kategorije

EMPATIJA

20. maj 2019 ob 18:40 | 77
Empatija je osjećanje tuđih emocija do te točke kada se empat može poistovjetiti sa osobom primajući dublje emocije koje nisu prikazane na površini. Ljudi često prikazuju različite ekspresije što je naučena karakteristika skrivanja emocija u današnjem društvu koje zahtjeva to od nas. Empat osjeća istinu iza maske i ponašat će se suosjećajno kako bi pomogao toj osobi da se izrazi, na taj način osobe se opuštaju i osjećaju manje usamljene.
Empati osjećaju svoju obitelj, prijatelje, bliske ljude, potpune strance, životinje, biljke i nežive objekte. Obzirom da empatija nije vezana za prostor i vrijeme empati mogu osjećati ljude i stvari i na daljinu. Neki su osjetljivi na životinje (npr. šaptači konjima), na prirodu, planetarni sustav, mehaničke uređaje ili zgrade, a neki imaju kombinaciju gore navedenih primjera. Empati imaju veliku mogućnost razmjevanja Empati su izrazito osjetljivi. Osjetljivost je pojam kojim se opisuje sposobnost doživljavanja tuđih emocija i osjećaja. Empati posjeduju veliku mogućnost razumjevanja koja često prati samu empatiju pa su tako suosjećajni i uviđajni prema drugima.

Empati su poput svjetionika. Čak je i potpunim strancima lagano otvoriti se pred empatima i prije nego to shvate potpuno su otvorili dušu i život pred empatom bez da su to svijesno htjeli. Na podsvjesnoj razini osoba instinktivno zna da će ju empat saslušati sa suosjećajnim razumjevanjem. Ovo su slušatelji života. Empati su često rješavatelji problema, mislioci i učenici mnogih stvari. Što se tiče empata, ako postoji problem, mora postojati i rješenje. Često će tražiti sve dok ne nađu to riješenje pa barem radi mirnog sna.

Ovaj tekst je slobodan osobni prijevod teksta autora Christel Broederlow, objavljenog 2002. u izvještaju o empatima - The Empath Report 101. Nadam se da vam je koristio, nešto vas naučio i mene i vas - u nošenju sa vlastitom empatijom.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev