Poljak z 10,24 promila alkohola!

29. januar 2011 ob 11:50 | 353
To še menda ni svetovni rekorder, ker naj bi prav tako na Poljskem napihal več kot 12 promilov..
slika
Poljak z 10,24 promila alkohola
To še menda ni svetovni rekorder, ker naj bi prav tako na Poljskem napihal več kot 12 promilov...
slika

VARŠAVA – Očitno je, da se motijo vsi tisti strokovnjaki, ki trdijo, da so že štirje promili usodni za človeško telo, kar pomeni, da je že zastrupljen in bi moral umreti. To se je potrdilo večkrat, tokratni primer s Poljske pa je še nekaj izjemnega. Domača policija je namreč v mestu Cieszyn na jugu Poljske odkrila moškega, ki je zaspal na klopi na enem izmed avtobusnih postajališč in to pri temperaturi –10 stopinj Celzija. Na sebi je imel le majico s kratkimi rokavi. Z alkotestom so nato ugotovili, da ima v krvi kar 10,24 promila alkohola. Poljski portal piše, da so policisti nemudoma poklicali reševalce, ki so ga odpeljali na policijsko postajo, kjer se je streznil. Sicer pa, kot rečeno, smrtonosna doza alkohola nastopa med štirimi in petimi promili. Kljub temu Poljak ni umrl, to pa še ni vse, kajti po poročanju istega portala, omenjeni domnevno ni rekorder, kajti pred nedavnim naj bi pri nekem drugem Poljaku izmerili več kot 12 promilov alkohola – tudi on je preživel.
Ne glede na vse pa so si strokovnjaki enotni, da bi moral biti tudi Poljak z 10,24 promila po vseh pravilih mrtev. Dr. Jovan Stojanović, direktor inštituta za sodno medicino v Beogradu vztraja, da je smrtna doza za ljudski organizem že štiri promile alkohola! »Koncentracija alkohola od štirih promilov je po vseh pravilih medicinske doktrine smrtna doza. Toda tudi medicina pozna posamezne primere, kot je primer s Poljske. Ljudski organizmi se različno odzivajo na alkohol, tako da je tudi bistveno nižja doza lahko usodna za starejše ljudi in kronične bolnike. V tem primeru pa se je pripetilo, da niti bistveno višja količina alkohola (oziroma promilov) ni bila usodna. Zato sta lahko le dve pojasnili: ali gre za napako pri odvzemu krvi ali pa za medicinski fenonem, kakršnega v naši ustanovi še nismo imeli,« pravi dr. Stojanović, ki dodaja, da je alkoholiziranost odvisna tudi od tega, ali je alkohol zaužit naenkrat ali pa v daljšem časovnem obdobju ter ali se je pilo na prazen ali pa poln želodec.

»Na podlagi mojih izkušenj lahko le povem, da je oseba v kratkem časovnem obdobju in to na prazen želodec polila najmanj 30 kozarčkov denimo vinjaka ali kakšne druge žgane pijače, kar je najmanj poldrugi liter. Govorim o minimalni meji, saj ni izključeno, da je popil več,« dodaja dr. Stojanović.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev