrebna je celo več kot si mislite. Ljudje preko celega sveta bodo potrebovali vsaj osnovno znanje …sedaj pa jo že potrebuje manjša grupa profesionalcev, …Zapomnite si, če je prisotna panika v situaciji kjer je … odločitev, bo to najverjetneje vaša zadnja napaka.« (Vir: www.survival-nature.com/ 01. 06. 2006)

»Nekdanja kultura in način življenja izginjata. Ljudi je vse bolj strah narave in se zato odmikajo od nje, včasih pa so jo morali obvladati in poznati, da so lahko preživeli. Če imaš nož in pištolo, še ne pomeni, da lahko preživiš, če pa veš, katera rastlina je užitna ter kako in kje poiskati vodo, potem je možnosti več. Bistvo preživetja je, da si ne glede na to, kaj se zgodi, znaš pomagati ter narediti in poiskati stvari, ki jih nujno potrebuješ, torej ogenj, vodo, hrano, orodje in orožje.

(Vir: Šket, Valerija: Ko za preživetje v divjini zadostuje znanje, članek, Glasilo SLOVENSKA VOJSKA, 9. julij 2004, letnik XII, št. 12, str. 16-17)


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev