kategorije

Moni Kovačič - Nasmeh poletnih dni

14. julij 2016 ob 13:37 | 9851979 Zagreb – Nasmeh poletnih dni

»Teh sedemnajst pomladi v meni žensko že budi …« je pela Moni Kovačič na Festivalu morja in sonca leta 1978 (Piran ’78), ki je bil prvi in zmagala.

Kmalu za tem so se pojavile njene gole fotografije v reviji Start, ki je bila jugoslovanski Playboy. Najbrž so imeli tudi lektorja, ki pa svojega dela ni opravil, ali pa je gledal kam drugam. Na prvi od objavljenih slik piše, da je na sliki Caroline, 21 let, na duplerici pa da je to Caroline, 20 let, London. Vsekakor pa smo vsi prepoznali Moni, ki se je tega slik očitno sramovala, ker je potem napletla eno zgodbo o snemanju v Tuniziji, kjer so jim pobrali potne liste in v zameno za vrnitev le-teh zahtevali golo slikanje. Pred tem se je v Startu pojavila tudi slečena slovenska manekenka Bernarda Marovt in, zanimivo, njene slike so pa ukradli, ko je snemala na Karibih.

Revija Jana je nekaj let kasneje povzela slike slečene Moni. V bistvu je bilo to malo klišejsko, kljub temu pa lepo. Bralkam revije se niso zdele sporne. Kot tudi ne prva številka Jane, o kateri bomo še pisali.


Revijo Start je izdajalo zagrebško podjetje Vjesnik v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Izhajati je prenehal leta 1990. Uspelo jim je, da so za vsako tretjo številko dobili za fotografiranje domače dekle, ostale fotografije so kupovali pri agencijah.
Start ni bil pornografska revija, čeprav je prinašal dozo golote Jugoslovanom Bil je narejen po vzoru revije Lui in Playboy. Že na pogled je bil drugačen od drugih revij in časopisov. Kvadratast format je povsem odstopal o ustaljenih oblik. Teksti so bili analitični in družbeno kritični, pisali pa so ji tedanji najboljši jugoslovanski novinarji. Prinašal je intervjuje, eksotične reportaže z vseh koncev sveta, umetniške črno-bele fotografije in gole lepotice. Papir je bil fin, brezlesni, kar sicer otežuje branje, ampak tisti, ki so Start kupovali, so dobro videli. Vsaj tisto, kar so hoteli videti. Notranje strani so bile domiselno oblikovane. Vse to je že ob izidu prve številke postavilo Start med najboljše revije v državi.

Ne smemo pa pozabiti znamenitih dupleric, zaradi katerih so najstniki kupovali revijo. Zaradi njih so Start brali tako rekoč vsi v državi, od profesorjev na univerzah, do delavcev na gradbiščih. Bral ga je tudi Tito in celo dal intervju zanj. Pa še nekaj je imel Start, kar v tistih časih ni imela nobena druga revija ne časopis – politično ilustracijo.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev