Šibenik vodnik potovanja

18. september 2009 ob 08:40 | 603
Šibenik zgodovina in kultura

slika
slikaSibenik Šibenik je zgodovinsko mesto v centralnem delu Dalmacije. Glavno je mesto Šibensko- Kninske krajine in najstarejše mesto v Hrvaškoj. Nahaja se na območju kje reka Krka vpliva v Jadransko morje. Okoli Šibenika se nahajajo številini nacionalni parki, parki narave in slapi.

Šibenik je znano zgodovinsko in kulturno mesto, Sibenik is a famous historical and cultural town, prvič omenjeno v dokumentu kralja Petra Krešimira ki je bival v utrdbi Sv. Mihovil. Med preteklimi časi, mesto je imelo precej monarhij kot so: Hrvaško- Ugarska, Benečanka, Avstrianska ipd. in vsi tisti so puščali dokazilal bivanja.

Najpomembnejša dediščina in renesančna stavba v mestu je katedrala Sv. Jakova. Mesto ima lastne skrivnosti in znano palačo vojovde katera notranjost skriva mestne vrtine. Še ena značilnost mesta je najstarejši Ljudski orkestar v Hrvaškoj kateri se je zmenjal čez zgodovino vendar je še vedno uspel ohraniti nacionalne običaje.

To lepo mesto ima blago mediteransko klimo z veliko sončnih dneh, tu skoraj ni nič dežja. Tukaj prevlada bura in jugo kot dominantni vetrovi na Jadranu, tudi maestral ki prinaša svežino v poletju. Okraj Šibenik ima 1,000 km2 in ga tvorijo otoki, obali predeli in notranjost Dalmacije. Cela krajina ima 242 otokov, otočkov in čerih.

Turizem je najpomembnejši vir in dejavnost, hitro se razvija zaradi lepe riviere, plaže, znanega hotelskega kompleksa Solaris in zelo atraktivnega mesta Vodice. Šibenik je tudi znan kot ekonomsko in kulturno središče katero ima gledališča, festivale, plese...

Sibenik City and Port
Šibenik umetnost


Šibenik je najstarejše mesto v Hrvaškoj in ima bogatu zgodovinsku pomembnost. Znan je zaradi festivalih: Mednarodni otroški festival kateri je tudi blagovna znamka mesta preteklih 40 let. To je edinstveno dogajanje katero promovira pomembnost otrokov in mladine, izobrazbe in ustvarjalnosti.

Obstajajo številni drugi festivali : Šibensko kulturno poletje , Šibenski srednjeveški sajem, Sajem starin in kolekcionarstva Šibenik, Imperialna regata, Večeri dalmatinske šansone, Klapske večeri in več.

Obstaja samo eno ampak pomembno gledališče v Šibeniku. To je prostor visoke tradicionalne pomembnosti. Nahaja se v bližini Palače vojvode in čez stoletja je bilo edin prostor kje so se ljudje starega Šibenika zabavali.

Pomembna je mestna galerija, Galerija Sv. Krševana. To je prostor kje umetniki imajo individualne razstave. Galerija tudi organizira kretivne delavnice za mladino in odda svoj prostor drugim inštitucijam za njihove kulturne prireditve. Zadnjič, galerija Di Decor ka se nahaja v središču starega mesta.

Šibenik muzeji


Muzeji so prostori kje se dediščina, kultura in zgodovina spajajo v eno. Muzeji so: Muzej Šibenik oddvojen v dve kategorije; 1. arheološka kje so spojeni prazgodovina, staroveški, srednjeveški in podvodni izsledki; 2. Zgodovinski in etnološki katerega sestavljajo fotografije, orožja, arhivarski material, grafike in kamniti spomeniki.

Še en zanimiv muzej so šibenske vrtine katere skrijejo zaklad v katakombami spod stare trdnjave. Združi vizualno predstavitev zgodovisnkih dejstev in delovanj katere so vplivale na Šibenik v sodobni kulturi. Pred davnimi leti vrtline so bile glaven izvor vode za populacijo. Danes je dragocena zgodovinska atrakcija skritih zakladov in tajni.

Trdnjave Sv. Nikole in Sv. Mihovila so prostori kje je največji del razstavah, prezentacije knjig, različne prireditve in klasični glasbeni koncerti.

Šibenik nočno življenje


Mestna ponudba je zožana ampak mesto ima velik zabaviščen program čez poletje. Mesto Šibenik, tudi in okolje imajo svetski znane klube kot so: Hacienda, Vodice, Inside Šibenik, Aurora Primošten. Zanimivi bari so: Cafe Bar Admiral, Cafe Bar Caleta kateri je galerija v staremu mestu in več.

Sibenik dan / kaj delati


Šibenik je prostor za zaljubljence v adrenalin in dobro zabavo. Ponuja: Bungee Jump na šibenskemu mostu, potapljanje, paintball, rafting na reki Krki, Jeep Safari, planinarjenje, kolesarjenje, izleti v nacionalne parke, parke narave in lepe slape.

Šibenik servisne informacije


Policija 92; Gasilska enota Department 93; Urgenca 94; Avtobusna postaja 368-368; Letališče Split 021/203-555 - Letališče Zadar 023/205-800; Pristanišče 217-217 / Trajekt 213-468; Touristični biro 214-411 / 214-448; Železnice 333-696; Generalne informacije 981.
Za več podatkov obiskajte turistični biro ali info center.

Šibenik kako pridete


Avtobusom obstaja regularna povezava čez Hrvaško, vlakom, letalom do letališča Split in Zadar z organiziranim avtobusom do Šibenika, ladjom vsako obalno mesto ima lastno pristanišče, z osebnim avtomobilom kateri je zanesljiv in nezavisten transport.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
stankapet
stankapet8 let nazaj

Zelo lep opis.. hvala za priporočilo, Miran.. :)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev