kategorije

Umrl je Tone Pavček

21. oktober 2011 ob 14:26 | 378
slika 345430


V 84. letu starosti je umrl Tone Pavček, je potrdil župan občine Mirna Peč Zvone Lah.
Iz občine Mirna Peč so sporočili, da v sodelovanju z Osnovno šolo Mirna Peč, s katero je Pavček veliko sodeloval, že pripravljajo dogodke, s katerimi se bodo poklonili preminulemu pesniku in častnemu občanu. V prostorih osnovne šole bodo tako postavili razstavo Pavčkovih del In memoriam. Tam bo tudi odprta žalna knjiga, in sicer v nedeljo od 7. do 19. ure in ponedeljek od 7. ure do žalne seje, ki bo ob 18. uri v prostorih kulturnega doma, je povedala v.d. direktorice občinske uprave Sonja Klemenc Križan.

slika 345431


Pavček je bil slovenski pesnik, esejist in prevajalec. Rodil se je 29. septembra 1928 v Šentjuriju pri Novem mestu. Tam je živel do svojega 16. leta, nato pa je odšel v Ljubljano, kjer je končal klasično gimnazijo. Po maturi se je vpisal na pravno fakulteto in diplomiral leta 1954, a pravne službe ni nikoli opravljal.

Pavček je bil zelo dejaven človek. Bil je novinar in urednik, ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani ter tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev. Bil je tudi ambasador Unicefa in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kot novinar je sodeloval pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici. Bil je tudi novinar in urednik na RTV Slovenija. Od 1972 do upokojitve leta 1990 je bil odgovorni urednik Cankarjeve založbe.

Od leta 1986 do 1990 je bil tudi poslanec slovenske skupščine. Na množičnem zborovanju na ljubljanskem Kongresnem trgu je leta 1989 prebral Majniško deklaracijo.

Pavček je za svoje delo prejel številne nagrade, med njimi je pred dvema letoma prejel tudi zlati red za zasluge republike Slovenije. Za njegove življenjske dosežke ga je leta 2007 Mestna občina Ljubljana imenovala za častnega meščana, bil pa je tudi častni meščan Novega mesta in Mirne Peči.

Pavček je bil zelo priljubljen med mlajšimi bralci, ki ga ne bodo pozabili zaradi 'Jurija Murija v Afriki', ki je pred kratkim dobil nadaljevanje v knjigi 'Juri Muri po Sloveniji'.Pavček se je ves čas posvečal literarnemu ustvarjanju, tako za otroke kot odrasle, neizbrisen pečat je pustil tudi kot prevajalec ruske literature, h kateri se je s pomočjo citatov kot živahen retorik vedno znova zelo rad vrnil.

Napisal je še številne zbirke za otroke, med njimi so 'Besede za sladkosnede', 'Sonce in sončice', 'Deček gre za soncem' in 'Po morju plava kit'. Med njegovimi slikanicami najdemo še 'Živalski ringaraja', pisal pa je tudi pesniške zbirke za odrasle. Med njimi najdemo tudi 'Ujeti ocean', 'Iskanje sveta', 'Goličava', 'Temna zarja', 'Darovi', 'Same pesmi o ljubezni' in 'Samo tu lahko živim'.

Skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Cirilom Zlobcem je izdal 'Pesmi štirih', ki so v času predanosti kolektivizmu pomenile pomemben premik, vrnitev v intimizem. Zbirka 'Pesmi štirih' med slovenskimi ljubitelji poezije še vedno zavzema prav posebno mesto, kar velja tudi za številne Pavčkove kasnejše zbirke.

Pavčka je vedno določal vitalizem, njegove besede so bile vedno polne pozitivne naravnanosti, kar pa še ni pomenilo, da ni bil kritičen do družbe, v kateri je živel.

"Človek živi to svoje življenje in se trudi, da kdaj doreče misel, stavek, svoj kredo, svojo besedo. Včasih mu uspe, včasih ne," je v enem od svojih številnih intervjujev povedal Pavček.

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
xElx12
10 let nazaj

Spomnil se ga bom kod dedka z belimi lasmi in brado ki je z svojimi mislimi in pesmimi krepil človekovo samozavest: “Na svetu si, da gledaš sonce. "Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence."
Ter moja najljubša misl v rimah: "Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, v sebi do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova poskusi: vnovič in zopet in znova."
Bil je časti vreden mož. Z njegovo smrtjo smo izgubili velikeg pesnika in odličnega človeka!

Nincaa
10 let nazaj

...bil je izjemen...

Davor
Davor10 let nazaj

se strinjam

xElx12
xElx1210 let nazaj

Več kod izjemen.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev