Rak na dojki

07. maj 2014 ob 18:26 | 791
Rak dojkeRak dojk je četrta najpogostejša oblika raka v Sloveniji in najpogostejši ginekološki rak, saj vsako leto odkrijejo več kot 1100 primerov. Rak dojke se lahko pojavi tudi pri moških, čeprav redko in predstavlja 1 odstotek vseh primerov raka dojk.

Tveganje raka dojk je pred 30. letom starosti zanemarljivo, potem pa s starostjo narašča, tako da se vsakih 10 let podvoji. Osemdeset odstotkov primerov je odkritih pri ženskah, starejših od 50 let. Število obolelih v Evropi in Severni Ameriki se vsako leto rahlo poveča, toda v zadnjih letih so zaznali manj smrtnih primerov zaradi raka dojk in zdaj približno 8 od 10 obolelih žensk živi še najmanj 5 let po diagnozi.

Višja stopnja preživetja je posledica učinkovitejšega zdravljenja in obsežnejše uporabe memografije pri presejalnih pregledih za raka dojk, kar pomeni, da tumorje odkrijejo zgodaj, pogosto še preden je rakavo zatrdlino mogoče zatipati, ko se pogosto dobro odzovejo na zdravljenje .

Zgodnje zdravljenje zmanjšuje tudi verjetnost, da bi se rak razširil na druge dele telesa, na primer na kosti, hrbtenico, pljuča ali jetra. Presejalne preiskave zmanjšajo število smrti zaradi raka dojk pri ženskah po 50. letu starosti za približno 4-10 primerov. Pomembno vlogo pri pravočasnem odkrivanju raka dojk ima tudi večja ozaveščenost o pomembnosti samopregledovanja dojk.

Kaj povzroča rak dojk?

Osnovni vzrok za večino primerov raka dojk ni znan. Odkrili pa so nekaj dejavnikov tveganja in številne raziskave kažejo, da mednje sodi ženski spolni hormon estrogen. Veliko rakavih tumorjev v dojki je občutljivih za estrogen in prav ta hormon spodbuja njihovo rast, ko nastanejo.

Kot kaže, so bolj ogrožene tiste ženske, ki dobijo prvo menstruacijo pred 11 letom starosti ali ki pozno vstopijo v menopavzo., najverjetneje zato ker so njihove dojke dlje izpostavljene estrogenu. Podobno naj bi tveganje za raka dojk nekoliko vplivalo število menstruacijskih ciklov pred prvo nosečnostjo: pri ženski, ki ni rodila, je npr tveganje da se bo pri njej razvil rak dojk, dvakrat večje kot pri ženski, ki ima prvega otroka pred 20 letom starosti. Dodatni zaščitni dejavnik je dojenje.

Tveganje za raka dojk poveča debelost, saj maščoba viša ravni estrogena v telesu. Tudi umetni estrogen v nekaterih zdravih lahko poveča dovzetnost, kar velja tudi za kombinirano hormonsko kontracepcijo. Nadomestno hormonsko zdravljenje pri ženskah v post menopavzi povezujejo z izrazitim povečanjem tveganja , zlasti če traja več kot 10 let.
Približno enega od dvajsetih primerov raka dojk povezujejo z nenormalnim genom in doslej so jih odkrili že več – med njimi velja omeniti zlasti gene BRCA1, BRCA2 in TP53. Rak dojk zaradi dednega vzroka najpogosteje prizadene mlajše ženske , celo v poznih dvajsetih letih in lahko doleti tudi moške. Kdor ima bližnjega sorodnika, ki je imel raka dojk pred štiridesetim letom starosti, je tveganje nekoliko večje. Tod družinske anamneze te bolezni pogosto ni. Nerakave tvorbe na dojki ne povečujejo tveganja za raka dojk.

Simptomi raka dojk

Simptomi raka dojk so v zgodnjih stadijih bolezni zelo redki. Ko pa se pojavijo pogosto prizadenejo eno samo dojko in med njimi so lahko:
- Trda, grčasta zatrdlina v dojki, ki je običajno neboleča in bodisi globoko v dojki ali tik pod kožo.
- Udrta koža v predelu zatrdline ali oteklost kože, ki spominja na pomarančni olupek, včasih tudi rdečina kože.
- Ugreznjena prsna bradavica.
- Povečane bezgavke v pazduhi in / ali nadključni kotanji.
- Krvavkast izcedek iz prsne bradavice.

Pri Pagetovi bolezni dojke, redki obliki raka dojk v mlečnih izvodilih, je pogosto edini predel suhe, luskaste kože na bradavici, ki je sicer včasih lahko tudi vneta in krvavi. Čeprav so ti simptomi včasih posledica nerakavih tvorb, mora ženska ob vsaki neobičajni spremembi dojk obiskati zdravnika.

Če raka dojk ne zdravimo dovolj zgodaj, se lahko razširi na pazdušne bezgavke in druge organe, kot so pljuča jetra in kosti.

Kako odkrijemo rak dojk?

Vsaka ženska mora dobro poznati svoje dojke, da lahko odkrije vse normalne spremembe. Presejalne preiskave z rentgenskim slikanjem dojk mamografije omogočajo da tumorje odkrijejo še preden se pojavijo simptomi. Toda kljub zanesljivosti ni mogoče odkriti vsakega primera, zato je pomembno, da si ženska redno pregleduje dojke tudi po normalnem izvidu monografije.

Če gre ženska k zdravniku, ker je opazila zatrdlino ali drugo nepravilnost na dojki, zdravnik pregleda dojke in poišče znake širjenja bolezni na bezgalke pod pazduho. Če odkrije zatrdlino ali drug znak, ki bi lahko pokazali na raka dojk, bolnico napoti v ambulanto za bolezni dojk.

V bolnišnici opravijo trojno preiskavo: klinični pregled pri specialistu, ultrazvok dojkin ali mamografijo ter tankoigelno biopsijo. Pri tankoigelni aspiracijski biopsiji odvzamejo vzorec celic iz zatrdline, pri biopsiji z debelo iglo odvzamejo vzorec tkiva. Celice ali tkivo potem mikroskopsko analizirajo.

Če potrdijo diagnozo raka na dojki, lahko opravijo dodatne preiskave, da bi odkrili ali je rak občutljiv za estogen in ali se je razširil. Bolnico lahko napotijo tudi na rentgensko slikanje prsnega koša in ultrazvočno preiskavo jeter ali na računalniško tomografijo, da bi ugotovili ali se je rak razširil na pljuča in / ali jetra.

Slikanje kosti pa lahko pokaže ali so prizadete tudi te. Možna preiskava je tudi magnetnoresonančno slikanje dojk, da bi natančno ocenili razsežnost raka v dojki , zlasti pri mladih ženskah, ker je tkivo njihovih dojk premalo pregledno za ustrezno oceno z memogramom.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev