Kako pridobijo (oz. kako si med sabo porazdelijo...) sredstva za obnovo objektov, ki so v lasti škofij, nadškofij in dr.

08. april 2012 ob 03:34 | 150
Na tem manjšem vzorcu si jasno predstavljamo sliko - na kak način delujejo oz. v kakšni simbiozi so naši "VIP" komercialisti in "cerkveno duhovništvo", njuna skupna točka je - finance in dobiček na različne načine.

"Celjski kriminalisti preiskujejo sum ponarejanja dokumentacije pri obnovi dvorca Betnava v Mariboru. "Zadeva nam je bila odstopljena zaradi povezave z Vegradom," pravi Damijan Turk, vodja oddelka za gospodarski kriminal na Policijski upravi Celje.

Podjetje Betnava naj bi skupaj z nadzornikom gradnje in izvajalcem – Vegradom – za določena dela, ki niso bila opravljena, izstavljalo račune ministrstvu za gospodarstvo. Podjetje se je namreč prijavilo na razpis za evropska sredstva in od ministrstva tudi prejelo 1,7 milijona evrov za prenovo dvorca Betnava.


Ne morem povedati, kdo je odgovoren za sporne posle.
Bernard Geršak, eden od lastnikov podjetja Betnava Zgodovinski pregled
Zanimivo je, da je bilo podjetje najprej v lasti šestih fizičnih oseb, vsaka od njih je v podjetje Betnava vložila 380 tisoč evrov. Gre za razmeroma neznane ljudi, za katerimi naj bi po naših informacijah stal prvi finančnik nadškofije Mirko Kraševec.

Januarja pa se je spremenilo lastništvo v podjetju Betnava, ki je zdaj v lasti petih duhovnikov. "Zato da bi rešili prejšnje lastnike," na naše vprašanje, zakaj je vstopil v lastništvo Betnave, odgovarja Bernard Geršak, eden od novih lastnikov.

"S preteklostjo nimamo nič," pravi Geršak. Na vprašanje, ali bodo lastniki zahtevali kakršnokoli revizijo preteklih poslov, glede na to, da prevzemajo obveznosti do ministrstva za gospodarstvo, pa odgovarja le, da se bodo "potrudili vrniti denar".

Sicer pa je dolg do ministrstva, ki je tudi vložilo kazensko ovadbo zoper podjetje Betnava, zavarovan s poroštvom mariborske nadškofije. Po naših podatkih je podjetje v prenovo Betnave vložilo še pet milijonov svojih sredstev in je v stečajno maso Vegrada tudi prijavilo za devet milijonov evrov terjatev.

Betnava "žrtev nekorektnega Vegrada"
V mariborski nadškofiji pa so danes dejali, da sta gospodarska uprava nadškofije in družba Betnava "žrtvi nekorektnega poslovnega odnosa družbe Vegrad", ki naj bi prenovila dvorec. Pojasnili so, da je zahteva za izplačilo javnih sredstev, ki jo je Betnava naslovila na ministrstvo za gospodarstvo, temeljila na dveh plačanih začasnih gradbenih situacijah, ki naj bi se zaključili do konca novembra 2009.

"Nismo potvarjali dokumentov"
Zahtevo so na ministrstvo naslovili po tem, ko je posvetovalni odbor za obnovo dvorca pridobil informacijo, da je pri gradbeni situaciji možno upoštevati tudi plačan gradbeni material – to jim je zagotavljal tudi Vegrad. Dodajajo: "Prepričani smo bili, da zahteva ni bila v nasprotju s predpisi, kar se je potrdilo tudi z izplačilom zahtevka s strani ministrstva za gospodarstvo. Zato zavračamo očitke o potvarjanju dokumentov, saj je bil edini cilj pravilna izvedba projekta in tudi prikaz gradbenih poročil."

in še en odlomek zapisa:
"Dejstvo pa je, da je mariborska cerkvena ustanova preko Gospodarstva Rast obvladovala oba finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, preko njih pa je bila solastnica številnih slovenskih podjetij. Njihov adut pri morebitni sanaciji dolgov je bil prodaja telekomunikacijskega podjetja T-2, ki je bil v večinski lasti Zvona Ena, a so ga upniki s konverzijo terjatev v lastniške deleže, za zdaj sicer še vedno nepravnomočno, razlastili."

vir: http://www.zurnal24.si/pred-letom-dni-zacetek-cerkvene-sage-clanek-146402

prehitro pozabimo in ne jemljemo resno zelo resnih prekrškov s strani "služabnikov naroda in božjih služabnikov".

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
internet
internet6 let nazaj

..vse,tud cerkev,vlada...me spominja na italijansko sceno...zakone sprejemamo,do njih se obašamo po mafijsko:)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev