Kako se zaščitmo pred "phishingom"?

25. november 2010 ob 05:40 | 108
Kaj je "phishing"?"Phishing" je način zavajanja, namenjenega pridobivanju vaše identitete. Pri takšnem zavajanju poskuša oseba, ki to izvaja, pridobiti podatke, npr. številke kreditnih kartic, gesla, podatke o računih ali druge osebne podatke tako, da vas pod pretvezo prepriča, da ji posredujete te podatke. Prevare "phishing" običajno prejmete z neželeno e-pošto ali kot pojavna okna.

Kako deluje "phishing"?

"Phishing" deluje tako, da zlonamerni uporabnik pošlje na tisoče e-poštnih sporočil, ki so videti, kot da jih pošiljajo priljubljena spletna mesta ali mesta, ki jim zaupate, na primer banka ali podjetje, ki izdaja kreditne kartice. E-poštna sporočila in spletna mesta, kamor vas ta sporočila napotijo, so videti zadosti verodostojna, da mnogo ljudi zavedejo, da jim verjamejo. Osebe, ki ne posumijo ničesar in verjamejo v verodostojnost teh e-poštnih sporočil, prepogosto odgovarjajo na njihove zahteve po številkah kreditnih kartic, geslih, podatkih o računih ali drugih osebnih podatkih.

Da bi bila ta e-poštna sporočila videti še bolj avtentična, lahko njihov avtor priloži povezavo, ki je videti, kot da vodi do pravega spletnega mesta podjetja, v resnici pa vodi do nepravega, lahko pa se prikaže tudi pojavno okno, ki je videti natanko tako kot uradno mesto. Tem kopijam pogosto pravimo "lažna spletna mesta". Ko obiščete eno od teh lažnih mest, lahko nevede vnesete še bolj osebne podatke, ki se nato prenesejo neposredno do osebe, ki je spletno mesto ustvarila, ta pa jih lahko uporabi za nakupovanje izdelkov, naroči novo kreditno kartico ali pa vam ukrade identiteto.

Več dobite tukaj: Hack-Protect portal

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev