kategorije

velika goljufija romunskih zdravnikov

19. februar 2023 ob 08:28 | 74
Policija "češe" dve bolnišnici, pa tudi več zasebnih ordinacij, kjer so delali osumljeni zdravniki. Po neuradnih informacijah je policija vstopila tudi v vojaško bolnišnico v Brasovu.

Tožilstvo je sporočilo, da je eden od zdravnikov s to prakso začel že leta 2017, v petih letih pa je opravil več operacij in vgradil več kot 200 srčnih spodbujevalnikov, ki so bili v uporabi že prej. Vir iz preiskave je za romunske medije povedal, da obstaja sum, da so zdravniki določenim pacientom dajali zdravila, ki bi poslabšala njihovo zdravstveno stanje, tako da bi jim na koncu morali vstaviti srčni spodbujevalnik.


Domneva se, da je "rabljen" srčni spodbujevalnik dobilo okoli 170 ljudi, dva bolnika pa sta umrla. Zdravniki so za ta podvig vzeli velike količine denarja, obtoženi pa so prejemanja podkupnin, zavajanja, ponarejanja in nevestnega dela. Mediji poročajo, da je enemu od osumljenih zdravnikov z denarjem, ki ga je prejel kot podkupnino, uspelo zgraditi kočo na obali jezera.

Poleg bolnišnic in zasebnih ordinacij so policisti pri osumljencih opravili tudi hišne preiskave, pri čemer so zasegli večjo količino denarja. Inšpektorji ugotavljajo, kako natančno je bil uresničen bolniški načrt zdravnikov, ki so zavestno ogrozili življenja številnih bolnikov. Menda naj bi pacienti, ki so prišli k osumljencem na zdravljenje, še bolj bolni zapuščali njihove ordinacije.

Sumijo, da sta osumljena zdravnika svojim pacientom predpisovala zdravila, ki bi poslabšala njihovo zdravstveno stanje. To so zdravila, ki upočasnijo srce.


Obstajala sta dva načina
Takoj ko so bolniki tožili o slabšem počutju, so osumljenci svetovali namestitev srčnih spodbujevalnikov in defibrilatorjev. Zgodba je postala grozljivka, ko se je izvedelo, da vgrajujejo rabljene kardiološke naprave, ki so jih izvlekli iz teles umrlih oseb.

Zdravniki so denar dobivali na dva načina. Bodisi so bolniki sami črpali denar zanje, da bi čim prej prišli do srčnega spodbujevalnika, prepričani, da so korak od smrti, ali pa se je denar namenjal iz proračuna za fiktivne račune. Cena novega srčnega spodbujevalnika je nekaj tisoč evrov, defibrilator pa lahko stane tudi do 20.000 evrov.

Romunski mediji poročajo o ugotovitvah preiskave in navajajo, da inšpektorji sumijo, da so v ta škandal nekako vpleteni mrliški ogledniki. Viri s tožilstva namreč navajajo, da so bile naprave odvzete izključno iz teles nasilno umrlih ljudi. Namreč, trupla umorjenih običajno pošljejo na obdukcijo in je mogoče iz njihovega telesa kaj odstraniti, ne da bi vzbudili sum.

Najmanj 170 bolnikov naj bi bilo ogoljufanih, od katerih sta dva umrla. V skladu z evropskimi zakoni je ponovna uporaba defibrilatorjev in srčnih spodbujevalnikov strogo prepovedana.

"Ko srce bije manj kot 40 utripov na minuto, je potrebna kardiostimulacija. Pri defibrilatorju je stvar nekoliko drugačna, oddaja elektronski impulz, ki prisili srce, da se ponastavi," je povedal kardiolog dr. Andredi Manta.

Eden od preiskovanih zdravnikov dela v največji bolnišnici v Romuniji. Pred tem je bil v preiskavi zaradi suma, da je leta 2011 od pacienta zahteval podkupnino za izvedbo angiografije. Policija zdaj preverja, ali si je z denarjem, ki ga je jemal bolnikom, zgradil luksuzno kočo.

Romunski mediji poročajo, da policija preverja dokumente, da bi ugotovila, kdo in kako je zgradil hišo na obali jezera, na zaščitenem območju, kjer gradnja ni dovoljena. Župan Movilenie, kjer je bila zgrajena sporna hiša, trdi, da gradbeno dovoljenje ni bilo izdano. Osumljenega zdravnika so medtem pridržali in mu odredili pridržanje do 24 ur. Zaprosil je za podaljšanje pripora do 30 dni.

"Iz do sedaj izvedenih dokazov v zadevi izhaja, da je obdolženec brez spoštovanja zakonskih določil in brez predhodnega soglasja osebe organiziral mrežo zdravstvenega osebja, ki mu je dajalo implantabilne srčne pripomočke, vzete od umrlih bolnikov, preden so umrli, niti njihovi sorodniki.

Kasneje je izvajal medicinske postopke za ponovno vsaditev teh pripomočkov, ne da bi jih registriral pri upravi bolnišnice (v odsotnosti dokumentov o poreklu) in posledično brez internega postopkovnega toka ni bilo obvestila Ministrstva za zdravje o skladnosti. , brez potrdila, brez dokumenta o opravljenih postopkih sterilizacije,« trdijo tožilci.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
fenix13
24 dni nazaj

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev