RAZJASNIMO SI NEKAJ IZRAZOV

26. januar 2010 ob 18:48 | 290

HD, DVB-T, DVB-C, MPEG4, AAC, HDMI - ali veste, kaj pomenijo?

Slovenija bo letos izklopila analogne televizijske oddajnike. Če ne boste pravočasno kupili digitalnega pretvornika ali novega televizorja, boste ostali brez slike in zvoka. A preden se odpravite v navadno ali spletno trgovino, preberite, kaj pomenijo najrazličnejše oznake. Da se ne bo zgodilo, da boste nov televizor prinesli domov, nato pa ugotovili, da vam je trgovec prodal mačka v žaklju.

SD, HD, Full HD, HD Ready - te kratice označujejo ločljivost slike in nimajo nobene povezave s tem, ali je televizor zmožen sprejemati tudi digitalen televizijski signal. Kratica SD označuje standardno ločljivost (Standard Definition). Danes jo boste le redko kje še našli, saj skoraj vsi novi televizorji omogočajo prikazovanje slike vsaj v ločljivosti 1280 x 720, kar so proizvajalci in trgovci spretno poimenovali HD Ready. To namreč še ni prava visoka ločljivost; o njej govorimo, kadar zmore televizor prikazovati sliko v ločljivosti 1920 x 1080 oziroma komercialno poimenovani Full HD. Pojavljajo se tudi oznake 720p, 1080p ter 1080i. Te prav tako označujejo ločljivost, dodana črka zraven pa pove, kako televizor izrisuje sliko - progresivno (p) ali prepleteno oz. v angleščini interlaced (i). Če želite pravo Full HD sliko, pazite, da kupite televizor z oznako 1080p.

HDMI, VGA, USB - te oznake govorijo o priključkih in prav tako nič ne povedo o sposobnosti sprejema digitalnega televizijskega signala. Oznako HDMI mnogi povezujejo z visoko ločljivostjo in digitalno televizijo, kar je v določeni meri sicer prav, a v še večji meri narobe. HDMI res pomeni High Definition Media Interface, toda prisotnost HDMI priključka na televizorju še ne pomeni, da boste na njem resnično lahko uživali v sliki polne visoke ločljivosti (Full HD, 1920 x 1080). Enako HDMI tudi ne pomeni "digitalne televizije", kot jo mnogi dojemajo, predvsem pa ne tega, da bo televizor s HDMI priključkom lahko sprejemal tudi digitalen televizijski signal. Podobno lahko rečemo tudi za VGA in USB. Že res, da omenjeni oznaki poznamo iz sveta računalništva in ju zato večina povezuje s pojmom "digitalno", toda z njima ne bomo rešili problema prehoda z analognega na digitalno televizijsko oddajanje.

DVB-T, DVB-C - Ti kratici označujeta sposobnost sprejema digitalnega televizijskega signala. DVB-T pomeni, da televizor lahko sprejema digitalni signal preko strešne ali sobne antene, DVB-C pa označuje zmožnost sprejema digitalnega kabelskega signala. A četudi ima televizor oznako DVB-T, to še ne pomeni, da boste z njim lahko še naprej gledali TV Slovenija, Pop TV, Kanal A, TV3 ...

MPEG4, AAC - Slovenija se je pri vpeljavi digitalnega zemeljskega televizijskega oddajanja (DVB-T) odločila za video kodek MPEG4 ter avdio kodek AAC. Da bi lahko s svojo anteno sprejemali slovenske kanale tudi po izklopu analognih oddajnikov, bodite pozorni na ti dve oznaki. Če se boste z željo po prihranku odpravili po televizor čez mejo, pozor! Italija se je denimo odločila za kodek MPEG2, kar pomeni, da tam kupljeni televizorji večinoma ne bodo delovali pri nas (razen, če imajo vgrajeno podporo tudi kodekoma MPEG4 in AAC).

4:3, 16:9 - Ti oznaki označujeta razmerje stranic zaslona. Televizorjev z razmerjem stranic 4:3 skorajda ni več mogoče kupiti, pa tudi televizijske hiše so večinoma že vse prešle na oddajanje v formatu 16:9. Če vam kdo ponuja televizor s tem razmerjem stranic, se lepo zahvalite za obujanje nostalgije ter odidite drugam, saj vendar nočete gledati televizije s črnima črtama zgoraj in spodaj. Oznaka 16:9 je torej tista prava. A naj vas kakšen nepoučen trgovec tudi tukaj ne zavede. Podatek o razmerju stranic ne pove ničesar o ločljivosti in pripravljenosti na digitalni signal. Mnogi namreč oznako 16:9 avtomatično povezujejo z visoko ločljivostjo ("aja, to je tista široka televizija, ja, ta pa je potem zihr HD"), kar seveda ne drži. Tako kot ne drži, da je zaradi omenjenega razmerja stranic televizor "digitalen".

Komplicirano? Niti ne. In lahko ste veseli, da ne kupujete avtomobila. Tam znajo trgovci v nekaj minutah iz rokava natresti toliko kratic, da na koncu podvomite še v svoje ime in priimek.

Preden se boste odpravili v (spletno) trgovino po nov televizor, še enkrat pozorno preberite zgornje vrstice. Če se pojavi še kakšno vprašanje, na katerega nismo odgovorili, pa nam ga zapišite v komentarjih. Z veseljem vam bomo pomagali.

Priporočamo še: Slovenija bo izklopila analogno TV - kaj morate vedeti, da ne boste ostali brez slike?

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev