Latentna hipotiroza

07. maj 2014 ob 23:23 | 1629
Latentna hipotiroza


Hipotiroidizem je stanje pri katerem ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov. Ti so pomembni za presnovo (kemične reakcije, ki nenehno potekajo v telesu), saj njihovo pomanjkanje lahko povzroči upočasnitev telesnih funkcij. Bolezen je včasih prisotna od rojstva in v tem primeru jo zdravijo, še preden se pojavijo simptomi, pogostejša pa je pri ljudeh, ki so starejši od štirideset let, predvsem pri ženskah.

Kaj povzroča latentno hipotiroza?

Vzroka hipotiroidizma, ki obstaja od rojstva ne poznamo. Pri odraslih je pogost vzrok vnetje ščitnice. Najpogostejši tip vnetja, ki povzroči hipotiroidizem je Hashimotov tirioditis avtoimunska bolezen, ki se pogosto pojavlja v družini. Pri tej bolezni telo proizvaja protitelesa, ki napadajo ščitnico in jo trajno poškodujejo. Druge oblike vnetja ščitnice lahko povzročijo začasni ali trajni hipotiroidizem. Trajno obliko lahko povzroči zdravljenje čezmerno aktivne ščitnice z radioaktivnim jodom ali kirurškim posegom.
Hipotiroidizem je le redko posledica pojava, ko hipofiza premalo tirotropina, pogosto zaradi tumorja hipofize. Tirotropin normalno spodbuja ščitnico, da izloča svoje hormone. Hipotiroidizem je lahko tudi posledic pomanjkanja joda v prehrani, elementa, ki je nujen za proizvodnjo ščitničnih hormonov.

Kakšni so simptomi latentne hipotiroze?

Simptomi hipotiroidizma se razlikujejo po resnosti in se običajno razvijajo več mesecev ali let. Med njimi so:
• Huda utrujenost
• Povečanje teže
• Zapeka
• Hripavost
• Povečana občutljivost za mraz
• Oteklost obraza, zabuhlost oči in suha zadebeljena koža
• Rdečenje las
• Pri ženskah močne menstruacije
Pri nekaterih osebah s hipotiroidizmom se pojavi oteklost vratu zaradi povečane ščitnice (golša).

Kako jo zdravimo?

Hipotiroidizem zdravnik odkrije na podlagi krvnih preiskav za merjenje ravni tirotropina, ščitničnih hormonov in protiteles, ki učinkujejo proti ščitnici. V Sloveniji vse novorojenčke kmalu po rojstvu testirajo za to obolenje.
Dojenčke z nezadostnim delovanjem ščitnice nemudoma začnejo zdraviti sintetičnimi ščitničnimi hormoni, ki jih morajo jemati vse življenje. To je potrebno tudi takrat, ko trajni hipotiroidizem diagnosticirajo pri odraslih. V tem primeru se simptomi po navadi izboljšajo tri tedne po začetku zdravljenja ali še pozneje. Hormonsko zdravljenje je potrebno redno spremljati, saj tako zagotovimo vzdrževanje ustreznega odmerka.
Če je hipotiroidizem posledica motnje v delovanju hipofize, je stanje treba raziskati in zdraviti. Začasnega hipotiroidizma po navadi ni treba zdraviti. Pomanjkanje joda lahko z ustreznimi prehranskimi dopolnili.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev