kategorije

Povest o Despereauxu (The Tale of Despereaux)

02. februar 2009 ob 20:18 | 726
Povest o Despereauxu
The Tale of Despereaux. animirana družinska pustolovščina Majhen junak. Veliko srce.

Na sporedu od: 12.2.2009, Kolosej Ljubljana

Leto: 2008 Država: Velika Britanija, ZDA Jezik: angleščina Scenarij: Gary Ross, Will McRobb in Chris Viscardi po knjigi Kate DiCamillo Režija: Sam Fell, Robert Stevenhagen Igrajo: Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Emma Watson, Tracey Ullman, Kevin Kline, William H. Macy, Stanley Tucci

Ko preveč zvedava podgana povzroči smrt kraljice, užaloščeni kralj deželo zavije v večno nesrečo in temo. Nekaj let za tem se rodi nenavaden junak, mišek Despereaux, ki namesto strahu pred mačkami raje sanja o neustrašnem viteštvu in kavalirstvu. Zato je izgnan iz mišjega kraljestva, a na človeškem dvoru sklene nenavadno prijateljstvo z zalo princeso. Ko jo ugrabijo maščevalne podgane, se Despereaux ne glede na svojo majhnost pogumno poda v številne dogodivščine, da bi znova prinesel sožitje med ljudi in glodavce ter deželo osvobodil prekletstva.

Angleški jezik Slovenski Liki(
Matthew Broderick Gašper Jarni Despereaux
Sigourney Weaver Polona Juh Naratorka
Dustin Hoffman Sebastijan Cavazza Roscuro
Tracey Ullman Nataša Tic-Ralijan Minka
Emma Watson Nina Klun Princesa Fina
Kevin Kline Brane Završan Andre
Stanley Tucci Jure Sešek Boldo
Ciaran Hinds Pavle Ravnohrib Boticelli
Robbie Coltrane Aljoša Koltak Gregor
Tony Hale Aleksander Golja Mario
Frank Langella Janez Starina Župan
Christopher Lloyd Alojz Svete Nitkar Ivanko

Slovenska izvedba
Režija:Ven Jemeršič
Tonski tehnik: Gorazd Končar

Nekoč pred davnimi časi je v neki deželi v zraku visela čarovnija in bilo je na pretek smeha in slastne juhe. Toda nesreča je hotela, da je kralj ostal strtega srca, princeso je začelo prežemati hrepenenje, meščani pa so ostali brez juhe. Sonce je izginilo. Svet je postal siv. Vse upanje je bilo izgubljeno ... Dokler se ni rodil Despereaux. Drobceni Despereaux močnik široko odprtih oči in ogromanskih uhljev je bil preveč pogumna dušica za krotki mišji svet, ki mu je vladala plahost. Od trenutka, ko je prišel na svet, je videl več, slišal več in hotel vedeti več kot vsi drugi miški. Želel si je pustolovščin in ni si znal predstavljati življenja brez njih. Nekega dne se je odkradel v kraljevo knjižnico, kjer bi po mnenju sorojakov moral obglodati čim več knjig. Despereaux je res požrl celo pravljico o vitezu, ki je rešil princesko, ampak z očmi, ne z zobmi. Že to je bil po mišjih zakonih nezaslišan zločin. A to, da se je spoprijateljil s človekom, princesko Fino, to je bilo nekaj tako groznega, da so miši ostale brez besed. Miši, prepričane, da je Despereaux brezupen primer, ki se nikoli ne bo pokoril mišjim zakonom, so malega junaka obsodile na smrt v temnici. Pravzaprav samo na temnico, a od tam, z mračnega sveta, ki so mu vladale podgane, se ni vrnil še noben obsojenec. In tako se začne zgodba o pogumu, viteštvu, junaštvu, prijateljstvu, napakah, ki jih je mogoče popraviti, in upanju, ki nikoli povsem ne ugasne, pa čeprav se včasih zdi, da je izginilo z obličja zemlje.


UPAM DA BOSTE GLEDALI


http://www.youtube.com/watch?v=L0TLYkTSI6s

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
Robin
Robin12 let nazaj

Tale pa je tudi na mojem seznamu "moraš nujno pogledati". Ko ga pogledam javim kako se mi je zdel.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev