In mošt je vino postalo - kdo je Martin?

07. november 2009 ob 11:30 | 561
slika


Današnjo prvo Martinovo soboto, druga bo prihodnji teden, bodo zaznamovala slavja ob svetem Martinu, pa tudi poostrene policijske kontrole. In kje so že začeli s krstom mošta v vino pri nas? Ali veste kdo je bil sveti Martin?Vse od jutranjih ur se Martinovanje odvija v novomeškem BTC Cityju. Čakajo tudi na pohodnike, ki so se zjutraj odpravili na Martinov pohod na Trško goro.

V Metliki Martina častijo na sejmu. Pripravili so stojnice z mladim vinom, pečenim kostanjem, belokranjskimi kulinaričnimi dobrotami, domačo obrtjo, ekološko pridelano hrano, zelišči, delavnice za otroke na grajskem dvorišču, bolšji trg, kulturni program.

V sevniški občini bodo Martina slavili na Studencu ob 14.uri s povorko, na kateri bodo prikazali vinogradniška opravila in običaje.

Ob 14.30 pa pa bodo začeli z martinovanjem na Otočcu.

V Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju pa bodo sv. Martinu kar zapeli, in sicer Vinogradniški oktet Šentjernej jutri ob 18-ih pripravlja Martinov koncert.

Kdo je Martin?

Rodil se je leta 316 v Sabariji. Nekaj let je delal kot vojak, nato pa je bil posvečen v mašnika, ustanovil je samostan, nato pa je bil izvoljen za škofa. Umrl je leta 397.

Na Slovenskem je sveti Martin predstavljen kot usmiljen vojščak, ki sleče svoja oblačila, da bi jih dal revežu. Kasnejša legenda pa govori o goseh, ki naj bi izdale svetega Martina. Tako naj bi gosi, na dan njegove smrti morale umreti, ker so ga izdale.Martinovo praznujemo 11. novembra, saj na ta dan goduje sveti Martin. V Sloveniji je ta praznik zelo priljubljen, posebej zato, ker je povezan z vinom, ki je slovenska nacionalna pijača.

Na ta dan naj bi se mošt spremenil v vino, tako da je potrebno to novo vino poskusiti in to je dober izgovor za praznovanje.

Večina praznuje martinovo na soboto ali nedeljo. Je nekakšen jesenski zahvalni praznik predkrščanskega izvora. Ta šega iz preteklosti se je ohranila vse do danes.

Na naših mizah se najpogosteje najde gosja ali puranova pečenka, mlinci, ter novo vino.

In še ena zanimivost. Nekoč so govorili, da če je prsna kost v Martinovi gosi rjava, bo baje zelo mrzla zima, če pa je le-ta bela, bo veliko snega.
slika


Komentarji 3

če želiš komentirati, se
Anna45
Anna458 let nazaj

lepo je kaj vedeti zakaj Martin....in martinovanje....
slikica je pa čisto po tvojem okusuuuu...pa mal po mojem tudi

Buhteljcek
Buhteljcek8 let nazaj

ne morm pomahat-

pomladna
pomladna8 let nazaj

zato le po pameti Martinovajte,da ne ostanete brez vozniške,ker kontrole so zelo goste,tudi po dva policijska avta sta na enem mestu

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev