kategorije

kako so bogati tujci plačali za pobijanje sarajevskih civilistov

06. september 2022 ob 08:05 | 64
Štiriletno obleganje Sarajeva je prineslo brutalnost brez primere. Veliko je bilo že povedanega, nekaj pa je treba še povedati in povedati.

Ena izmed njih je zgodba o bogatih tujcih, ki so med obleganjem prestolnice BiH plačevali ogromne vsote za pobijanje civilistov v Sarajevu s srbskih ostrostrelskih položajev.


Civilisti, navadni trpeči Sarajevčani in celo otroci so bili samo tarča, lov na bolne ume, ki so s prihodom na položaje nad Sarajevom uresničevali svoje patološke ambicije in iskali človeške trofeje. To je nekaterim znana zgodba. Slavni poljski režiser Pawel Pawlikowski je v dokumentarcu "Srbska epika" posnel, kako je ruski pesnik Eduard Limonov s srbskih položajev iz ostrostrelca streljal na Sarajevo.

O tujcih, ki so streljali na sarajevske civiliste, govori tudi John Jordan, nekdanji ameriški marinec, ki je med vojno ostal v BiH. V knjigi Harisa Imamovića "Vedran in gasilci" so deli Jordanovega intervjuja. Jordan je uporabil izraz "turistični strelec".

Pravi, da so prišli preko Zagreba, od domačinov so se razlikovali po obnašanju, orožju, ki so ga nosili, in oblačilih. Zanimivo je, da Jordan, pa tudi film "Sarajevski safari", oblačila teh pošasti opisujeta kot kombinacijo civilnega in vojaškega. In medtem ko Jordan trdi, da sam ni videl, kako je izstrelila krogla, film "Sarajevo Safari" razkrije vso surovost teh dogodkov.


Film "Sarajevski safari", ki bo kmalu prikazan na festivalu AJB DOC, je poln brutalnih prizorov, ki zmrznejo kri v žilah. Prikazani so izvirni, necenzurirani posnetki, ki ob pripovedovanju glavne junakinje razkrivajo vse podrobnosti o tem bolnem pojavu.


Zgodba filma je zgrajena skozi pripoved osebe, ki se ni predstavila in katere lik je zamegljen, saj kot priča vseh dogodkov ne želi pokazati svojega obraza.
Gre za Slovenca, ki je bil obveščevalec v nekdanji Jugoslaviji in je zaradi poznanstev, ki jih je imel med vojno v Bosni in Hercegovini, opravljal neke vrste posredovanje. Sam poudarja, da je bil od leta 1992 do konca leta 1994 v Bosni in Hercegovini 35-krat. V Sarajevo je prišel z letalom Združenih narodov, nato pa je odšel na Pale. Trdi, da je delal za neko ameriško agencijo, verjetno tiskovno agencijo, in da je bil bajno plačan.


Januarja 1993 so ga poklicali nekdanji kolegi iz Beograda in mu ponudili, da bi bil nekakšen opazovalec tako imenovanega »sarajevskega safarija«. Pravi, da so ga s helikopterjem prepeljali na Pale, tako kot tujce, ki so za ogromen denar prišli na položaje nad Sarajevom in kjer je bilo organizirano streljanje na civiliste obkoljenega mesta.

Glavni protagonist filma (Slovenec) poudarja, da je bil akreditiran kot novinar in je mislil, da so tudi tujci, ki so prišli na Pale, novinarji. A trdi, da so ga hitro odvrnili, ko je videl, s kakšnim adrenalinom so se opremili in podali v višave nad Sarajevom. Podrobno opisuje potek dogodkov in trdi, da je bil priča, kako so ti tujci, ki so govorili tekoče angleško, pobijali civiliste, kar je opazoval z daljnogledom.

Opisuje, kako se je pritožil delodajalcu, a so mu povedali, da gre za "zanimive stvari". Ni hotel več govoriti.


Pogosti so bili prihodi bogatih tujcev prek Pala nad Sarajevom. Slovenska priča trdi, da je šlo za bogataše iz različnih držav, ki so za streljanje civilistov plačevali "grozljivo" visoko ceno. Cene ni poznal, pravi pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok.


Film prikazuje tudi starše deklice Irine, ki je bila ubita oktobra 1993 in je bila stara en in štiri dni. Čeprav je bila Irina tistega oktobra z mamo v naselju Ciglane in čeprav je bila v družbi drugih odraslih, je ostrostrelec ubil leto in pol staro deklico. Nihče ne more z gotovostjo potrditi, ali je deklico Irino ubil neznanec, ki ji je plačal, da strelja. A priča tistih dogodkov, glavni protagonist filma poudarja, da je videl takšne prizore, ko so tujci pobijali otroke, medtem ko so jih matere držale za roke.Ti tujci so na Pale prišli s helikopterjem iz Beograda in to je bila ustaljena pot.

Film je poln vznemirljivih prizorov in posnetkov iz vojne. Videli boste tudi sarajevski vsakdan, sprehod po mestu in tržnici, smeh ljudi in jok otrok ter prizore trpljenja.

Film prikazuje tudi, kako se je obveščevalna služba Armije RBiH odzvala, ko je konec leta 1993 prvič izvedela za fenomen "sarajevski safari". Opisuje, kako so na bojišče nad Sarajevom prišli prostovoljci iz Srbije, eden od teh prostovoljcev iz Paraćina pa je bil ujet in je vojski povedal, kaj ve o tujcih, ki prihajajo pobijat civiliste. Pričevanje tega zapornika se ujema z vsem drugim.
Šlo je za skupino Italijanov, ki so imeli dobro orožje in drago lovsko opremo in so bili z avtobusi s prostovoljci premeščeni iz Srbije na Pale.


S »sarajevskim safarijem« se je ukvarjala tudi italijanska obveščevalna služba, ki je na zahtevo armade RBiH proti koncu leta 1994 ali v začetku leta 1995 nevtralizirala gnezdo, od koder je bil organiziran. Predvideva se, da je bila glavna povezava letalska linija Trst–Beograd.

Slovenska priča trdi, da so bili med pošastmi, ki so luksuz, ki so ga imeli, nadgradili z bolestno željo po ubijanju civilistov, Američani, Kanadčani, Rusi ...

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
fenix13
14 dni nazaj

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev