kategorije

državno amatresko prvenstvo v minimoto 2008

25. september 2008 ob 16:15 | 1809
reportaza zadnje dirke na krtodromu koper.AP MINIMOTO SLOVENIJE
Koper- Amatersko prvenstvo v minimoto Slovenije je z zaključno dirko v Kopru pri koncu. Po razburljivih 6 dirkah po slovenskih dirkališčih smo dobili nove prvake v vseh kategorijah.

V soboto 20.9.2008 na kartodromu v Kopru se je odvijala zadnja letošnja preizkušnja v minimoto veljavna za naslov prvaka AP MINIMOTO SLOVENIJE. Po uspešno odvoženih 5. dirkah po stezah Slovenije (Ljubečna, Krško in Koper) so se tekmovalci v zgodnjih jutranjih urah pripravljali na odločilno dirko, ki bo prinesla nove prvake, saj so bili tekmovalci v vseh 6ih kategorijah izenačeni in morebitne napake bi prinesle slabši položaj na končni lestvici.

Pri AP Otroci do 12ega leta so se za prvo mesto potegovali trije vozniki Christian Segala, Nejc Golob in Bernard Javornik. Prvo štartno mesto si je z odlično vožnjo privozil Christian Segala s časom 41,407 in tako pridobil prednost pred Bernardom Javornikom, kjer bi mu zmaga prinesla naslov najboljšega juniorja. Na sami dirki je z vožnjo brez napak slavil Christian Segala, sledil mu je Golob Nejc in Olio Andreja medtem, ko je Javornik Bernard zaradi okvare moral predčasno končati tekmo. Tako je v skupnem seštevku prvo mesto v AP otroci slavil Christian Segala (118 točk) z dvema zmagama, enim drugim mestom in tremi tretjimi, sledil mu je Nejc Golob (106 točk) s štirimi drugimi mesti in dvema četrtima, tretji pa Bernard Javornik (95 točk), ki je zmagal na treh dirkah in na eni bil drugi, vendar pa dveh ni zaključil. Pohvaliti pa je potrebno vse letošnje tekmovalce, ki so nam pričarali zelo zanimive dvoboje.

V kategoriji AP 1 senior zračni pa smo priča dejanskemu dvoboju med Jako Tomičem in Pavlom Čehom. Slednji je moral priznati premoč Jaki Tomiču, ki je z časom 41,949 slavil tako na uradnem treningu kot na dirki. Poudariti je potrebno, da je v kategoriji bilo 10 tekmovalce. Pri končnem vrstnem redu prvenstva je slavil Jaka Tomič (125 točk) z 5 zmagami in eno nedokončano dirko, sledil mu je Pavel Čeh (121 točk) z eno zmago, štirimi tretjimi mesti in enim tretjim, na tretje mesto se je uvrstil Teo Čeh (75 točk) z enim drugim mestom, dvema tretjima, enim četrtim in enim šestim.

Kategorija AP 2 je bila pa poslastica za vse gledalce in tekmovalce, saj so svoje sposobnosti preizkušala dekleta v kategoriji do 50 ccm zračno hlajeni. Vedno večje število tekmovalk je dokaz za močno zanimanje nežnejšega športa za minimoto. Vse voznice so se izkazale po svoji vožnji in zagriženosti. Celotno sezono sta si Nina Novak in Roberta Pourich izmenjevale prvo in drugo mesto tako, da je bila živčnost pred zadnjo preizkušnjo na vrhuncu. Prvi štartni položaj si je priboril Roberta Purich pred Nino Novak. Slednja je po napaki na štartu in zdrsu na progi morala priznati premoč tekmici Roberti. Odrezali so se tudi Tanita Šimunič, Travner Nikolina in Valerija Štamcar, ki so bile z dirke v dirko boljše. V skupnem seštevku pa je Roberta Purich (135 točk) slavila pred Nino Novak (135 točk), odločujoč je bil seštevek prvih štartnih položajev na vseh dirkah, saj sta si po zmagah bili izenačeni. Tretja je z odličnimi vožnjami bila Nikolina Travner (88 točk).

Ap 3 kategorija je vzbudila največ pogledov, saj so se na stezo podali mini prikoličarji – mini sidecar-ji. Pet posadk se je borilo skozi prvenstvo za najboljša mesta, na zadnji preizkušnji pa so nastopile le tri, ostali dve pa sta zaradi poškodb tekmovalcev odpovedali boje. Po pričakovanju se je boj za prvo mesto tako na dirki kot na prvenstvu bil med posadko Čeh in Tomič/Hriberšek. Slavila je posadka Čeh, ki je z štirimi zmagami in enim drugim mestom ter diskvalifikacijo bila skupno boljša od posadke Tomič/Hriberšek, sledili so še na tretjem mestu Javornik/Golob, sestri Dobrovnik ter Sulli/Miklavec. Za prihodnje leto vsi tekmovalci napovedujejo še boljše predstave in izboljšana vozila, saj se v tej kategoriji dovoljene tudi bolj drastične predelave.

Pri eni najhitrejših kategorij AP Open 1, kjer so dovoljeni agregati do 50ccm vodno hlajeni in dosežejo po 15 konjskih moči in omejeno težo voznika z opremo do 90 kg pa je bil pred zadnjo preizkušnjo v sezoni pet naskakovalcev prvega mesta. Ta kategorija je bila tudi najbolj množična, saj je štela 20 tekmovalcev. Prvo štartno mesto je dosegel Savaroni Luca s časom 36.836. Po razburljivem štartu so tekmovalci prikazali odlično dirko z množico prehitevanj, za najbolj razburljive trenutke pa je poskrbel Matjaž Leban, ki je po napaki v 8 krogu zdrsnil na četrto mesto, nato pa je izjemno hitro prilezel do drugega mesta in pričel boj z Ferrari Marcom za prestižno zmago na Kartingu Koper. Dva kroga pred koncem mu ga je uspelo prehiteti in zmagati ter požeti velik aplavz navijačev. Tretji za njimi je bil Digiorgio Danilo sledil mu je Savaroni Luca. Smola je doletela našega izolskega favorita Marka Vlašiča, ki je zaradi tehničnih težav predčasno zapustil progo. V skupnem seštevku je slavil Luca Savaroni (102 točki), sicer brez zmage na letošnjem prvenstvu, vendar z konstantno dobrimi vožnjami in dobrimi uvrstitvami. Drugi v skupnem seštevku je bil Matjaž Leban (100 točk) tri zmage, eno tretje mesto, eno sedmo in brez ene dirke. Tretji po vrsti pa Marco Ferrari (90 točk) z izjemnima prvima dvema zmagama, vendar so ga nato pestile samo slabe uvrstitve do zadnje preizkušnje. Odlično četrto mesto je dosegel Danilo Digiorgio, sledili so mu še Nejc Šipek, Marko Vlašič, Tomaž Apčih, Miha Uranič, Peter Ivnik, marco Cattuzo, Manuel Sulli in še ostali tekmovalci. Omeniti je potrebno še prvo dekle, ki se je preizkusilo v Open klasi Roberta Purich z odličnim enajstim mestom.

Kraljevska klasa Ap Open 2 z dovoljenimi agregati do 50 kubikov vodno hlajenimi ki imajo 15konskih moci n težo voznika z opremo nad 90 kg je bila manj razburljiva, saj je dirkač Dejvid Rajčevič-Čupo po petih dirkah imel prednost19 točk pred drugo uvrščenim Edijem Žgavcem, kljub temu pa so za tretje mesto se potegovali kar trije tekmovalci Andrea Pugliese, Boris Biloslav in Matis Kolenc. Vseeno si je prvi štartni položaj zagotovil Dejvid z časom 37,117. Po odličnem štartu je prvo mesto konstantno držal Dejvid Rajčevič in zmagal, sledil mu je Edi Žgavec (tudi najstarejši tekmovalec v celotnem prvenstvu) iz roba proge je bučno navijala njegova skupina navijačev z vnuki na čelu. Tretje mesto je dosegel Andreja Pugliese. V skupnem seštevku je slavil Dejvid Rajčevič (145 točk), ki letos ni imel tekmecev v svoji klasi, Edi Žgavec (121 točk) je z konstantnimi uspehi dosegel drugo mesto, tretji z 67 točkami je bil Boris Biloslav, sledijo mu še Andrea Pugliese, Matis Kolenc, Edvard Koncilja, Dejan Kmet in še ostali tekmovalci. V kategoriji je bilo prijavljenih 14 tekmovalce.

Na drugi prezentacijski dirki so se predstavili še vozniki z mini Gp motorji. V upanju na razširitev te panoge pa so vsi fantje prikazali odlične vožnje in dosti dobre volje.

Tekmovanje Ap minimoto Slovenije za leto 2008 se je zaključilo uspešno z kopico novih zmagovalk in zmagovalcev, saj kljub vsemu vsak, ki je odvozil vsaj eno dirko je zmagovalec. Posebne pohvale pa gredo še vsem prostovoljcem na vseh dirkah sezone in seveda organizatorjem AMD Orjaki katere predstavnik in glavni akter je Igor Trifoni, Šd Karting Koper z Nenadom Borovnjakom in Borutom Miklavcem, Alešu Tomiču za odlične dve dirki v Celju in Dejanu Kmetu. Še enkrat hvala vsem in v prihodnjo sezono Ap.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev