Po meso v pekarno

25. julij 2011 ob 20:27 | 83
Pred časom smo v gimnaziji pri angleščini prišli do neke čudne angleške besede. Kebab. Kaj bi to lahko bilo, nas je vedelo nekaj svetovljanov pa tudi jaz nisem bil čisto ziher. Še sam ne vem, kdaj in kako so se od nekod vzeli mojstri kebaba, ki so takoj postali dostojna konkurenca buregdžinicam. Kebab je postal tako popularen, da so ga začeli peči tudi šiptarji, Nobel burek na Miklošičevi je na račun roštilja za kebab celo ukinil sladoled. Zdaj, manj kot deset let po gimnazijski blamaži, smrdi po čebuli in počasi cmarjenem mesu od železniške postaje do Slovenske ceste. Danes je videti, da slovenska narodna jed ni samo picaburek, ampak tudi kebab. Hrana za revne in bogate. Kebab v vsako slovensko vas! Če je bila nekoč znamenje napredka picerija, je to danes kebab. Has, ki ima svoj obrat pod našim uredništvom, prodaja najdražjega v Sloveniji, čeprav je daleč najpočasnejši.
Vedno več je tudi pekarn. Na Viču jih imam v radiju dobrih petsto metrov okoli stanovanja vsaj pet, če ne štejem najbližjega Mercatorja, seveda. Kdo vse to pokupi, ne vem, imajo pa očitne težave z obstankom, šesta izmed meni bližnjih pekarn v Rožni dolini je pred kratkim propadla. Zato je vedno več kvazi inovativnih pristopov v smislu veselih pekov – Happypek se sliši, kot bi šlo za multinacionalno tvrdko iz Kanade, a je pravzaprav blagovna znamka Pekarne Blatnik iz Dobrepolja.
Tudi v Viški pekarni 2 na Cesti na Brdo so se lotili nečesa novega.
Junija, ko je udaril prvi vročinski val, sem po slabe pol ure končno prikolesaril iz službe in mimogrede skočil še po kruh. V Viški pekarni 2 pa ne dobrih 30, ampak vsaj 50 stopinj! Prodajalka je na škrge dihala v sami spodnji majici, meni pa se je moker madež na hrbtu v trenutku razširil še za nekaj centimetrov in ven sem prišel zabuhel kot tisti penzionisti, ki pretiravajo v savni. Da ne govorim o smradu!
Prideš po žemljico in krof, ven pa prideš ves prešvican in smrdljiv od čebule in počasi cmarjenega mesa.
No, ampak je kar dober kebab.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev