kategorije

Jay Chou (周杰倫)

06. avgust 2011 ob 12:52 | 405
Verjetno tukaj malokdo ve, kdo je Jay Chou. Morda se tistim, ki so si ogledali film Zeleni sršen (The Green Hornet) ali pa mogoče celo Prekletstvo zlate rože (The Curse of the Golden Flower), zdi ime vsaj nekoliko znano. Za večino pa vseeno verjamem, da niso še nikoli slišali za tega glasbenika in igralca. In ker boste v slovenskem jeziku zelo težko našli kakršnekoli informacije o njem, sem se odločila, da sama napišem kratek uvod o njem.

Jay Chou (rojen 18.1.1979) je tajvanski glasbenik, pevec, skladatelj, filmski in glasbeni producent, igralec ter režiser. Slovensko občinstvo ga verjetno - če sploh - pozna kot igralca zaradi njegove vloge v filmu Zeleni sršen (The Green Hornet), kjer je igral Kata, vlogo, katero je pred njim igral legendarni Bruce Lee. Toda v Aziji je Jay Chou znan predvsem kot pevec in skladatelj, saj je - čeprav star komaj 32 let - izdal že 10 albumov, ki jih je prodal v 28 milijonih izvodov, obenem pa napisal še več kot 130 skladb za druge glasbenike.

Že s tremi leti je pričel igrati na klavir, kasneje pa je pričel še z učnimi urami violončela. Ta dva instrumenta sta bila tudi njegova glavna predmeta v srednji šoli, kjer se je dodobra seznanil s klasično glasbo. Kmalu je pokazal talent za improvizacijo, se navdušil nad pop glasbo in pričel pisati pesmi. Po nastopu v eni izmed televizijskih oddaj o iskanju talentov, je dobil priložnost, da se izkaže kot skladatelj, in naslednji dve leti je preživel zaprt v studiju ter pisal pesmi za druge glasbenike. Po dveh letih je končno tudi sam dobil priložnost, da izda svoj album in leta 2000 Azijo presenetil s svojo (takrat še nenavadno) mešanico kitajskih in zahodnjaških stilov, ki so ga kmalu nato začeli posnemati še drugi azijski glasbeniki. Od takrat je do leta 2011 izdal še devet svojih albumov in osvojil več kot 400 nagrad in priznanj, med drugim tudi štirikrat svetovno glasbeno nagrado (World Music Award), njegovi albumi pa so se vedno prodajali v milijonskih izvodih (da ne govorimo o nezakonitem nalaganju z interneta ter cvetočem azijskem trgu z ilegalnimi kopijami albumov). Njegova glasba ni popularna samo v deželah kot so Tajvan, celinska Kitajska, Malezija, Singapur, Indonezija, Japonska, Vietnam, pač pa tudi v državah z večjimi azijskimi skupnostmi kot so ZDA, Kanada in Avstralija.

Leta 2005 se je Jay preizkusil še kot igralec. Za svoj filmski prvenec je izbral film režiserja Andrewa Laua Initial D, kjer je odigral glavno vlogo, ta pa mu je prinesla dve nagradi za najboljšega novinca. Temu je leta 2006 sledila še vloga v filmu Zhanga Yimouja Prekletstvo zlate rože (The Curse of the Golden Flower), kjer je zaigral ob velikih imenih azijskega filma kot sta Gong Li in Chow Yun Fat. Leta 2007 pa se je lotil pravega podviga in se lotil snemanja lastnega filma z naslovom Secret (Bu Neng Shuo De Mi Mi). Sodeloval je pri pisanju scenarija, napisal glasbo za film, odigral glavno vlogo ter film seveda režiral. Njegov režiserski prvenec je na Tajvanu dosegel kar precejšen uspeh, bil nominiran za več nagrad ter nekatere izmed njih tudi osvojil. Sledili so še filmi Kung Fu Dunk, The Treasure Hunter in True Legend. Leta 2010 je nato režiral in odigral eno glavnih vlog še v tajvanski dramski seriji Pandamen. Ko so leta 2009 producenti filma Zeleni sršen (The Green Hornet) pričeli iskati igralca, ki bi nasledil Brucea Leeja kot Kata, je le malokdo pomislil, da bi vlogo lahko dobil Jay Chou, ki je po njegovih lastnih besedah takrat govoril komaj besedico angleščine. Toda njegova očarljivost in odnos (ter seveda profitabilnost na azijskem trgu) sta producente ter režiserja Michela Gondryja tako očarali, da so se odločili zanj. Tako je Jayjev hollywoodski prvenec izšel januarja 2011 v večini držav po svetu, tudi Sloveniji. (opomba: vseeno pa je prvi Jayjev film prikazan v slovenskih kinematografih bil Prekletstvo zlate rože leta 2007) Jay je ravnokar končal s snemanjem novega filma The Viral Factor, ki pa bo v kinematografe prišel prihodnje leto.

Zraven vsega tega se je vsestranski Chou leta 2010 preizkusil še kot televizijski voditelj v svoji oddaji Mr. J. Obenem je tudi solastnik treh restavracij (Mr. J francosko-italjanske reastavracije 1 in 2 ter pred kratkim odprte restavracije Déjà vu v Taipeju), slaščičarne Mr. Qute, je pa tudi kreativni direktor in soustanovitelj trgovine z obutvijo in oblačili Phantaci. Do sedaj je podpiral tudi več znanih blagovnih znamk kot so: Pepsi, Panasonic, Motorola, M-Zone/China Mobile, Metersbonwe, Levi's, Deerhui, Colgate, popularno računalniško igrico Warcraft III: Reign of Chaos, Sprite... Ravno ta zadnja znamka ga je pripeljala k uresničenju nekaterih sanj, saj je kot velik navdušenec nad košarko lahko v okviru reklame za Sprite sodeloval z Kobejem Bryantom, ki je nato nastopil tudi v Jayjevem videospotu za pesem napisano za to reklamo. Nedolgo tega je Jay postal tudi oblikovalec in predstavnik ASUS Computers, kjer je oblikoval lasten prenosnik 'N43SL Jay Chou Edition', ki pa je namenjen večinoma le za azijski trg.

O Jayju se še da povedati marsikaj, njegovi glasbi in osebnosti pa se bom verjetno posvetila kdaj drugič. Za zdaj bi rada le še dodala, da nadarjeni glasbenik zna igrati na več kot 10 instrumentov. Klavir, violončelo, flavto, gudženg (ang. guzheng), kitaro, bobne, kitajski boben, violino, harmoniko in šamisen (pa verjetno še kaj). Je pa tudi lastnik svoje lastne produkcijske hiše oziroma založbe po imenu JVR, katero je ustanovil skupaj s svojim menedžerjem Yang Jun Rongom in tekstopiscem Vincentom Fangom.

Čeprav je bila ta stran, ki sem se jo odločila narediti, bolj namenjena samo meni in v moj lasten užitek, se bom potrudila tudi, da bom Jayjevo glasbo morda za malenkost bolj približala tudi slovenskemu občinstvu, ki le redkokdaj pride v stik s takšno glasbo. Zaenkrat je to vse, več o tem glasbeniku pa lahko izveste na angleški Wikipediji, ki ima o njem precej dober članek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Chou

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev