kategorije

Trenje med pnevmatikami in cesto pozimi skoraj desetkrat manjše kot poleti

05. januar 2016 ob 11:17 | 177

Čeprav ustrezne pnevmatike niso edini pogoj varne vožnje po zasneženi cesti, te vendarle predstavljajo edini fizični stik avtomobila s cesto. Oprijem asfalta se v zimskih mesecih pogosto znatno poslabša. Če ima trenje lahko najmanjši koeficient 0, največjega pa 1, ki se mu približa stik gume na povsem suhem asfaltu. Ta koeficient že na mokri cesti pade na okrog 0,7, na zasneženi cesti na 0,15, v primeru poledenele ceste pa na vsega 0,08. Pozimi je torej trenje med pnevmatikami in cesto skoraj desetkrat manjše kot sredi poletja.
"Po ravni zasneženi cesti se ni težko peljati hitro, težko se je predvsem ustaviti"
Na zasneženo avtocesto nikar z letnimi gumami. Na zasneženo avtocesto nikar z letnimi gumami.
Na cesti pa se je treba tudi zavedati, da se vožnje po snegu marsikdo tudi ustraši in vozi še počasneje, kot bi bilo to treba. Razlike med najhitrejšimi in najpočasnejšimi vozniki so v Sloveniji velike že poleti, pozimi pa so ta nasprotja še izrazitejša. Neki švedski gost je nekoč v šali dejal, da še nikjer ni videl, da bi ljudje po suhi cesti vozili tako hitro in po zasneženi cesti tako počasi kot prav v Sloveniji.
"Po ravni cesti se je tudi po snegu z zimskimi pnevmatikami mogoče peljati hitro, marsikdo pa se ne zaveda, kako težko se je na drseči podlagi ustaviti. Zavorna pot je tudi dvakrat ali trikrat daljša. Izpostavil bi tudi mlade voznike, ki so izpit naredili letos poleti. Do zdaj so že prevozili morda nekaj tisoč kilometrov, dobili samozavest, a zdaj naleteli na povsem nove okoliščine. Žal opažam, da se še vedno na avtocesto zapelje marsikdo tudi z letnimi gumami. Osebno menim, da to ni le prekršek, ampak kar kaznivo dejanje," pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.
Deset nasvetov za vožnjo po zasneženi cesti
Deset nasvetov za vožnjo po zasneženi cesti
- hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča,
- povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami,
- zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
- ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
- zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
- vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
- ob vožnji v klanec izklopimo elektronski sistem proti zdrsavanju koles,
- zavorni sistem ABS v snegu ni tako učinkovit kot na suhi ali mokri cesti,
- v avtomobilu imejmo metlico, lopato, toplo odejo, dodatno vodo za čiščenje stekel,
- hladnega motorja ne priganjajmo v visoke vrtljaje.
Obilnejše snežne padavine na obremenjenih slovenskih avtocestah vsako leto povzročijo precej nevšečnosti. Obilnejše snežne padavine na obremenjenih slovenskih avtocestah vsako leto povzročijo precej nevšečnosti. Pin It

Pozimi je treba na cesti pričakovati nepričakovano
Preden sedete v avtomobil, ga je treba dobro očistiti. Preden sedete v avtomobil, ga je treba dobro očistiti.
Temelji varne vožnje pozimi se seveda postavijo, še preden se na pot sploh odpravite. Avtomobil mora biti ustrezno očiščen, predvsem pred vožnjo po avtocesti je priporočljivo preveriti oziroma dotočiti tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. V avtomobil pozimi spadajo pripomočki, ki nam v težavah lahko zelo pomagajo.
To so tako kabli za priključitev akumulatorja na drugi avtomobil, v času snežnih padavin sta v avtomobilu skoraj nepogrešljivi metlica in lopata, za primer spremenljivega vremena ali zastojev pa tudi topla odeja in pijača. Kdor se z avtomobilom odpravlja v višje ležeče kraje, bo v prtljažnik bržkone postavil tudi verige. Nameščanje teh je priporočljivo pred zimo preskusiti v domači garaži ali pa zunaj v lepšem vremenu.
Poudariti velja, da je treba še pred vožnjo odrositi vsa stekla in da med vožnjo ni priporočljivo klimatske naprave nastaviti na previsoko temperaturo. Toplota voznika uspava, tako imenovani mikrospanec pa je ena največjih nevarnosti v današnjem prometu in po nekaterih raziskavah že presega tudi vožnjo pod vplivom alkohola in nedovoljenih drog. Spanec med vožnjo je še posebej nevaren v zgodnjepopoldanskih urah, ko se z avtomobilom peljemo iz službe domov.
Pozimi brez priganjanja hladnih motorjev
Ob nizkih temperaturah je treba paziti tudi na pravilno upravljanje z avtomobilom, saj so motorji takrat še bolj občutljivi. V prednosti so bencinski motorji, ki se zaradi slabšega izkoristka prej segreje. Enako velja tudi za potniški prostor. Pri avtomobilih z dizelskim motorjem, ki nimajo posebnih dodatni grelnih sistemov, traja ogrevanje dlje. Ne glede na bencinski ali dizelski pogon pa hladnega motorja ne smemo priganjati v visoke vrtljaje.
"Na tem mestu je treba večjo pozornost nameniti motorjem s prisilnim polnjenjem – predvsem tistim s turbino, ki jih je danes vedno več. Turbina namreč deluje pri izjemno visokih temperaturah, čemur je prilagojeno tudi mazanje. Olje, ki skrbi za to, pri nizkih temperaturah ne opravlja svojega dela optimalno, zato od hladne turbine ne smete zahtevati preveč," slovenskim voznikom svetujejo pri AMZS.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev