kategorije

Obletnica terorističnih napadov na ZDA - 11/9

11. september 2009 ob 13:53 | 518
slika


Američani se bodo danes spomnili najhujših terorističnih napadov na njihovem ozemlju v zgodovini, ki so ZDA pretresli 11. septembra 2001, tokrat prvič brez predsednika Georgea Busha, ki je po napadih sprožil svetovno vojno proti terorizmu, ki jo njegov naslednik Barack Obama nadaljuje na "prijaznejši način".

Teroristi mreže Al Kaida so 11. septembra 2001 v ZDA ugrabili štiri potniška letala. Eno je treščilo v center ameriške vojaške moči, Pentagon, dve v simbol ameriške gospodarske prevlade, dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, ki sta se povsem porušila, eno letalo pa se je po domnevnem in uradno sprejetem uporu potnikov zrušilo na travnik v Pensilvaniji. Namenjeno naj bi bilo kongresu ali Beli hiši. Napadi so zahtevali skupaj 2993 smrtnih žrtev iz kar 90 držav sveta in so korenito spremenili podobo ZDA doma in po svetu.

Administracija predsednika Georgea Busha uvodoma ni posvečala veliko pozornosti nevarnosti terorizma in Al Kaide, po 11. septembru pa se je obrnila za 180 stopinj in začela sprejemati ukrepe, ki so porazno vplivali na ameriško podobo v svetu. Svet je bil po napadih na strani ZDA, kar je trajalo do leta 2003, ko se je Bush odločil napasti Irak, ki z napadi ni imel ničesar, namesto, da bi dokončal delo v Afganistanu, kjer je imela Al Kaida z vrhovnim šefom Osamo bin Ladnom svojo bazo.

Osama bin Laden je še vedno na prostosti, domnevno na zahodu Pakistana, talibani, ki so imeli v Afganistanu oblast do ameriške invazije, pa znova pridobivajo na moči. Bushev naslednik Barack Obama se je odločil, da vojno v Iraku postopoma sklene ter se posveti Afganistanu in Pakistanu, s čimer se ZDA vračajo v jesen in zimo 2001. Vendar vojna v Afganistanu, podobno kot iraška, vse bolj izgublja popularnost tudi v ZDA, kjer do ponovitve napadov več ni prišlo.

Američani so se medtem sprijaznili s tem, da se je potrebno sezuti na letališčih, s preverjanjem dokumentov pri vstopu v vsako nekoliko večjo zgradbo, sprijaznili so se z mučenjem ujetnikov, taboriščem Guantanamo, prisluškovanji brez sodnih nalogov, izročanjem ljudi v tretje države, kjer so lahko izpostavljeni mučenju, ter zapiranjem osumljencev brez obtožnice in za nedoločen čas. Obama želi to spremeniti, vendar mu za zdaj ne gre preveč dobro od rok. Mučenja je prepovedal, ob glasni opoziciji nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, napovedal je zaprtje Guantanama, ob opoziciji kongresnih republikancev in celo njegovih demokratov.

Obama, ki je lani na 7. obletnico terorističnih napadov kot predsedniški kandidat z republikanskim tekmecem na volitvah Johnom McCainom obiskal New York, bo praznik obeležil z obiskom Pentagona in imel govor. Že aprila letos je podpisal predsedniški ukaz, s katerim je 11. september določil za nacionalni dan služenja in spomina, poimenovan po pokojnem senatorju iz Massachusettsa Edwardu Kennedyju. Po vseh 50 državah ZDA bodo Američani, poleg rednih spominskih slovesnosti, obenem opravljali dobra dela, od zbiranja hrane in denarja do pomoči pri gradnji in obnovi.

Slovesnosti bodo tudi na travniku v Pensilvaniji in v New Yorku, kjer je bilo tragičnega dne največ žrtev. Nad prizoriščem napadov tradicionalno svetita dva reflektorja v spomin na porušeni stolpnici, na kraju napadov na jugu Manhattna pa bodo sorodniki žrtev in prostovoljci tudi tokrat prebirali imena žrtev ter prekinili slovesnost s štirimi minutami molka. Dve za trenutek, ko sta letali trčili v stolpnici, in dve ob trenutku, ko sta se zrušili.

Po uvodnih izrazih kljubovanja in obljub po bliskoviti obnovi, je z leti postalo jasno, da temu ne bo tako, saj je v New Yorku kmalu prišlo do sporov med lastniki zemljišč, sorodniki žrtev, najemniki in načrtovalci obnove. Pentagon je obnovljen, v New Yorku pa je iz luknje šele sedaj začela rasti bodoča najvišja stolpnica v ZDA, ki bo merila v višino 1776 čevljev, kar je letnica ameriške osamosvojitve. WTC je tako še vedno veliko gradbišče, na katerem so dokončali le eno od po novem petih predvidenih stolpnic. Obnova se bo po zadnjih ocenah zavlekla tja do leta 2014.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
JunkHunter
10 let nazaj

To je samo izgovor Amerike,da se vtakne tja,kjer ima profit!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev